Srbské národní divadlo (Novi Sad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Srbské národní divadlo
Budova divadla
Budova divadla
Základní informace
StátSrbskoSrbsko Srbsko
Vznik28. července 1861
Další informace
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Budova v noci

Srbské národní divadlo (srbsky Српско народно позориште/Srpsko narodno pozorište) působí ve městě Novi Sad od roku 1861 až dodnes. Jeho budova se nachází na adrese Pozorišni trg 1 (Divadelní náměstí).

Budova[editovat | editovat zdroj]

Vícepatrový objekt tvoří v půdorysu několik vzájemně propojených šestiúhelníků[1] a mnohoúhelníků. Nápadné je také obložení bílými mramorovými deskami.

Současná brutalistní budova, ve které divadlo sídlí, byla vybudována na přelomu 70. a 80. let 20. století podle návrhu polského architekta Wiktora Jackiewicze. Byl realizován projekt, který vyhrál v mezinárodní architektonické soutěži.[2] Jednalo se již o druhou soutěž na toto téma; v roce 1961 se uskutečnila první, v té však Jackiewicz prohrál. Jeho projekt měl být vyloučen i z druhé soutěže; a to i přesto, že Jackiewicz v roce 1974 strávil rok a půl v Novém Sadu a připravoval svůj projekt. Nakonec však byl jeho návrh upraven a schválen; finálnímu potvrzení nicméně předcházely početné diskuze, analýzy a hodnocení Jaczkiewiczova návrhu.

Stavební práce byly zahájeny dne 11. dubna 1975; základní kámen divadla položil tehdejší předseda předsednictva SAP Vojvodina Radovan Vlajković. V roce 1979 byly pro lepší přehlednost areálu strženy některé domy v nedaleké ulici Jevrejska.

Slavnostně byla otevřena dne 28. března 1981, který se od té doby připomíná jako Den SND. Přestože se ve své době jednalo o moderní a velkolepou budovu, která byla zasvěcena kultuře, mezi místními obyvateli si vysloužila přezdívku bunker.[zdroj?]

Ve své době se jednalo o největší divadelní budovu v Srbsku, s celkovou plochou 24 000 m2.[3] Má celkem tři scény; velkou scénu Jovana Đorđeviće s 940 místy k sezení, malou scénu Pery Dobrinoviće s 373 místy k sezení a další scénu s 118 místy k sezení. Je zde rovněž zkušební sál, sál pro chór a orchestr, baletní sál apod.

Obnova budovy probíhala v letech 2010 a 2011, a to prostřednictvím nákladů v celkové výši 180 mil. dinárů.

Umělecká díla[editovat | editovat zdroj]

Před budovou divadla se nacházejí dvě sochy; jedna spisovatele Jovana Steriji Popoviće a herce Pery Dobrinoviće.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]