Svědci (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svědci
Tvůrci a herci na berlínské premiéře
Tvůrci a herci na berlínské premiéře
Základní informace
Původní názevLes Témoins
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykyfrancouzština a angličtina
Délka112 min
Žánryfilmové drama
LGBT film
ScénářAndré Téchiné
Laurent Guyot
Viviane Zingg
Michel Canesi
Jamil Rahmani
RežieAndré Téchiné
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMichel Blanc
Sami Bouajila
Emmanuelle Béart
Julie Depardieu
Johan Libéreau
… více na Wikidatech
ProdukceSaïd Ben Saïd
HudbaPhilippe Sarde
KameraJulien Hirsch
StřihMartine Giordano
Výroba a distribuce
PremiéraNěmecko 12. února 2007
Distribuce01 Distribution
Netflix
Svědci na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svědci (v originále Les Témoins) je francouzský hraný film z roku 2007, který režíroval André Téchiné. Film zachycuje nástup nemoci AIDS ve Francii. Snímek měl světovou premiéru na Berlinale 12. února 2007.[1] V ČR byl uveden ve stejném roce na filmovém festivalu Mezipatra.[2]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Autorka knih pro děti Sarah a hlavní inspektor pařížské mravnostní policie Mehdi jsou manželé, kterým se právě narodil chlapec. Přátelí se homosexuálním doktorem Adrienem. Adrien se v létě 1984 setkává s mladým Manu, který přijel do Paříže za svou sestrou Julií, která je operní zpěvačkou. Adrien mu ukazuje Paříž a oba stráví léto se Sarah a Mehdim u moře v letním domě matky Sarah. Zde se spolu sblíží Mehdi a Manu. Sarah prochází tvůrčí krizí a po narození svého dítěte, zjišťuje, že nemá ráda děti a nebude nikdy dobrou matkou. S Mehdim žijí v otevřeném vztahu, i když netuší, že se Mehdi stýká s Manu. Manu se odstěhuje od Andriea pracuje v kempu mimo Paříž. Když ho přijede navštívit, Manu mu říká, že žije s Mehdim. Adrien se s ním popere a přitom zjistí, že Manu má podivné skvrny na těle. Nechá mu proto provést testy, které potvrdí, že Manu má nově objevenou nemoc AIDS a řekne Sarah, že se prozatím nemohou vidět. Manu se rozejde s Mehdim a odmítne i Adrienovu nabídka, že se o něj postará.

Manův stav se zhoršuje. Přijede za ním Mehdi a dozví se pravdu. Mehdi proto poprosí Adriena, aby mu provedl test HIV. Manu stráví poslední týdny života s Adrienem, který se o něj stará. Manu příběh svého života namluví na magnetofonové pásky. Mehdi se dozví, že není nakažený a znovu se nastěhuje k Sarah. Mehdi a Sarah jsou na Vánoce u Adriena. Setkání s Manuem v Sarah znovu probudí sílu psát a tak začíná nový román o životním příběhu Manua. Manu umírá a je pohřben za přítomnosti Adriena a Julie.

Julie bydlí v malém levném hotelu, který musí po policejní razii opustit. Rozhodne se odjet z Paříže do Mnichova. Adrien potkává Stevea, který do Paříže přijel z New Yorku a začnou spolu bydlet. Sarah dokončila svůj román v době, kdy její syn oslavuje své první narozeniny.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Johan Libéreau Manu
Michel Blanc Adrien
Emmanuelle Béart Sarah
Sami Bouajila Mehdi
Julie Depardieu Julie
Constance Dollé Sandra
Lorenzo Balducci Steve
Alain Cauchi šerif
Jacques Nolot majitel hotelu

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]