Šipecká čelist: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: "'''Šipecká čelist'''" je název, kterým je označován dnes již neexistující archeologický objev. Jedná se o fragment spodní čelisti [[Neandrtálci|neandrtálského dít...
 
mBez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
"'''Šipecká čelist'''" je název, kterým je označován dnes již neexistující archeologický objev. Jedná se o fragment spodní čelisti [[Neandrtálci|neandrtálského dítěte]], objevený 26. srpna roku [[1880]] [[archeolog]]em a gymnaziálním profesorem [[Karel Jaroslav Maška|Karlem J. Maškou]] v jeskyni Šipka u [[Štramberk]]a. Čelist ležela v popelu dávného ohniště 1,4 metru pod povrchem, neandrtálci zde tedy kdysi sídlili. Na místě byo objeveno také velké množství zvířecích pozůstatků. Objev je unikátní tím, že čelist byla jediným dokladem o přítomnosti člověka neandrtálského na našem území. Ve své době se stal bezmála světovou archeologickou senzací. Nález měl stáří několik desítek tisíc let (snad 32 000). Čelist patřila dítěti, které zřejmě zemřelo ve věku asi 8-10 let.
"'''Šipecká čelist'''" je název, kterým je označován dnes již neexistující archeologický objev. Jedná se o fragment spodní čelisti [[Neandrtálci|neandrtálského]] dítěte, objevený 26. srpna roku [[1880]] [[archeolog]]em a gymnaziálním profesorem [[Karel Jaroslav Maška|Karlem J. Maškou]] v jeskyni Šipka u [[Štramberk]]a. Čelist ležela v popelu dávného ohniště 1,4 metru pod povrchem, neandrtálci zde tedy kdysi sídlili. Na místě byo objeveno také velké množství zvířecích pozůstatků. Objev je unikátní tím, že čelist byla jediným dokladem o přítomnosti člověka neandrtálského na našem území. Ve své době se stal bezmála světovou archeologickou senzací. Nález měl stáří několik desítek tisíc let (snad 32 000). Čelist patřila dítěti, které zřejmě zemřelo ve věku asi 8-10 let.


Bohužel dnes již tento významný archeologický objekt neexistuje - byl zničen za nejasných okolností v dubnu roku [[1945]], když na konci [[Druhá světová válka|Druhé světové války]] vyhořel zámek v [[Mikulčice|Mikulčicích]] (kde byly moravské archeologické sbírky uskladněny před blížící se frontou). Dnes existují pouze odlitky čelisti.
Bohužel dnes již tento významný archeologický objekt neexistuje - byl zničen za nejasných okolností v dubnu roku [[1945]], když na konci [[Druhá světová válka|Druhé světové války]] vyhořel zámek v [[Mikulčice|Mikulčicích]] (kde byly moravské archeologické sbírky uskladněny před blížící se frontou). Dnes existují pouze odlitky čelisti.

Verze z 24. 3. 2011, 17:37

"Šipecká čelist" je název, kterým je označován dnes již neexistující archeologický objev. Jedná se o fragment spodní čelisti neandrtálského dítěte, objevený 26. srpna roku 1880 archeologem a gymnaziálním profesorem Karlem J. Maškou v jeskyni Šipka u Štramberka. Čelist ležela v popelu dávného ohniště 1,4 metru pod povrchem, neandrtálci zde tedy kdysi sídlili. Na místě byo objeveno také velké množství zvířecích pozůstatků. Objev je unikátní tím, že čelist byla jediným dokladem o přítomnosti člověka neandrtálského na našem území. Ve své době se stal bezmála světovou archeologickou senzací. Nález měl stáří několik desítek tisíc let (snad 32 000). Čelist patřila dítěti, které zřejmě zemřelo ve věku asi 8-10 let.

Bohužel dnes již tento významný archeologický objekt neexistuje - byl zničen za nejasných okolností v dubnu roku 1945, když na konci Druhé světové války vyhořel zámek v Mikulčicích (kde byly moravské archeologické sbírky uskladněny před blížící se frontou). Dnes existují pouze odlitky čelisti.

Zdroje