Pop (kněz): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Odstranění linku na rozcestník Slovan s použitím robota - Změněn(y) odkaz(y) na Slované; kosmetické úpravy
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Pop''' je [[pravoslaví|pravoslavný]] [[kněz]]. V obecnějším významu kněze se slovo pop užívalo do konce [[13. století]]. Až s příchodem 14. století se ujalo slovo kněz, jež původně znamenalo [[panovník]]a nebo člena panovnické rodiny. Od původního pop pochází i názvy obcí [[Popovice]] a (menší) [[Popovičky]], co značilo majetek kněžský<ref>[http://www.popovicky.cz/o-obci/ Obecní úřad Popovičky se sídlem v Chomutovicích]</ref>.
'''Pop''' je [[pravoslaví|pravoslavný]] [[kněz]]. V obecném významu kněz (tedy i [[Římskokatolická církev|katolický]]) se slovo ''pop'' původně užívalo ve většině [[Slovanské jazyky|slovanských jazyků]], ve staré [[čeština|češtině]] například až do konce [[13. století]]. Až ve vrcholném středověku se postupně prosazovalo slovo ''kněz'', jež původně označovalo [[kníže]]te nebo člena knížecí rodiny, jako dosud v ruštině (srov. [[ruština|rus.]] кньаз ''kňaz'').
Slovo pop se v češtině dochovalo pouze v některých místních názvech obcí, např. [[Popovice]] a (menší) [[Popovičky]]. Tento název znamenal, že obce patřila knězi, faře<ref>[http://www.popovicky.cz/o-obci/ Obecní úřad Popovičky se sídlem v Chomutovicích]</ref>, byla církevním majetkem.


V lidové slovesnosti [[Slované|slovansk]]ých národů býval popa populární negativní postavou určenou ke kritice. Mimo svůj ilustrativní [[charakter]] s přehnaně vykreslenými vlastnostmi jako nenasytnost, lakota aj. se občas vyskytuje v erotičtějších příbězích<ref>[http://www.navychod.cz/?req=article&id=262 Postavy v lidové slovesnosti slovanských národů]</ref>.
V lidové slovesnosti východo[[Slované|slovansk]]ých národů bývá pop vykreslován satiricky a podrobován kritice. Popův [[charakter]] zde bývá vykreslen přehnaně, zdůrazňuje se jeho pokrytectví, hrabivost a lakota. Postava popa se objevuje také v lascivních příbězích<ref>[http://www.navychod.cz/?req=article&id=262 Postavy v lidové slovesnosti slovanských národů]</ref>, kdy obvykle svádí vdané ženy. V obou typech příběhů bývá obvykle napálen a jeho dobrodružství skončí výsměchem.


== Reference ==
== Reference ==
<references/>
<references/>
{{pahýl}}


[[Kategorie:Pravoslaví]]
[[Kategorie:Pravoslaví]]

Verze z 14. 7. 2011, 17:46

Pop je pravoslavný kněz. V obecném významu kněz (tedy i katolický) se slovo pop původně užívalo ve většině slovanských jazyků, ve staré češtině například až do konce 13. století. Až ve vrcholném středověku se postupně prosazovalo slovo kněz, jež původně označovalo knížete nebo člena knížecí rodiny, jako dosud v ruštině (srov. rus. кньаз kňaz). Slovo pop se v češtině dochovalo pouze v některých místních názvech obcí, např. Popovice a (menší) Popovičky. Tento název znamenal, že obce patřila knězi, faře[1], byla církevním majetkem.

V lidové slovesnosti východoslovanských národů bývá pop vykreslován satiricky a podrobován kritice. Popův charakter zde bývá vykreslen přehnaně, zdůrazňuje se jeho pokrytectví, hrabivost a lakota. Postava popa se objevuje také v lascivních příbězích[2], kdy obvykle svádí vdané ženy. V obou typech příběhů bývá obvykle napálen a jeho dobrodružství skončí výsměchem.

Reference