Tarifa (ostrov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Isla de Tarifa
Spojovací hráz se silnicí na ostrov Isla de Tarifa.
Spojovací hráz se silnicí na ostrov Isla de Tarifa.
Isla de Tarifa
Isla de Tarifa
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Topografie
Rozloha0,30 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka0,650 km
Šířka0,540 km
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tarifa (Isla de Tarifa nebo Isla de las Palomas, česky Holubí ostrov) je ostrov v comarce Campo de Giblartar, v provincii Cádiz, Andalusie.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Nachází se u města Tarifa a je 14 km vzdáleno od afrického pobřeží. Isla de Tarifa odděluje Atlantik od Středozemního moře. Jihovýchodním směrem je z Tarify dobře vidět útes Gibraltaru a jižním směrem přes Gibraltarský průliv pobřeží Afriky. Na ostrově, který byl spojen umělou hrází se silnicí v roce 1808 s pevninou, se nachází nejjižněji položený evropský mys Tarifa. Na Mysu je postaven maják.

Ostrov má téměř kruhový půdorys s délkou 650 m a šířkou max. 540 m s rozlohou asi 30 ha. Vzdálenost mezi pobřežím a ostrovem je 150 m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na ostrově se nacházejí pozůstatky fénických hrobů. V 17. století na ostrově byla postavena pevnost. V polovině 20. století přešel ostrov s kasárnami do držení španělského ministerstva obrany. V roce 1988 byla kasárna opuštěna a ostrov byl veřejně přístupný jako Dominio Público Marítimo Terrestre.[1] V roce 2003 byl na ostrově vytvořen národní park.

Mapa ostrova z roku 1813.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Тариф (остров) na ruské Wikipedii a Isla de Las Palomas na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]