Starý vládní dům (Parramatta)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starý vládní dům
Účel stavby

oficiální sídlo

Základní informace
Výstavba1820
Poloha
AdresaNový Jižní Wales, AustrálieAustrálie Austrálie
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Místnost v domě

Starý vládní dům je bývalá "zemská" rezidence používaná deseti dřívějšími guvernéry Nového Jižního Walesu mezi lety 1800 a 1847, který se nachází v Parramattském parku v Parramattě, NSW, nyní předměstí Sydney.[1] Je považován za místo národního a mezinárodního významu jako archeologická lokalita. Také to ukazuje, jak se britská říše rozrůstala a jak se vyvíjela australská společnost od roku 1788.

V červenci 2010 byl Starý vládní dům s pozemkem zapsán do Seznamu světového dědictví jako jedna z 11 australských lokalit s významnou asociací s dovozem trestanců. [2]

Pozemek, na němž se nemovitost nachází, je nazývána země Darug, domov kmene Burramatta. Existují důkazy o domorodém osídlení místa, jako např. střední vrstvy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Příbytkem prvního guvernéra Nového Jižního Walesu, kapitána Arthura Phillipa, byla stavba vyrobená z plátna a dřeva přivezeného z Anglie s první flotilou a postavena v lednu 1788. Po založení byl "dočasný" vládní dům umístěn na rohu tam, co je nyní křižovatka ulic Bridge Street a Phillip Street, Sydney.

Zoufalé hledání zemědělské půdy vhodné k pěstování různých plodin co by potravy nové kolonie vedlo k založení městské části Parramatta a v roce 1790 si postavil guvernér Arthur Phillip svou vlastní rezidenci. Tato chalupa, stejně jako mnoho z nejstarších staveb této osady, nebyla nijak robustní stavbou,[3] a protože se dostala do havarijního stavu,[4] byla v roce 1799 stržena. Nicméně byl stanoven precedens pro "venkovskou rezidenci" guvernéra. Další guvernérovy rezidence zahrnovaly chalupu postavenou u Windsoru s výhledem na řeku Hawkesbury (cca 1790) a rezidenci v Port Macquarie (cca 1821), jejíž zbytky jsou dnes stále viditelné.

Špatná kvalita původního domu vlády v Sydney, stejně jako kriminalita a nehygienické podmínky v rostoucím sídle v Sydney,[5] přesvědčily postupně guvernéry o tom, že je žádoucí venkovská rezidence. V roce 1799 se druhý guvernér John Hunter zbavil pozůstatků chalupy Arthura Phillipa a nechal postavit na stejném místě pevnější budovu.

Pozdnější, od roku 1815, guvernér Lachlan Macquarie a paní Macquarieová značně rozšířili Hunterův dům a do roku 1818 získalo jejich hlavní bydliště vzhled, který si uchovává dodnes (rozšíření budovy v paládiánském slohu bylo navrženo Macquarieho pomocníkem, poručíkem Johnem Wattsem).

Přístavby na guvernérově pozemku zahrnují poškozený lázeňský dům připisovaný Francisi Greenwayovi (1822), kameny z observatoře postavené pro guvernéra Thomase Brisbanea (1821) a malou farmu postavenou Georgem Salterem v letech 1798-1806, rozšířenou guvernérem Lachlanem Maquariem v roce 1816 o mléčnou výrobu. Tato budova se nyní nazývá mlékárna a je na seznamu dědictví. [6]

Starý vládní dům je zařízený ve stylu počátku 20. let 20. století a je otevřen pro návštěvníky. Nachází se v Parramattě, má 110 hektarový park s výhledem na řeku Parramatta a je nejstarší budovou veřejné správy v Austrálii. Důvody jsou zvláště zajímavé, jelikož jsou relativně nerušenou rezervací koloniální éry, která je obklopena největší městskou oblastí Austrálie. Praxe obdělávání půdy "vypalováním" prováděným domorodým kmenem Darug, který kdysi sídlil v oblasti, je zřejmý z některých jizev, které lze vidět na stále ještě stojících stromech (jejich kůra je odstraněna při stavění kanoí). Bylo zjištěno, že ulity používané k posílení malty používané ve stavbě domu pocházejí z domorodých středních vrstev.

Starý vládní dům s pozemkem byl zařazen do seznamu australského národního dědictví dne 1. srpna 2007.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Starý vládní dům, stojící na 110 hektarech parku Parramatta je příkladem přímého přenesení anglických stavebních forem do Austrálie. Obsahuje jediný příklad anglického truhlářství z 18. století v Austrálii v tak vysokém standardu.[7] Ulity z domorodých středních ploch v oblasti byly použity k výrobě vápna pro maltu používanou ve stavebnictví.

Seznam světového dědictví[editovat | editovat zdroj]

V červenci 2010 bylo na 34. zasedání Výboru pro světové dědictví UNESCO, starý vládní dům s pozemkem a dalších deseti australských lokalit s významnou asociací s přílivem trestanců zapsáno jako skupina na seznamu světového dědictví jako australské konviktní místa.[8] 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Old Government House, Parramatta na anglické Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie. www.oldgovernmenthouse.com.au [online]. [cit. 2017-05-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-02-16. 
  2. UNESCO's World Heritage "Australian Convict Sites" webpages>
  3. Brick footings, rediscovered in 1968, were only held together with mud-mortar; see Old Government House Parramatta NSW, Alfred Dunhill, Sydney, 1977 [p.7].
  4. Old Government House [online]. [cit. 2010-12-10]. Dostupné online. 
  5. Old Government House now on World Heritage List [online]. National Trust of Australia (NSW) [cit. 2010-12-11]. Dostupné online. 
  6. State Heritage Register
  7. Archivovaná kopie. www.oldgovernmenthouse.com.au [online]. [cit. 2017-05-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-05-10. 
  8. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]