Students for Liberty CZ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo organizace Students for Liberty CZ
Logo organizace Students for Liberty CZ

Students for Liberty CZ (Studenti za svobodu) je nezisková, apolitická studentská organizace, jejímž hlavním posláním je podpora a sjednocování studentů hlásících se k myšlenkám svobody.

Její vznik se datuje k březnu roku 2013 v Brně.[1] Students for Liberty CZ se inspirují ideami klasického liberalismu a libertarianismu. Hlavními principy, které uznávají jako klíčové, jsou sociální, ekonomická a akademická svoboda, a respekt k soukromému vlastnictví.

Organizace[editovat | editovat zdroj]

Od svého vzniku, na němž se podíleli Jan Škapa, David Stancel, Šimon Harant, Juraj Zamborský a Mirek Jahoda, se členská základna rozrůstá v celé České republice. Na univerzitách plní organizační funkce univerzitní koordinátoři, kteří pod sebe slučují fakultní koordinátory.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Students for Liberty CZ byli založeni jako platforma pro šíření myšlenek svobody. Členové organizace v současnosti působí na šesti univerzitách v České republice.[2], kde během semestru připravují program složený z více druhů akcí. Mezi hlavní z nich patří přednášky k tématům společenského významu v oborech jako právo, ekonomie, historie, filozofie a dalších. Během dvou semestrů působení organizace byly uspořádáno několik přednášek zabývajících se tématy jako Bitcoin, Regulace internetu, Decentralizované právo a Duševní vlastnictví. Další aktivitou jsou neformální setkání jako Liberty Eveningy – pravidelně pořádané debatní večery v současnosti pořádané v Brně a Praze. Důležitou součást programu tvoří pravidelná účast na konferencích ve spolupráci se zastřešující mezinárodní organizací Students for Liberty a také distribuce literatury zabývající se tématy svobody z pohledu různých společenských věd.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

SFL CZ tým ve Washingtonu. Zleva Jan Škapa, David Stancel, Ján Struhár.

Students for Liberty CZ získali v únoru 2014 ocenění za nejlepší studentskou organizaci (skupinu) roku v rámci SFL Awards (Group of the Year). Skupina byla nominována mezi dalšími stovkami jiných studentských skupin z celého světa, následně postoupila do finále, ve kterém se spolu s dalšími třemi finalisty utkala o hlasy veřejnosti a nakonec zvítězila. Na vyhlášení v americkém Washingtongu, D.C., cenu přebrali tři zástupci Students for Liberty CZ.[3]

Spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Students for Liberty CZ dlouhodobě spolupracují s celosvětovou organizací Students For Liberty a její evropskou odnoží European Students For Liberty, skrz jejichž podporu získávají některé zdroje a materiály. Pravidelně se členové účastní jejich konferencí, které se na různých úrovních (místní, kontinentální, světová) konají po celém světě a které vytvářejí prostor pro debatu, odborné referáty a navazování kontaktů mezi studenty. Students for Liberty CZ sdílí společné zájmy také s některými dalšími českými a zahraničními organizacemi jako jsou Liberální institut nebo slovenský Inštitút ekonomických a sociálnych štúdii (INESS).[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. * Students for liberty skúmajú slobodu z rôznych uhlov aj v Brne Archivováno 1. 1. 2014 na Wayback Machine.
  2. Tým [online]. Students for Liberty CZ, [cit. 2013-12-30]. * Dostupné online
  3. Mezinárodní ocenění pro nejlepší studentskou organizaci jde do Česka [online]. Zpravodajský portál Masarykovy univerzity. [cit 2014-02-23]. Dostupný online.
  4. Partneři [online]. Students for Liberty CZ, [cit. 2013-12-31]. * Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]