Split album

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Split album (z anglického splitrozdělené, lidově řečené splitko[1]) je hudební album složené ze skladeb dvou či více interpretů. Ty může pojit žánrová spřízněnost nebo i lidské přátelství.[1] Split alba se odlišují od různých kompilací typu Various Artists zejména tím, že většinou obsahují několik skladeb dvou interpretů, zatímco výběrová (kompilační) alba obsahují více interpretů a od každého převážně jednu či dvě skladby.
Pokud se o split album dělí tři nebo více kapel/interpretů, označuje se jako 3-way split, 4-way split atd. To je však méně časté. Co se týče délky tohoto hudebního nosiče, může být různá. Existují split LP i kratší split EP a split singly. Pokud jde o záznamové médium, split nahrávky se nacházejí na gramofonových deskách, kompaktních discích i audiokazetách.

Split nahrávka má často propagační charakter. Je běžné umisťovat hudebním vydavatelstvím na jeden nosič nahrávky známějších umělců společně s debutanty.
Splitka hrají významnou úlohu i v undergroundu. Nezřídka má jeden interpret v repertoáru coververzi skladby toho druhého.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Vychází nové splitko DROM a BLUES FOR THE REDSUN, czechblade.cz, vyd. 10. 11. 2018 (česky)

Související články[editovat | editovat zdroj]