Talbot (automobilka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Talbot
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaAkciová společnost
Datum založení1903
Datum zániku1995
Osud1992 (zánik)
SídloPaříž, Francie
Adresa sídlaPaříž, Francie
Charakteristika firmy
Oblast činnostiStrojírenský
ProduktyAutomobily
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Talbot byla francouzsko-britská automobilka založená v roce 1903. Samostatnou se stala až když francouzskou pobočku Talbot odkoupil Antony Lago.

V roce 1958 byla automobilka prodána společnosti Simca. Ve stejný rok odkoupila americká automobilka Chrysler 25% podíl v automobilce Simca a o 12 let později byla Simca včleněna do koncernu Chrysler Europe. V srpnu 1978 Chrysler odprodal Evropské podíly společnosti PSA Peugeot Citroen.

V roce 1979 byla značka Talbot znovu oživena. Kvůli probíhající ropné krizi a ekonomické recesi v Evropě však prodeje nesplnily očekávání. Navzdory částečnému úspěchu modelu Samba v 1981 a úspěších ve Formuli 1 s modelem Ligier nastal dlouhý a pomalý úpadek značky a prodejů. Po nevelkém úspěchu modelu Tagore. Se vedení společnosti rozhodlo připravovaný model Solara, Talbot Horizon zrušit a změnit jej na Peugeot 309. Ukončení výroby a vývozu bylo postupné, nejprve ve Francii 1986, ve Španělsku v roce 1987 a nakonec v Británii. Tam se prodeje držely díky modelu Talbot Express (spolu s modely Citroën C25, Peugeot J5 a Fiat Ducato). Výroba v Británii skončila až v polovině roku 1990.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Talbot na francouzské Wikipedii a Talbot na slovenské Wikipedii.


Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]