Administrativní dělení Anglie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Správní členění Anglie)
Spojené království
Znak Spojeného království
Politický systém Spojeného království

Zákonodárná moc
Výkonná moc
Samospráva
Politické strany

V Anglii existuje v současnosti různorodý systém členění správních celků (viz rámeček na konci tohoto článku). V některých částech země se uplatňuje čtyřstupňový systém správního členění, ale například Velký Londýn je ze správního hlediska jak regionem, tak i samostatným správním obvodem.[1]

Regiony[editovat | editovat zdroj]

Nejvyšší stupeň správních jednotek představují v Anglii regiony, jichž je celkem devět. Výrazně se mezi sebou liší v rozloze i počtu obyvatel. Každý region zahrnuje jeden nebo více celků na úrovni hrabství. Regiony vznikly roku 1994. Přestože mají všechny stejné postavení, je Londýn jediným regionem, který má volenou samosprávu.

Typ Vytvořeno Počet Jednotky
Regiony 1994 9 East MidlandsVýchodní AnglieVelký LondýnSeverovýchodní AnglieSeverozápadní AnglieJihovýchodní AnglieJihozápadní AnglieWest MidlandsYorkshire a Humber

Hrabství[editovat | editovat zdroj]

Nemetropolitní hrabství a nemetropolitní distrikty růžově, metropolitní hrabství červeně, a Velký Londýn oranžově

Pro administrativní účely se území Anglie člení na dvoustupňové a jednoúrovňové správní celky. Nejvyšším stupněm ve dvouúrovňové struktuře jsou hrabství. Z hlediska správního členění existují dva typy hrabství metropolitní hrabství a nemetropolitní hrabství. Tyto celky však nepokrývají celé území Anglie, neboť na zbytku jejího území existují správní jednotky obecně označované jako unitary authority (viz níže).

Ačkoli metropolitní hrabství stále formálně existují, větší část jejich pravomocí byla postupně přesunuta na metropolitní distrikty, na něž se člení. Nyní však tyto distrikty představují v podstatě samostatné správní celky, zatímco správní orgány metropolitních hrabství již neexistují.

Pro jiné než administrativní účely je Anglie rozdělena na ceremoniální hrabství a poštovní hrabství. Podrobněji viz článek anglická hrabství.

Typ Vytvořeno Počet Jednotky
Metropolitní hrabství 1974 6 Velký ManchesterMerseysideSouth YorkshireTyne a WearWest MidlandsWest Yorkshire
Nemetropolitní hrabství 1974 35 BedfordshireBerkshire (bez rady hrabství),  BuckinghamshireCambridgeshireCheshireCornwallCumbriaDerbyshireDevonDorsetDurhamEast SussexEssexGloucestershireHampshireHertfordshireKentLancashireLeicestershireLincolnshireNorfolkNorthamptonshireNorthumberlandNorth YorkshireNottinghamshireOxfordshireShropshireSomersetStaffordshireSuffolkSurreyWarwickshireWest SussexWiltshireWorcestershire
Administrativní obvod 1965 1 Velký Londýn

Distrikty[editovat | editovat zdroj]

Nejnižší úrovní samosprávy ve dvoustupňovém uspořádání jsou distrikty. Jsou podřízené hrabstvím a dělí se na metropolitní distrikty a nemetropolitní distrikty.

Metropolitní distrikty fakticky tvoří samostatné správní celky, protože vliv metropolitních hrabství je minimální. Londýnské městské obvody a City jsou také ve skutečnosti samostatnými správními celky, i když správní orgán Velkého Londýna Greater London Authority si zachoval určitou část pravomocí.

Metropolitní distrikty, Londýnské městské obvody a Unitary authority,(ostatní oblasti představují nemetropolitní hrabství)
Typ Vytvořeno Počet Jednotky
Metropolitní distrikty
(v rámci metropolitních hrabství)
1974 36 Velký Manchester: BoltonBuryManchesterOldhamRochdaleSalfordStockportTamesideTraffordWigan
Merseyside: KnowsleyLiverpoolSeftonSt HelensWirral
South Yorkshire: BarnsleyDoncasterRotherhamSheffield
Tyne a Wear: GatesheadNewcastle upon TyneNorth TynesideSouth TynesideSunderland
West Midlands: BirminghamCoventryDudleySandwellSolihullWalsallWolverhampton
West Yorkshire: BradfordCalderdaleKirkleesLeedsWakefield
Nemetropolitní distrikty 1974 284 viz článek Anglické nemetropolitní distrikty
Londýnské městské obvody
(v rámci Velkého Londýna)
1965 32 Barking a DagenhamBarnetBexleyBrentBromleyCamdenCroydonEalingEnfieldGreenwichHackneyHammersmith a FulhamHaringeyHarrowHaveringHillingdonHounslowIslingtonKensington a ChelseaKingstonLambethLewishamMertonNewhamRedbridgeRichmondSouthwarkSuttonTower HamletsWaltham ForestWandsworthWestminster
Sui generis ve středověku 1 City včetně Inner Temple a Middle Temple

Unitary authority[editovat | editovat zdroj]

Některé oblasti, převážně v okolí velkých měst, nejsou součástí dvouúrovňového systému samosprávy (hrabství: distrikt), ale spadají pod pravomoc jednoho správního orgánu. Používá se pro ně neoficiální termín unitary authority. Vznikla od roku 1995 především z distriktů, které byly vyčleněny z hrabství. Zvláštností je Isle of Wight, který byl vytvořen z rady hrabství, jehož distrikty byly zrušeny.

Všechny distrikty hrabství Berkshire jsou nyní unitary authority celky, ačkoli Berkshire jako hrabství stále existuje, přestože rada tohoto hrabství byla zrušena. Na ostrovech Isles of Scilly působí místní sui generis správní orgán, Rada Isles of Scilly, která je obdobou orgánů Unitary authority celků v ostatních částech Anglie. Metropolitní distrikty a City jsou ve skutečnosti unitary authority celky ve smyslu samostatných správních celků, ačkoli jsou zařazeny ve dvouúrovňové samosprávní struktuře.

Typ Vytvořeno Počet Jednotky
Unitary authority vytvořená z distriktů 1995 45 Bath a North East SomersetBlackburn a DarwenBlackpoolBournemouth, , Bracknell ForestBrighton a HoveBristolDerbyDarlingtonEast Riding of YorkshireHaltonHartlepoolHerefordshireKingston upon HullLeicesterLutonMedwayMiddlesbroughMilton KeynesNorth East LincolnshireNorth LincolnshireNorth SomersetNottinghamPeterboroughPlymouthPoolePortsmouthReadingRedcar a ClevelandRutlandSloughSouthamptonSouthend-on-SeaSouth GloucestershireStockton-on-TeesStoke-on-TrentSwindon, , Telford a WrekinThurrockTorbayWarringtonWest BerkshireWindsor and MaidenheadWokinghamYork
Unitary authority vytvořená z hrabství 1995 1 Isle of Wight
Sui generis 1890 1 Isles of Scilly

Obce[editovat | editovat zdroj]

V Anglii se pro obce používá oficiální termín "civilní farnost" (civil parish), odvozený z historické podstaty těchto územně správních jednotek jako původně církevních celků Anglikánské církve, jimiž jsou farnosti. V Anglii obce tvoří nejnižší úroveň místní samosprávy. Londýn není rozdělen na jednotlivé obce, ale z hlediska samosprávy se skládá z městských obvodů. Ne všechny části Anglie jsou na nejnižší úrovni rozděleny na úrovni správy na obce, i když počet obcí s vlastní samosprávou stoupá.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Administrative --- England [online]. Office for National Statistic [cit. 2016-03-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-01-05. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]