Stüssy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stüssy, Inc
Základní údaje
Právní formasoukromá společnost
Datum založení1980
ZakladatelShawn Stussy
Adresa sídlaIrvine, Spojené státy americké
Charakteristika firmy
Oblast činnostimaloobchod
Produktyoděv
MajitelThe Sinatra Family
Identifikátory
Oficiální webwww.stussy.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stüssy (/ˈstuːsi/) je módní značka založená v 80. letech minulého století Shawnem Stüssym. Je to jedna z značek, která bodovala na poli trendů oblečení s surfařskou tematikou pocházejícího z Orange County v Kalifornii, postupem času se adaptovala a stála u vzniku kultury streetwear s přesahem do hip hopu.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zakladatel firmy, Shawn Stussy (narozen 1954), byl kalifornský výrobce surfů. Logo, které tuto značku definuje, se ujalo v 80. letech poté, co začal do ručně vyráběných surfařských prken vyškrabávat širokým hrotem svoje příjmení. Tímto logem, jež bylo inspirováno podpisem jeho strýce Janem Stüssym, opatřil i trička, čepice a kraťasy, které prodával z kufru svého auta v okolí Laguna Beach v Kalifornii.

Roku 1984 se Stüssy a jeho přítel Frank Sinatra Jr. (žádná spojitost s zpěvákem Frankem Sinatrou Jr.) spojili za účelem prodávat oblečení. Společnost v roce 1988 expandovala do Evropy a později otevřeli butik v SoHo v New Yorku. Značce se i nadále v 90. letech dařilo otvírat další obchody s obratem 17 miliónů dolarů roku 1991 a 20 miliónů dolarů v roce 1992. Značka se rozšířila po celých Spojených státech napříč obchody nabízejících oblečení s tematikou kalifornského životního stylu. Mimo Spojené státy bylo oblečení dostupné v obchodech nabících designérskou zahraniční módu. Roku 1996 Stüssy rezignoval z místa ředitele a prodal Sinatrovi podíl ve společnosti, jehož rodina ji stále vlastní.

Styl[editovat | editovat zdroj]

Počátek úspěchu značky byl přičítán její popularitě v hip hop a skateové/surfařské scéně. Značka byla zastoupena v punkové subkultuře a jiných pouličních subkulturách. V roce 1992 v rozhovoru Stussy řekl: „Všichni to nazývají surfovacím oblečením nebo městským streetwearem nebo kombinací obojího… Osobně to nějak nenazývám a dělám to účelně.“

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stüssy na anglické Wikipedii.

  1. BELLANTONIO, Jennifer. Apparel: Fashion designers surf big wave. Orange County Business Journal. 2003-10-06. Dostupné online [cit. 2009-09-10]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]