Diskuse s wikipedistou:Meridas

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 měsíci od uživatele Janbery v tématu „Zveme Vás na editaton Československo ve Hradci Králové (+ online)

Díky za vaše příspěvky, chci vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je to nanejvýš žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se vaše změny týkají. A to nejen ti, kteří právě sledují stránku posledních změn, ale i ti, kteří pak někdy v budoucnu budou hledat v historii článku nějakou změnu. Když totiž ve shrnutí uvidí, že se vaše změny týkají něčeho jiného, než co zrovna hledají, tak třeba vaše editace bude patřit mezi ty, které budou moci vynechat, a ušetří tím tak trochu času.

Stává-li se vám, že na shrnutí často nechtěně zapomínáte, můžete si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém vám každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene.

Děkuji za pochopení.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 22:45, 25. 7. 2006 (UTC)

Desetinná čárka[editovat zdroj]

V několika vašich editacích (např. Justin Gatlin, Michael Johnson nebo Roman Šebrle) jste pro oddělení celé a desetinné části čísla použil tečku. V češtině však používáme pro tento účel výhradně desetinnou čárku, jak je uvedeno i ve Wikipedie:Typografické rady#Čísla. Zkuste na to, prosím, pamatovat. Také doporučuji vkládat mezi číslo a značku jednotky nedělitelnou mezeru   (např. 9,77 s), aby v tomto místě nedošlo ke zlomu řádku. Díky. --Milda 09:13, 25. 8. 2006 (UTC)

Děkuji za upozornění, budu se jím nadále řídit :-)

Upozornění na nový taxobox[editovat zdroj]

Při zakládání článků o dinosaurech a dalších biologických druzích používejte prosím nový jednodušší taxobox (příklad vyplněného nového taxoboxu viz článek Třesavka velká). Dokumentace k tomuto novému taxoboxu je na stránce Šablona:Taxobox. Děkuji. --Zp 05:53, 23. 2. 2007 (UTC)

Beru na vědomí[editovat zdroj]

...děkuji za upozornění, budu pracovat s novým taxoboxem.

Kategorie dinosaurů[editovat zdroj]

Přeji pěkný den. Moc vám děkuji za vaše články o dinosaurech. Jen prosím, články o rodech a druzích zařazujte pouze do jedné kategorie v systému živočichů, tj. např. do "plazopánvých dinosaurů", nikoliv do "plazopánvých dinosaurů" i "dinosaurů". Díky. --Ben Skála 20:56, 23. 2. 2007 (UTC)

Omlouvám se, nečetl jsem předem pravidla a úzy. Beru nicméně na vědomí.

Nový taxobox[editovat zdroj]

opět připomínám nový jednodušší taxobox. --Zp 14:51, 28. 2. 2007 (UTC)

Pokusím se ho používat, ale má to dost chybiček, jak jsem si již stihl povšimnout. Grafická úprava je podstatně lepší u starého. Nicméně pokusím se. Ještě dotaz - jak můžu vložit obrázek např. z anglické verze do českého textu?

Pokud k novému taxoboxu máte připomínky, uveďte je prosím na stránce http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie_diskuse:WikiProjekt_Klasifikace_biologie/Taxobox

Obrázky lze z anglické wiki vložit buď přímo pokud jsou nahrané na Commons (pozná se to podle šablonky pod obrázkem např viz Image:Gorgosaurus BW.jpg) pokud obrázek z enwiki se svobodnou licencí není z Commons lze jej na Commons nahrát případně jej nahrát na cswiki. --Zp 15:09, 28. 2. 2007 (UTC)

Žádné větší připomínky nemám, budu používat nový. Děkuji za vysvětlení, ke spoustě článků o dinosaurech by bylo vhodné obrázky do textu přidat.

Prosím o to, aby správný termín pt-a-kopánví nebyl neustále měněn na nesprávný ptákopanví (v taxoboxu dinosaurů u kolonky řád). Děkuji.

Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty velmi důležitá, jelikož se na ní zobrazují veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změnyhistorie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, zadejte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout, opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení. --Nolanus C E 08:46, 1. 3. 2007 (UTC)

Beru na vědomí. Meridas

Shrnutí editace[editovat zdroj]

Díky za Vaše příspěvky, chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je nanejvýš žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. A to nejen ti, kteří právě sledují stránku posledních změn, ale i ti, kteří pak někdy v budoucnu budou hledat v historii článku nějakou konkrétní změnu. Když totiž ve shrnutí uvidí, že se Vaše změny týkají něčeho jiného, než co zrovna hledají, tak třeba Vaše editace bude patřit mezi ty, které budou moci vynechat, a ušetří tím tak trochu času. Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. Daniel Šebesta (diskuzepříspěvky) 10:23, 4. 3. 2007 (UTC)

Děkuji za upozornění. Budu se jím řídit. Meridas

opet prosime o dodrzovani tohoto pravidla. diky --Zacatecnik 08:53, 13. 9. 2007 (UTC)

Jasně, čekal jsem výtku ;o) Občas mi to prostě ujede, ale už to budu brát vážně. Přísahám na zub T. rexe :-)

Portál Dinosauři[editovat zdroj]

  1. chtěl bych tě upozornit na existenci portálu dinosauři.
  2. jsem rád, že se věnuješ zakládání článků o dinosaurech. Jelikož se jedná o pahýly tak tam prosím vkládej šablonu {{pahýl - dinosauři}}.
  3. Kategorizace - jak už Ti psal Ben Skála, je lepší vkládat jednu kategorii. Místo Kategorie:Dinosauři je lepší vkládat Kategorie:Ptakopánví dinosauři nebo Kategorie:Plazopánví dinosauři.

--Tente84 09:12, 3. 5. 2007 (UTC)

portál:Dinosauři[editovat zdroj]

Díky za to jak děláš články o dinosaurech,

Jestli chceš přidej si podpis na hl. stránku Portálu Dinosauři

--Pilgrim6 10:29, 3. 5. 2007 (UTC)

Není vůbec zač, baví mě to (i když bych měl momentálně spíš smolit diplomku:) Radami se budu řídit. Jinak trapný dotaz, jelikož se v tom ještě moc nepohybuju - jak si můžu udělat ten podpis na portálu? Díky

Dám ti ho tam jestli chceš a chtěl bych tě požádat jestli bys ke článkům přidával obrázky z wikipedia commons pokud nemáš vlastní nechráněné. PS: S datem se podepisuješ tou „kaňkou“ na liště. Máš to taky na prvním obrázku.

--Pilgrim6 10:39, 3. 5. 2007 (UTC)

Jasně, většinou je tam nedávám z časových důvodů, spokojím, se s textem a zbytek nechávám na vás...ale asi je tam začnu dávat.

Jenom další věc - pokud založíš článek o novém dinosaurovi, tak vlož odkaz do novinek na portálu. Stačí najet na okno novinek a vpravo nahoře je písmeno e => klikni na něj a doplň tam odkaz na tebou založeného dinosaura. Dále používej při editaci náhled a pokud děláš nějakou malou úpravu zatrhni Tato změna je malá editace. --Tente84 12:07, 3. 5. 2007 (UTC)

PS: Teď jsem si všiml, že v Taxaboxu odmazáváš řádky v kterých nic není. Např. když nemáš obrázek, tak smažeš řádek |obrázek =. Mazat to nemusíš, protože pokud za = nic nenapíšeš tak se v taxaboxu tento řádek nezobrazí. Při následném doplnění obrázku (či jiného údaje) se to musí zbytečně dopisovat. --Tente84 11:56, 3. 5. 2007 (UTC)

-) ok, učím se za běhu, ale už si to budu pamatovat...
Já se taky pořád učím. Jen bych se chtěl domluvit, jestli by nebylo lepší články o řádech, infrařádech atd. dávat do kategorie Dinosauři a do Kategorie:Ptakopánví dinosauři nebo Kategorie:Plazopánví dinosauři dávat jen rody. Kdyžtak mi napiš svůj názor. --Tente84 12:36, 3. 5. 2007 (UTC)

Fajn, taxonomické jednotky vyšší než rod (Genus) do kategorie dinosauři ;o)

Přesně tak. --Tente84 14:19, 3. 5. 2007 (UTC)

Vkládej do svých článků o dinosaurech tento text {{pahýl - dinosauři}}, do taxaboxu řádek | status = FOSSIL a používej také InterWiki - Odkazy na články o stejném tématu na cizojazyčných Wikipediích. Díky --Tente84 12:40, 18. 5. 2007 (UTC)

NJ, pokusím se ;o)

„Dinosauří hvězda“[editovat zdroj]

„Dinosauří hvězda“ Dovolil jsem si Ti udělit „Dinosauří hvězdu“ za tvoji práci na článcích o dinosaurech. --Tente84 21:19, 5. 8. 2007 (UTC)

Díky moc, to mě potěšilo :-) Meridas

Seznam vyznamenaných „Dinosauří hvězda“[editovat zdroj]

Dovolil jsme si ve Wikivyznamenáních vytvořit Řád zlaté fosílie a do seznamu nositelů jsem zapsal zpětně toto udělení. Píšu ti zde o tom hlavně i proto, že ty v tomhle oboru na wiki máš lepší přehled než já a určitě seznam nositelů doplníš o další zasloužilé wikipedisty.
Niusereset 21. 3. 2010, 12:22 (UTC)

Tak jsem ke své smůle až pozdě zjistil, že toto vyznamenání již existuje v portálových vyznamenáních. Řád zlaté fosílie sem tedy zrušil a seznam nositelů jsem přesunul ke správnému vyznamenání. Výzva k doplnění seznamu o jeho nositelů ale přetrvává ;-)
Niusereset 21. 3. 2010, 12:45 (UTC)

jplegacy[editovat zdroj]

Dobrý den, do článku Alan Grant jste přidal odkaz na hlavní stránku jplegacy.org. Podle mě nemá žádný encyklopedický význam přidávat tento odkaz do všech článků, které se týkají Jurského parku. Odkaz by byl vhodný, pokud by například odkazoval na stránku s fakty přímo o Alanovi. Můžete nějakou takovou dohledat? --slady 13:35, 21. 9. 2007 (UTC)

Prosím, přečtěte si, co to je obec a neoznačujte tak místní části jako Hluky (Kounov). Díky, Vanessa 15:33, 30. 10. 2007 (UTC)


Děkuji za upozornění, už si dám pozor ;o) Meridas
Nedal ;-) Vanessa 13:25, 1. 11. 2007 (UTC)


Specializuji se na paleontologii, nikoliv na samosprávu a katastrální záležitosti, takže to snad lze pochopit :-) Další ambice v této oblasti už nemám...

Děkuji Vám za informace v článku Nemo Ramjet. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po měsíci se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Daniel Baránek 3. 10. 2008, 13:40 (UTC)

To samozřejmě chápu - není nicméně dostatečným zdrojem osobní webová stránka a informace na webu Darrena Naishe? --Meridas 6. 10. 2008, 12:22 (UTC)

Není. Podle Wikipedie:Encyklopedická významnost jsou potřeba zdroje nezávislé na subjektu. Takovými zdroji osobní stránky samozřejmě nejsou. --Daniel Baránek 11. 10. 2008, 09:18 (UTC)

A ty citace na velmi uznávaném webu Darrena Naishe (přitom nejsou blízkými spolupracovníky)? --Meridas 13. 10. 2008, 07:37 (UTC)

Ahoj! Díky moc za články o dinosaurech, ty jsou skvělé. Chtěl bych Tě jen požádat, jestli bys nemohl poslat email do OTRS s povolením k využití materiálů z Tvého blogu http://dinosaurus.bloguje.cz/638991-autor-blogu-se-predstavuje.php pod licencí GFDL. Vím, že pracuješ poctivě, ale zrovna teď jsem pět minut hledal, jestli jseš autor i toho blogu nebo ne. Za pár let už to může být jasné ještě méně. Když ale pošleš to povolení a pak do diskuse každého článku, ve kterém použiješ/jsi použil materiály z Tvého blogu, přidáš šablonu s odkazem na daný tiket v OTRS, tak s tím bude v budoucnosti podstatně méně práce. Díky moc za pochopení! Miraceti 28. 10. 2008, 18:13 (UTC)

Jasně, jsem "absolutním" autorem celého blogu, takže proti využití jakýchkoliv materiálů nejsem ;o) Vzhledem ke svým mnohým aktivitám (píšu dvě knihy a učebnici, desítky článků, přednáším apod.) opravdu nestíhám hlídat ještě tyto věci. Nicméně mail časem pošlu. --Meridas 29. 10. 2008, 13:35 (UTC)

Kategorizace vyhynulých taxonů[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych se tě zeptat na názor, jak bys klasifikoval vyhynulé druhy. Na české wiki jsou v podstatě v provozu dva typy kategorií. Kategorizujeme je zaprvé podle příslušnosti k daných skupinám organizmů (např. kategorie:vyhynulí plazi, kategorie:vyhynulí savci) - to je jasné a není na tom asi co měnit.

V náznacích tu ale máme i kategorie, jako je třeba kategorie:vyhynulí v permu, kategorie:vyhynulí v křídě). Myslím že by bylo dobré, mít přehled o tom, jaké druhy se vyskytovaly společně, ale problém možná bude to, že nevíme, kdy daný druh přesně vyhynul (např. známe ho z křídy, ale jestli přežil do třetihor, to už nevíme, jen nemáme jeho třetihorní fosilie). Navrhuji tedy vytvořit kategorie, jako je například kategorie:organizmy žijící v křídě, kategorie:organizmy žijící v třetihorách - potom by třeba jeden rod/druh mohl být zařazen do více takových kategorií zároveň.

Jaký máš na to názor?--Vojtech.dostal 18. 1. 2009, 11:46 (UTC)

Dobrý den nebo ahoj, tento systém je samozřejmě zaveden v anglické verzi. Spolu s rostoucím počtem taxonů už by určitě nebylo od věci zavést další kategorizaci, takže samozřejmě souhlasím. Navrhuji také řazení dinosauřích taxonů podle kontinentů. Určitě se na tom budu rád podílet. (Meridas 18. 1. 2009, 19:20 (UTC))

Přiznám se že v tom kovaný nejsem, takže se radši předem ujistím, že jsem zvolil správné etapy. Kouknul jsem pro inspiraci na anglickou wikipedii. Takže co třeba:

Tyto kategorie můžeme dále štěpit na dílčí kategorie podle příslušnosti k dané taxonomické skupině, tedy např. Kategorie:Živočichové v juře, Kategorie:Dinosauři v juře... můžu to tedy takhle zavést nebo je něco špatně? Dinosaury podle kontinentů nezvládnu, nevím jak do toho, co v té době bylo za kontinenty? ;) díky, --Vojtech.dostal 19. 1. 2009, 13:39 (UTC)


Vypadá to hezky a rozhodně to pomůže v lepší orientaci, protože časem bude počet zařazených taxonů výrazně narůstat. Z mého pohledu je to ok, ale nejsem oprávněn rozhodovat o formální stránce aplikace takového systému členění. Dávám tedy jen své stanovisko... (Meridas 19. 1. 2009, 16:45 (UTC))

OK, založil jsem to. Díky za pomoc. Trochu to zvětšuje počet kategorií -viz např. článek kyjonožci, ale myslim že to je přínosné.--Vojtech.dostal 19. 1. 2009, 17:24 (UTC)

Není zač, rádo se stalo. Když už mám tu možnost, chtěl bych se na něco zeptat. Není možné se na wikině uplatnit nějak více nebo spolupracovat na dané tématice úžeji (viz moje aktivity v profilu)? Díky a hezký den! (Meridas 20. 1. 2009, 10:21 (UTC))

Ničemu se nebráním. Rád bych ale upozornil, že nejsem jinak paleontologicky vzdělaný a na wikipedii se věnuji vždycky tomu, co podle mě potřebuje vylepšit a něco o tom vím. Nevím, jak přesně si představuješ tu spolupráci… mám na wiki respekt před "profíky" jako jsi ty. Srdečně zdraví --Vojtech.dostal 21. 1. 2009, 14:48 (UTC)

Díky za informace. Sám nevím, jak by to mohlo vypadat v konkrétní podobě, ale určitě bych se rád nějakým způsobem uplatnil. Když to nepůjde, stačí vkládání dalších článků a aktualizace starých :-) S pozdravem. (Meridas 26. 1. 2009, 11:02 (UTC))

Cvičně jsem si přeložil z anglické wikipedie Vymírání na konci křídy. Lepší název mě nenapadl. Určitě tam může být něco špatně, jestli chceš, mohl bys to třeba přečíst, opravit a případně doplnit dalšími zdroji. Třeba by z toho mohl být jednou nejlepší článek, ale bylo by potřeba zamodřit to obrovské množství červených odkazů.--Vojtech.dostal 10. 2. 2009, 14:47 (UTC)

Výborně, vypadá to velmi dobře. Kdybych měl dostatek času a chuti, také bych se pustil do něčeho většího. Omrknu to a případné chybky opravím :o) (Meridas 12. 2. 2009, 14:49 (UTC))


Na základě diskuse, která proběhla ještě před koncem roku v návrzích Pod lípou, byla celá sada kategorií Organizmy žijící v... předělána do podoby Organismy žijící v... v souladu s na Wiki nejčastěji používaným pravopisem a v zájmu jednotného názvosloví. Výše uvedený seznam kategorií jsem při to příložitosti aktualizoval (nahradil zastaralé názvy za nové) s vyjímkou té poslední, která byla zrušena a sloučena s neogénní kategorií. Všechny články a kategorie, které byly do těchto kategorií doposavaď zařazené, jsou řádně rekategorizovány, všechny ostatní náležitosti kategorií (jejich vlastní kategorizace a hlavní článek) byly samozřejmě zachovány, stejně jako původní Vojtěchem navržená struktura kategorií.
Niusereset 5. 1. 2011, 16:59 (UTC)

Děkuji za upozornění, beru na vědomí. S pozdravem, Meridas 6. 1. 2011, 14:58 (UTC)

Evoluční teorie[editovat zdroj]

Dobrý den, mohl bych vám poprosit, abyste se podíval na článek Evoluční teorie? Stal se tak trochu rejdištěm kreacionistů a já jsem trochu cholerik, takže by to nemuselo dopadnout dobře. --Formol 20. 2. 2009, 23:13 (UTC)

Interwiki[editovat zdroj]

Zdravím. Děkuji za všechny vytvořené články. Chci Vás však poprosit o přidávání „odkazů interwiki“, tedy mezijazykových odkazů na Wikipedie v ostatních jazycích. Mají syntaxi [[kód jazyka:Název článku v daném jazyce]], umístěny bývají ve spodní části zdrojového kódu článku, po uložení se zobrazí v navigačním panelu při levém okraji pod ostatními panely. Vizte příklad jak by měly vypadat.

  1. Je třeba vyhledat identické heslo v angličtině nebo jiném jazyce a tento kód okopírovat ze spodní části tamního článku. Právě tento krok vyžaduje člověka, není automatizovaný.
  2. Mezi takto získané odkazy připište [[en:název v onom jazyce]], protože v cizojazyčné verzi pochopitelně není odkaz na původní článek. Umístěte ho na správné místo v abecedním pořadí podle kódů jazyků.
  3. Srovnané odkazy uložte do českého článku.
  4. Odkaz na český článek v této formě dopište na správné místo do článku anglického.

O rozšíření do dalších jazykových verzí se už obvykle postarají roboti. Vaše články budou o krok blíže dokonalosti. Díky. --Elm 26. 2. 2009, 17:42 (UTC)

Ano, já to většinou tak dělám....takže to prostě začnu dělat pokaždé ;o) (Meridas 26. 2. 2009, 18:00 (UTC))

Expedice Montana 2009[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Expedice Montana 2009. Bohužel předmět článku zatím nesplňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů či jiné. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámeni, rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit. S přáním pěkného dne -- Mercy (|) 10. 3. 2009, 21:10 (UTC)

Dobrý den, je mi jasné. Jsem sám členem expedice, takže mohu potvrdit, že významná akce to bude. Nicméně chápu, že je třeba podložit to dalšími referencemi. Pokusím se je tedy sehnat. S pozdravem. (Meridas 10. 3. 2009, 21:17 (UTC))

Vyznamenání „Student“[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych Ti tímto zaznamenat vyznamenání za věrnost Wikipedii zvané „Student“ za více než 2000 editací. Zároveň bych Ti chtěl poděkovat za velké množství paleontologických článků jimiž obohacuješ Wikipedii. Takže ještě jednou děkuji a přeji hodně štěstí do budoucna. --Faigl.ladislav slovačiny 16. 3. 2009, 20:16 (UTC)

Děkuji, to mě opravdu potěšilo. Přispívám rád a určitě ještě nehodlám končit... (Meridas 16. 3. 2009, 20:26 (UTC))

Dinosauří nejasnosti[editovat zdroj]

Ahoj, všiml jsem si, že si docela hledíš článku Dinosauři a dokonce se o nich zmiňuješ dost významně i na své stránce. Nikdo se ale už delší dobu nemá k zodpovězení mých dvou dotazů uvedených na tamní diskusní stránce, jejichž doplnění nejen do článku, ale v lepším případě jako aspoň pahýlů do wikipedie by článek zesrozumitelnilo neoborovému čtenáři a Wikipedii bezesporu prospělo: Co je to K-T rozhraní a infrařád ([1]). Neujal by ses toho prosím? Pěkný den,--Jiří Janíček 30. 3. 2009, 15:29 (UTC)

Jako v současnosti nejproduktivnější autor paleočlánků si to samozřejmě nenechám ujít ;-) Hezký den (Meridas 30. 3. 2009, 19:37 (UTC)).

Super :) --Jiří Janíček 30. 3. 2009, 19:52 (UTC)

Gorgonops[editovat zdroj]

Ahoj, mohl bys prosím kouknout na článek Gorgonops? Hrozí mu dnes večer smazání. Díky moc a přeji pěkný zbytek pátku --Faigl.ladislav slovačiny 3. 4. 2009, 15:45 (UTC)

Pozdě - omlouvám se, byl jsem offline :-( (Meridas 5. 4. 2009, 15:52 (UTC))

Řád modrého motýla[editovat zdroj]

Wikivyznamenání za práci na článcích o biologii („Řád modrého motýla“)

Dobré ráno, chtěl bych Vám udělit Řád bílého motýla za tu spoustu práce na poli článků o vyhynulých plazech. Vaše práce zde jde vidět, přeju hodně dalších úspěchů na Wikipedii i mimo ni. Mějte se pěkně, --Podzemnik 8. 5. 2009, 06:58 (UTC)

Velmi děkuji, mám z toho opravdu radost :-) Psaní na wikipedii o mých oblíbených tématech mě velmi baví, tato ocenění beru jako příjemný bonus navíc... S pozdravem (Meridas 9. 5. 2009, 06:24 (UTC))

Významnost — Vaše kniha[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Úžasný svět dinosaurů (kniha). Bohužel předmět článku zatím nesplňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů či jiné. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámeni, rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit. S pozdravem --Poko 15. 5. 2009, 21:30 (UTC) P.S. připomínám též Wikipedie:Propagační článek

Dobrý den, jedná se o zcela relevantní zdroje i objekt - podívejte se třeba na knihy Záhada dinosaurů či Gladiátoři druhohor, které nejsou ani tak dobře zdrojově podloženy jako tato kniha. Ale budiž, další prameny dodám :-) (Meridas 16. 5. 2009, 12:51 (UTC))

Ahoj, nepovažuješ to za zbytečné, psát články o svých vlastních knížkách? Podle mě to nemáš zapotřebí, ale možná se mýlím. Nejedná se o žádný osobní útok, spíš mě zajímají tvoje motivy. Díky, --Vojtech.dostal 6. 6. 2009, 07:52 (UTC)

Vážený pane (známe se tak dobře, abychom si tykali?), za prvé píšu pouze o jedné svojí knize, nikoli o "knihách". Za druhé, jak už jsem napsal, jedná se o relevantní článek (viz příslučné odkazy). Publikoval jsem už hodně velké množství článků s tématikou pravěku, tento jediný se týká nepřímo také mé osoby. Proto bych si vyprosil irelevantní a trapné pojmy jako "nemáš zapotřebí". Předem děkuji, (Meridas 10. 6. 2009, 22:46 (UTC)).

Omlouvám se za tykání, myslel jsem, že vám tykám (holt v tom mám zmatek). Nevím, co to je "relevantní článek", ale vím, že na wikipedii jste vykonal mnoho dobrého, což v mých očích jeden článek o vlastní knize více než vyvažuje. Tak se ještě jednou omlouvám. --Vojtech.dostal 11. 6. 2009, 19:15 (UTC)

Omlouvat se nemusíte, ono je to asi nezvyklé a možná i trochu trapné - nicméně to není nic propagačního, nejde určitě o reklamu. Každopádně už o ničem spojeném s vlastní osobou psát nebudu... S pozdravem, (Meridas 11. 6. 2009, 20:21 (UTC)).

Kategorie dinosaurů[editovat zdroj]

Dobré ráno, jen bych Vás chtěl poprosit, zda by jste ty kategorie o dinosaurech nemohl rovnou i vytváře. na stránce Chybějící kategorie se totiž často zobrazují kategorie, které jste umístil do článku, ale nevytvořil (namátkou Kategorie:Dinosauři z Argentiny) - už jsem nějaké takové vytvářel, ale často si nejsem jistý interwiki či zařazením do dalších kategorií. Mějte se pěkně, --Podzemnik 6. 6. 2009, 06:15 (UTC)

Děkuji za upozornění - já myslel, že sám to právě dělat nemám :-) V tom případě je tedy budu rovnou vytvářet. Děkuji, s pozdravem VS. (Meridas 7. 6. 2009, 20:23 (UTC)).

Dobrý den, dělal jsem pořádek v kategoriích a zřejmě při tom vznikly duplicitní kategorie pro sauropody a theropody (uvnitř Kategorie:Plazopánví dinosauři). Bylo by asi vhodné ty kategorie sloučit. --Jvs 10. 6. 2009, 07:32 (UTC)

Určitě, postupně na tom hodlám hodně zapracovat. Děkuji za upozornění. (Meridas 11. 6. 2009, 20:22 (UTC)).

Článek[editovat zdroj]

Ahoj, dnes jsem na aktuálně.cz narazil na článek co by tě mohl zajímat. --Faigl.ladislav slovačiny 28. 7. 2009, 11:28 (UTC)

Zajímavé, díky za upozornění. Nicméně tam mnoho informací není, počkám si na relevantnější zdroje ;o) Mimochodem, mám spoustu materiálů z výkopávek v Montaně, možná bych nahrál nějaké fotky na commons apod.(Meridas 28. 7. 2009, 13:05 (UTC))

Opě ty kategorie[editovat zdroj]

Ahoj, díky moc, že zakládáš ty kategorie, jak jsme onehdná spolu mluvili. Leč chtěl bych jen upozornit na to, že i kategorie patří do kategorie, tzn. kategorie Dinosauři v Evropě by měla být v kategorii třeba Zvířata Evropy a Dinosauři. Možná to je náhoda, ale většinou, když kouknu na Tebou vytvořenou kategorii, není zařazena do dalších kategorií. To jen tak, měj se, --Podzemnik 29. 7. 2009, 16:04 (UTC)

Chci se zeptat, umíte doplňovat zdroje přímo do textu?--Juan de Vojníkov 1. 8. 2009, 08:16 (UTC)

Dobrý den, používám zatím jiný způsob odkazování. Pokud však podle Vás není vhodný, mohu jej samozřejmě změnit. (Meridas 3. 8. 2009, 10:10 (UTC))

Externí odkazy[editovat zdroj]

Dobrý den, nepřidávejte, prosím, do Wikipedie obsah propagačního charakteru nebo odkazy na vaše soukromé stránky či stránky, se kterými jste spojeni. Wikipedie není prostředkem pro propagaci či reklamu ani pouhou sbírkou externích odkazů. Rozšiřování encyklopedického obsahu je však samozřejmě vítáno. Děkuji za pochopení.--Jowe 26. 8. 2009, 12:40 (UTC)

Doporučuji si nejdříve přečíst obsah odkazů - jsou zcela relevantní a vždy se týkají problematiky (včetně rozšíření obsahu daného článku). S pozdravem, (Meridas 26. 8. 2009, 12:48 (UTC))

Já zase doporučuju ještě jednou přečíst co Wikipedie není a Wikipedie:Externí odkazy. Pochopte že cílem Wikipedie rozhodně není shromažďovat externí odkazy ale mít co nejkvalitnější článek. Uvítáme rozšíření článku. Děkuji za pochopení. --Jowe 26. 8. 2009, 15:02 (UTC)

Dobře, odkazy na blog Dinosauria tedy každopádně omezím. (Meridas 27. 8. 2009, 13:46 (UTC))

Zdravím. Upozorňuji, že Stefka Kostadinovová je už v článku Stefka Kostadinová (duplicita ,prosím smazat)
--Zoner57 12. 9. 2009, 05:32 (UTC)

Ano, všiml jsem si - bylo to špatně napsané ve "Světové rekordy v atletice", kde byla právě Kostadinovová - to mě spletlo. S pozdravem, (Meridas 12. 9. 2009, 06:48 (UTC))

Phorusrhacos[editovat zdroj]

Ahoj, mohl by ses podívat na diskuse:Phorusrhacos ? Díky, --Vojtech.dostal 21. 9. 2009, 13:32 (UTC)


Vyznamenání[editovat zdroj]

Všimnul jsem si vašich článků o (hlavně) dinosaurech a myslím, že si zasloužíte uznání. Dnešní den je k tomu vhodný. Stejné vyznamenání už máte, nicméně nevím, které jiné by bylo vhodné. Tak budete mít "řády 2".--Don Pedro 24. 12. 2009, 08:45 (UTC)


Dobrý den, děkuji a přeji hezké svátky! :-) (Meridas 24. 12. 2009, 09:18 (UTC))

Kategorizace[editovat zdroj]

Dobrý večer, chtěl jsem Vás poprosit, zda byste mohl Vámi vytvořené kategorie zařadit do stromu kategorií. Chtěl jsem se do toho pustit sám, ale předpokládám, že tomu rozumíte lépe. Seznam nezařazených kategorií je vidět na stránce Speciální:Nekategorizované_kategorie. --Jvs 7. 1. 2010, 19:57 (UTC)

Dobrý den, bohužel s tím nemám žádné zkušenosti. Má to být hozeno například pod kategorii Paleontologie? Děkuji, (Meridas 8. 1. 2010, 14:54 (UTC))

Dávat vše do kat. Paleontologie se mi nezdá vhodné, je již teď přeplněná. Postupně to tedy zařadím sám. --Jvs 9. 1. 2010, 15:39 (UTC)

Rozkategorizoval jsem to za Tebe. Pro Meridase: není to těžké, kategorie se v podstatě zařazují vždy do nadřazené kategorie v hierarchickém systému živočichů, tedy například kategorie:stegosauři patří do kategorie:tyreoforani, ta zase patří do kategorie:ptakopánví dinosauři. Rozumíš tomu? --Vojtech.dostal 9. 1. 2010, 16:16 (UTC)

Už ano, díky. Bohužel nemám čas to sám podrobně studovat, dodělávám právě dvě knihy o dinosaurech. Ale už to budu řadit podle nového systému ;o) (Meridas 10. 1. 2010, 17:38 (UTC))

Jazykové a typografické rady[editovat zdroj]

Zdravím, kolego, pár dobře míněných připomínek: raný ve významu brzký je s jedním -n-, správně typograficky se má používat pomlčka – a české uvozovky „“ (v angličtině “”), nelamatelná mezera ( ) např. mezi číslem a jednotkou. Pokud je externí zdroj anglicky, používá se šablona (anglicky) (jiný jazyk dle kódu). --Gumruch 27. 2. 2010, 16:25 (UTC)

Běh na 1000 metrů[editovat zdroj]

Zdravím. Je to duplicitní článek viz Běh na 1000 m. Cus.--Zoner57 14. 3. 2010, 11:00 (UTC)

Díky za informaci - zmátlo mě, že na stránce "sedmiboj" to někdo hodil špatně a vypadalo to, že článek ještě neexistuje.(Meridas 15. 3. 2010, 18:35 (UTC))

Dinosaurus bloguje[editovat zdroj]

Teprve nedavno jsem objevil tvůj blog a posleních několik hodin jsem věnoval listováním archivu a pročítáním řady článků. Přečet jsem jž zhruba polovinu publikovaných článků za poslední dva roky a musim říct že je to sakra dobrá práce a setsakra dobrý čtení. Dovolil sem si i k pár článkům hodit komentář pod svým zdejším jménem (ačkoliv mam i jiná).
Niusereset 20. 3. 2010, 15:16 (UTC)

Tak díky, to potěší. Jinak v květnu mi vychází nová (dinosauří) kniha, máš-li zájem :-) S pozdravem, VS. (Meridas 21. 3. 2010, 15:33 (UTC))

Ještě sem se nerozhod, že si koupim tu první :-D Nejdřiv ji budu muset najít a pak zkonzultovat se svoji peněženkou :-D
Ale určitě to zvažuju, nějak musim dohnat těch zanedbaných deset let.
Hovoříce o knihách... Když už ti vyjde druhá a i ta první tu má svůj článek... Nezvažuješ že napíšeš článek i sám o sobě? :-D
Niusereset 21. 3. 2010, 16:59 (UTC)
Ehm ;)) no první knihu jsem četl a můžu doporučit. --Vojtech.dostal 21. 3. 2010, 18:07 (UTC)

V první řadě moc díky oběma - Úžasný svět dinosaurů vyjde za rok v novém vydání, ale už s podstatně kvalitnějšími ilustracemi. Nové dvě knihy mi vyjdou letos (pracovní názvy "Bizarní dinosauři" - květen 2010 a "Dinosauři od Pekelného potoka" - asi listopad 2010, o těch po jejich publikování také hodím článek na Wikinu. O sobě zatím psát nebudu, nejsem dost významný a nesplňuji tedy nutná kritéria :-) Ale vážím si pozitivního hodnocení, to rozhodně. Někdy v budoucnu by mi bylo ctí mít vlastní článek zde, ale to je ještě daleko (dejme tomu tak po 10 knihách ;-) Meridas 22. 3. 2010, 10:53 (UTC)

Koupeno a rozečteno ;-) Ale musel sem obejít tři knihkupectví :-D
Niusereset 24. 3. 2010, 22:22 (UTC)

Quod bonum, faustum, felix, fortunatumque sit ;o) Meridas 25. 3. 2010, 16:30 (UTC)

HISTORIA VERO TESTIS TEMPORVM, LVX VERITATIS, VITA MEMORIÆ, MAGISTRA VITÆ, NUNTIA VETVSTATIS.
MARCVS TVLLIVS CICERO 26. 3. 2010, 12:19 (UTC)

Hezké, ale jaksi nadbytečné (můj citát byl přímou reakcí na předchozí komentář ;-) Meridas 26. 3. 2010, 20:34 (UTC)

Můj citát měl být odpovědí ;-) Ve smyslu "ano, bude" :-D :-D
Niusereset 27. 3. 2010, 11:44 (UTC)

Wikikytička[editovat zdroj]

Wikikytička
Za neúnavné vytváření a doplňování článků o dinosaurech uděluje --kuvaly|d|p| 22. 3. 2010, 19:19 (UTC)




Díky, nic za přispívání nečekám, ale vždycky mě jakékoliv ocenění potěší :-) Meridas 25. 3. 2010, 16:30 (UTC)

Vaše články o dinosaurech jsou velmi kvalitní, zajímavé a navíc aktuální. --kuvaly|d|p| 28. 3. 2010, 12:39 (UTC)

Encyklopedie dinosaurů (ve světle nejnovějších objevů)[editovat zdroj]

Dobrý den, něchtěl bych Vám zde lepit šablonu, tak Vám raději píšu. Prosím doložte významnost článku Encyklopedie dinosaurů (ve světle nejnovějších objevů). Chápu, že si chcete udělat reklamu. Vaší práce zde si moc vážím, ale je nutné měřit všechyn stejným metrem. S pozdravem všeho dobrého, --Podzemnik 31. 5. 2010, 12:08 (UTC)

Dobrý den, nedělám si žádnou reklamu - obtěžoval jste se kliknout na odkaz pod článkem - http://www.libri.cz/kniha.php?kniha=538 ? Kromě toho je na webu www.libri.cz umístěna reklama na tuto knihu (vyskočí banner s velociraptorem). Vychází až za tři týdny, ale jde skutečně o knihu, srovnatelnou s Úžasným světem dinosaurů, který už je na wikipedii rok. Meridas 31. 5. 2010, 12:34 (UTC)

Kliknout jsem se obtěžoval, ale nic zásadního jsem tam nenašel. Měl jste na mysli něco konkrétního? --Podzemnik 31. 5. 2010, 12:40 (UTC)

Jde o to, co myslíte kritériem významnosti. Moje předchozí kniha je na wikipedii umístěna a toto kritérium tedy splňuje. Není tedy žádný důvod, proč by nemohla být přidána mezi mnohé další knihy i tato - jejíž "pravověrnou" existenci dokládá právě onen odkaz. Samozřejmě pokud je problémem termín vydání, můžete příspěvek nyní smazat a umístit ho až po 21. 6. Děkuji, Meridas 31. 5. 2010, 12:44 (UTC)

No tak přece jen jsem zde mohl onu šablonu dát. Myslel jsem, že jste obeznámen s pravidly WP:VZ a WP:2NNVZ. Asi ne, prosím koukněte na to, encyklopedická významnost tam je definována. Druhý odkaz je stručným návodem na to, jak ji naplnit. S pozdravem, --Podzemnik 31. 5. 2010, 12:48 (UTC)

Tak samozřejmě relevantní odkazy časem přibudou (nejpozději k 21. 6. jich bude již více, možná kolem pěti). Odkazy samozřejmě ihned doplním. Stačí tedy počkat, zatím nechme článek takto... Meridas 31. 5. 2010, 14:55 (UTC)

Prosím přečtěte si WP:VZ. Informace od nakladatele je nevýznamná, ne nezávislá. --Podzemnik 7. 6. 2010, 13:19 (UTC)

Dobře, příště (v říjnu) už to nechám na pozdější dobu. Děkuji za upozornění :-) Meridas 8. 6. 2010, 13:05 (UTC)

Ahoj, dík za článeček, ale u vesnic v Dakotě by to chtělo zdroje odkud jsme čerpali podklady pro článek , odkud vše víme, či šablonu překlad. Moc děkuji.--Mirek256 28. 10. 2010, 07:39 (UTC) Moc děkuji za jejich jejich doplnění.

Úžasný svět dinosaurů - prosím doložte významnost[editovat zdroj]

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku Úžasný svět dinosaurů. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů atd. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit. S pozdravem --Ioannes Pragensis 23. 11. 2010, 14:19 (UTC)

Já jsem článek pouze přesunul pod jiný - lépe odpovídající - název. Zdroje jsou stále stejné, v tom se nic nemění. Prosím zkontrolujte si to, asi v tom máte zmatek. Díky, Meridas 23. 11. 2010, 14:21 (UTC)

Dobrý den, článek teď najdete na Wikipedista:Meridas/Úžasný svět dinosaurů, doufám, že se bude brzy hodit :-) Zdravím,--Ioannes Pragensis 30. 11. 2010, 20:17 (UTC)

Dobrý den, rozhodnutí respektuji. Mimochodem, jak je na tom s encyklopedickou významností moje druhá kniha - Encyklopedie dinosaurů ve světle nejnovějších objevů? Pokud stejně, přesuňte ji sem radši také. Vzhledem k tomu, že nyní vyšla třetí v pořadí, mohl bych za nějaký čas (až to nebude zavánět reklamou) vytvořit také objektivní příspěvek, který bych uložil do stejné sekce... S pozdravem Meridas 1. 12. 2010, 07:58 (UTC)

Dobrý den, můžete si ji sem přesunout sám, jestli chcete. Já to nemám čas posuzovat, to chce prohledat internet a časopisy, a teď mám dost práce. - Mně osobně by se nejvíc zamlouvalo, kdyby tu vznikl článek přímo o Vás, kdy by tyhle knihy byly všechny popsány v odstavci Dílo. Mám pocit, že jako autor tří knih už na laťku "encyklopedické významnosti" přinejmenším saháte, což nemusí být pravda o jednotlivých knížkách. Navíc by tak všechen ten materiál byl pěkně pohromadě. Zdravím,--Ioannes Pragensis 1. 12. 2010, 15:20 (UTC)

Děkuji za poklonu, ale na to se ještě určitě necítím (je mnoho povolanějších, kteří vlastní článek na WP nemají). Sám o sobě určitě nic zakládat nebudu, tak pokud někdo v budoucnu usoudí, že je to vhodné, dovolím si pouze mírně korigovat výsledný text :-) S pozdravem, Meridas 2. 12. 2010, 15:09 (UTC)

World Encyclopedia of Dinosaurs & Prehistoric Creatures[editovat zdroj]

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku World Encyclopedia of Dinosaurs & Prehistoric Creatures. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů atd. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit. S pozdravem --Wikipedista:BobM d|p 1. 12. 2010, 15:08 (UTC)

Také tady bych to spíš viděl na sloučení do článku Dougal Dixon - proč to mazat, když se to dá použít?--Ioannes Pragensis 1. 12. 2010, 16:17 (UTC)

Odkazy do prostoru Wikipedista[editovat zdroj]

Pane kolego,

takové vnitřní odkazy, které směřují z hlavního jmeného prostoru do prostoru Wikipedista se mi zdají krajně nevhodné. A tak jsem všechny odkazy na článek Úžasný svět dinosaurů ve vašem jmeném prostoru revertoval.

S pozdravem Zagothal 6. 12. 2010, 16:05 (UTC)


Já k tomu připojím, využívat wikipedii k propagaci vlastních knih také není zrovna košer. Představte si, jak by to vypadalo kdyby to dělal každý, kdo v Česku je autorem knihy. Nebo kdyby fotbalista psal o svých úspěších na wikipedii a tak dále.--Mirek256 6. 12. 2010, 16:17 (UTC)

To prosím směřujte na kolegu Ioannes Pragensis, který text přesunul do prostoru wikipedista. Klidně odkazy (nebo i celý článek) smažte, já je jen upravil poté, co byl text takto přesměrován (nikoliv smazán, viz diskuze). Předpokládal jsem, že odkaz je stále platný, neznám vnitřní regule Wikipedie. Nemám ale problém s tím článek zcela smazat, jak už jsem mnohokrát uváděl. Proto mi "Mirku" laskavě nepodsouvejte tuto Vaši nesmyslnou konstrukci (raději si projděte diskuzi k danému příspěvku/článku, budete v obraze). O žádnou reklamu se nejedná, je to vcelku objektivní článek o knize publikované již před rokem a půl. Sám ho vůbec needituji a nebude mi ani trochu vadit, když případně zcela zmizí. S pozdravem, Meridas 6. 12. 2010, 16:24 (UTC)

Já bych tenčlánek u Vás nechal, myslím si, že se jednou možná bude hodit. Zagothal 7. 12. 2010, 08:05 (UTC)

Šablona Citace monografie[editovat zdroj]

Zdravíčko, když už vkládáte ty zdroje, což teda nevím co si pod tím představujete. Protože mi tu rozdělujeme reference, těmi se dokládají fakt z textu a Literatura, kam se řadí další rozšiřující literatura. Co tedy jsou to ty vaše zdroje?--Juan de Vojníkov 7. 12. 2010, 10:13 (UTC)

Dobrý den, o které články přesně jde? Já se soustředím spíše na vkládání nových článků, ty reference/zdroje dávám jaksi intuitivně a někde to možná tematicky nesedí. Všechny jsou ale relevantní a vztahují se k tématu. Pokud můžete, tak to prosím opravte podle vašich "wiki" standartů, případně to udělám později sám. Meridas 7. 12. 2010, 10:25 (UTC)

Tak jde o to, co si pod pojmem Zdroje představujete. Je to jakoby citace, nebo jakoby další rozšiřující literatura.--Juan de Vojníkov 7. 12. 2010, 10:32 (UTC)

Zdroje vždy interpretuju jako "primary source", vlastně publikované knihy nebo online články, ve kterých je možné vyhledat informace, o kterých se v daném článku pojednává. Ale máte pravdu, že je asi potřeba rozlišovat víc mezi literaturou, krátkými referencemi apod. - dám si na to už větší pozor. Díky, Meridas 7. 12. 2010, 10:51 (UTC)

Ne tak jaksi jde o to, že Reference spojujeme přes číselné klíče, pak jsou číselné klíče přímo za fakty. Na tom stojí princip Wikipedie, že text si sice vymýšlí autor, ale je postaven na již publikovaných faktech. Taková reference pak může být, kde co, leckdy nesouvisející s tématem článku.
Na druhou stranu, literatura a web téma článku může rozšiřovat, nebo nabízet z jiného úhlu pohledu. A ano, leckdy se pak tzv. Reference překrývají s Literaturou, nebo externími odkazy.
Po ujasnění tohoto, bych vás požádal, o zastrkávání literatury do šablon (to se dělá u Referencí i Literatury:) jako Citace monografie, či Citace webu. Jednak je to standardizované a při změně standardu stačí změnit jednu šablonu a nemusíte to na tisíci stránkách přepisovat ručně.--Juan de Vojníkov 7. 12. 2010, 11:03 (UTC)

Dobře, budu to tak dělat. S pozdravem, Meridas 7. 12. 2010, 13:52 (UTC)

Díky a pěkný den. Já jsem dneska nějak špatně vstal.--Juan de Vojníkov 7. 12. 2010, 14:00 (UTC)

Nedávno jsem rozšířil článek o hromadných vymíráních a připsal tam podkapitoly o jejich příčinnách a o dopadeh na biosféru. I když si jsem celkem jist, že tam neplácám nesmysly, přesto jsem jen amatér a byl bych rád, kdyby se na to podíval někdo více zasvěcený a případně tam doplnil či zpřesnil, co tam mam špatně. Obzvláště u dopadů na biosféru by to potřebovalo doplnit i nějaký ten příklad (druhy s minimální specializací rozšiřující se do uprázdněných rolí v ekosystémech). Chtěl jsem se o to pokusit, ale zatím se mi nepodařilo narazit na tvora, který by žil bezprostředně po nějakém vymírání.
N i u s e r e s e t 14. 12. 2010, 16:16 (UTC)

Dobrý den, podívám se na to někdy během příštích dnů. Meridas 14. 12. 2010, 20:15 (UTC)

Dobrý den, když napíšete článek o třech, čtyřech větách, snad si uvědomujete, že to není plnohodnotný článek, ale pahýl. Proto ho tak prosím označte. Děkuji. --Adam Zábranský 7. 2. 2011, 21:24 (UTC)

Jelena Slesaranková[editovat zdroj]

Zdravím Vás, v článcích Kajsa Bergqvistová a Ariane Friedrichová jste doplnil, že mezi šest výškařek celé historie, které mají V HALE i POD ŠIRÝM NEBEM skočeno 205 CM patří i Ruska Jelena Slesarenková. To však není pravda, jelikož Slesarenková má sice venku skočeno 206 ale v hale "jen 204 cm" a já uvádím jen ty, co dokázaly skočit 205 cm a více v obou výše zmiňovaných případech. To splňují jen Vlašičová (208 x 206), Friedrichová (206 x 205), Hellebautová (205 x 205), Bergqvistová (206 x 208), Henkelová (205 x 207) a Kostadinovová (209 x 206). Proto prosím o odstranění nebo to kdyžtak udělám sám až odpovíte...Mějte se --Stocki 21. 2. 2011, 18:03 (UTC)

Dobrý den, podle mě je to trochu zbytečné rozlišování, většinou se halové rekordy uvádí jako absolutní, pokud mají vyšší hodnotu než venkovní. Ale budiž, udělejte to dle libosti. Zdraví Meridas 21. 2. 2011, 18:29 (UTC)

Vymírání na konci křídy[editovat zdroj]

Dobrý den. Obracím se na Vás, jako na místního odborníka na dinosaury, našel by jste si čas na zkouknutí Vymírání na konci křídy? Mě, jako laikovi, se zdá článek dobrý, nicméně bych ocenil názor člověka, který dinosaurům rozumí a je schopen posoudit zda textu něco nechybí po věcné stránce. Zdraví --Jann 17. 7. 2011, 08:24 (UTC)

Dobrý den, děkuji za projevenou důvěru (za skutečného odborníka se určitě nepovažuji, ale i tak dík). Pár úprav už jsem na článku udělal, ale klidně to ještě zkouknu podrobněji. S pozdravem, Meridas 17. 7. 2011, 16:51 (UTC)

Inteligence dinosaurů[editovat zdroj]

Četl jsem na toto téma několik článků... včetně tvých článků na blogu tak i v první knize... a přesto se pořád nemůžu zbavit dojmu, že je tato otázka podceňovaná. Pokud se nepletu, bylo prokázáno, že vzdušné vaky coby součást dýchacího ústrojí se nevyvinuly u ptáků pro podporu náročného létání, ale že je ptáci zdědili po svých dinosauřích předcích a že tento dýchací systém je až 3× účinější než savčí dýchací systém... až 3× více kyslíku do organismu, v němž je nevětším odběratelem kyslíku právě mozek. Vím že se pro porovnání bere i inteligence ptáků, ale přesto si nemohu pomoct, mám dojem že výkon dinosauřích mozků mohl být vyšší než kolik se předkládá.
Obzvláště u dromaeosarovitých dinosaurů a jejich dalších blízkých příbuzných byly přítomny mozky nemalých rozměrů v poměru k tělu. Navíc šlo o mozky napojené na nejefektivnější metabolismus, jaký se na této planetě vyvinul a který dodnes několikanásobně překonává výkon savců. Neznamená to, že by mohli být inteligentnější než stejně velký savec s mozkem o stejných rozměrech?
Niusereset 3. 9. 2011, 15:27 (UTC)

Ahoj, díky za dotaz. Nicméně nemyslím, že diskuze na mém wiki profilu je pro tuto debatu ideálním místem :-) Co se týče deinonychosaurů (včetně dromeosauridů), velikost mozku některých pozdně křídových zástupců byla skutečně pozoruhodná, i když nepřekonávala většinu dnešních opeřených dinosauřích zástupců. Můžu poslat víc informací po mailu. Meridas 4. 9. 2011, 07:46 (UTC)

Asi to není zrovna deální místo... nicméně mail já skoro nepoužívám, pokud nemusim... nicméně niuseresetatcentrum.cz
Niusereset 4. 9. 2011, 09:03 (UTC)


Athletics World Championships[editovat zdroj]

Hello Meridas :) I have seen you are following 2011 Athletics World championships very closely. Can I know if you follow also other sports, and if you support Czech Republic also in other sports ? Let me know (if you speak english as I hope :D)

Thanks ! Matteo from Italy. Matteo1 4. 9. 2011, 09:44 (UTC)

Hi there :-) I'm not into sports much, my only favourite is athletics. All best, Meridas 4. 9. 2011, 12:31 (UTC)


Vymírání na konci křídy II.[editovat zdroj]

Nedavno jsem do článku přidal podkapitolku o zastaralých představách. Většinou jsem to psal z hlavy... pak jsem si ještě nalistoval příslušnou kapitolu v tvojí první knížce a doplnil pasáž o gradualismu... Sice si sem vcelku jist, že tam neplkám nesmysly, ale přesto bych byl rád, kdyby mi to někdo povolaný prokontroloval... Díky
Niusereset 14. 9. 2011, 15:45 (UTC)

Díky za aktivitu - kouknul jsem na to a udělal jen pár drobných úprav. Časem to ještě vezmu zgruntu :-) Meridas 15. 9. 2011, 12:37 (UTC)

Ahoj, tomuhle nerozumím, vždyť jsem v té knize takovou informaci našel... --Vojtech.dostal 7. 12. 2011, 21:41 (UTC)

A můžu se zeptat kde přesně (strana, odstavec)? Jako její autor bych to měl určitě vědět :-) Meridas 9. 12. 2011, 14:37 (UTC)

Vím, že jsi autor, proto nerevertuji a ptám se :-). Dostal jsem se domů a hledal jsem to. Na straně 220 je věta "V buňkách starých řádově byť jen desítky tisíc let se zachová necelé procento vzorce DNA, takže podklady pro klonování jsou zoufale nekompletní". --Vojtech.dostal 9. 12. 2011, 16:05 (UTC)

Mohl by ses prosímtě ještě krátce vyjádřit na Diskuse:Homo neanderthalensis? Především k otázce, zda neandertálec = Homo neanderthalensis. --Vojtech.dostal 9. 12. 2011, 16:07 (UTC)

Tak to už ano, v tomto provedení text poznávám :-) Nicméně v článku to bylo napsáno jinak. Na neandrtálce se podívám v průběhu týdne. Meridas 10. 12. 2011, 09:55 (UTC)

Prosba
Prosba
Prosba
Prosba
Prosba. Na Wikipedii vznikl článek o Domu Matky Terezy, středisku sociálních služeb oblastní charity v Hradci Králové, sociálním zařízení pro lidi bez domova. V současné době tento článek postrádá jakékoliv fotografie, byť vyfotografování budovy sídlící v ulici U Mostku 472/5, Souřadnice: 50°13′33″ s. š., 15°50′49″ v. d., je přinejmenším velice jednoduché. Nechce kdokoliv z Vás vytvořit pomyslnou fotogalerii čítající neuvěřitelných šest fotografií a zpříjemnit si tak večerní procházku? Budeme Vám vděčni. Prosba Daniel Holý CZ (diskuse) 19. 7. 2012, 07:51 (UTC)

Seznam dinosaurů[editovat zdroj]

Dobrý den. Jako nejaktivnějšího přispěvatele v hesle Seznam dinosaurů Vás prosím o opravu nedefinovaných (červených) referencí. Děkuji --Jvs 25. 1. 2014, 19:24 (UTC)

Dobrý den. Průběžně na tom pracuji, ale momentálně píšu dvě knihy, takže času je dost málo :-) Nicméně se vynasnažím, postupně to bude přibývat... (Meridas) 31. 1. 2014, 12:30 (UTC))

Global account[editovat zdroj]

Hi Meridas! As a Steward I'm involved in the upcoming unification of all accounts organized by the Wikimedia Foundation (see m:Single User Login finalisation announcement). By looking at your account, I realized that you don't have a global account yet. In order to secure your name, I recommend you to create such account on your own by submitting your password on Special:MergeAccount and unifying your local accounts. If you have any problems with doing that or further questions, please don't hesitate to contact me on my talk page. Cheers, DerHexer (diskuse) 14. 1. 2015, 01:49 (CET)Odpovědět

Velikost dinosaurů[editovat zdroj]

Dobrý den, podle vašich zajímavých knih (které jsem skoro všechny četl), článků na vašem blogu i článků na Wikipedii vidím, že jste odborník na dinosaury. Nedávno jsem si všiml jednoho článku, který se mi nezdá přesný. Podle mě postrádá nové objevy i dříve nalezené dinosaury. Sám si netroufám jej vylepšovat. Do diskuse k tomu článku jsem napsal argumenty, proč jsem článek zpochybnil. Mohl by jste ho, pokud si najdete čas, prosím, vylepšit a doplnit a opravit? Děkuji za případné vylepšení a přeji pěkný den. --Sapiens123456 (diskuse) 27. 5. 2015, 14:51 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, děkuji za upozornění - v rámci časových možností se na to podívám. Meridas (diskuse) 12. 6. 2015, 12:16 (CEST)Odpovědět

Mezijazykové odkazy a wikidata[editovat zdroj]

Zdravím, nejprve díky za vaší neutuchající aktivitu v oblasti dinosaurů. Zdá se mi dokonce, že vás vaše wikiaktivita i tak trochu nakopla ke spisovatelské činnosti, což je velmi dobré.

Jenom bych poprosil při tvorbě nových článků nezapomínat na Nápověda:Mezijazykové odkazy, dělají se mírně jinak, než dříve (nyní přes wikidat), ale odkazovaný návod je myslím dostatečně srozumitelný. Díky. --Jklamo (diskuse) 20. 6. 2015, 17:02 (CEST)Odpovědět

Závěrečné sekce[editovat zdroj]

Koukám, že jste až moc zkušený ;), tudíž nechci obtěžovat, mohl bych Vás ale poprosit o vkládání Externích odkazů na třeba jiné projekty jako Wikimedia Commons nebo Wikidruhy? Díky. --OJJ, Diskuse 2. 9. 2016, 15:16 (CEST)Odpovědět

Křída[editovat zdroj]

Dobrý den, když píšete do nějakého článku či do taxoboxu slovo Spodní či Svrchní křída, tak prosím dejte odkaz na Spodní křída či Svrchní křída, nikoliv pouze na křída. Oba články totiž existují. Děkuji. --Whiny15 (diskuse) 1. 10. 2016, 16:08 (CEST)Odpovědět

Wikikytička[editovat zdroj]

Děkuji, to je milé :-) Meridas (diskuse) 2. 10. 2016, 16:48 (CEST)Odpovědět

ZŠ Milady Horákové v Hradci Králové[editovat zdroj]

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku ZŠ Milady Horákové v Hradci Králové. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů, hudby či jiné. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. S pozdravem --Tomas62 (diskuse) 13. 12. 2016, 00:16 (CET)Odpovědět

User:EGalvez (WMF)/Sandbox/MassMessageTest[editovat zdroj]

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey (revised heading)[editovat zdroj]

  1. This survey is primarily meant to get feedback on the Wikimedia Foundation's current work, not long-term strategy.
  2. Legal stuff: No purchase necessary. Must be the age of majority to participate. Sponsored by the Wikimedia Foundation located at 149 New Montgomery, San Francisco, CA, USA, 94105. Ends January 31, 2017. Void where prohibited. Click here for contest rules.
  3. This survey is primarily meant to get feedback on the Wikimedia Foundation's current work, not long-term strategy.
  4. Legal stuff: No purchase necessary. Must be the age of majority to participate. Sponsored by the Wikimedia Foundation located at 149 New Montgomery, San Francisco, CA, USA, 94105. Ends January 31, 2017. Void where prohibited. Click here for contest rules.

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[editovat zdroj]

(Sorry to write in English)

Dinosauří rekordy[editovat zdroj]

Zdravím, navrhl jsme na smazání výše uvedenou stránku, které jste autorem.--Mirek256 12. 3. 2017, 10:40 (CET)Odpovědět

We sent you an e-mail[editovat zdroj]

Hello Meridas,

Really sorry for the inconvenience. This is a gentle note to request that you check your email. We sent you a message titled "The Community Insights survey is coming!". If you have questions, email surveys@wikimedia.org.

You can see my explanation here.

MediaWiki message delivery (diskuse) 25. 9. 2020, 20:47 (CEST)Odpovědět

Závěrečné sekce[editovat zdroj]

Zdravím, rád bych Vás upozornil, že úpravy závěrečných sekcí tohoto typu jsou dle WP:Vzhled a styl#Pořadí sekcí nevhodné. („Pokud úpravy editora nespočívají v zařazení nové závěrečné sekce s příslušným obsahem nebo odstranění některé ze stávajících, považuje se za nevhodné přepisovat dříve zvolené řešení závěrečných sekcí jiným.“) Prosím tedy, abyste takové úpravy nadále neprováděl. Děkuji za pochopení. --David V. (diskuze) 27. 3. 2022, 14:36 (CEST)Odpovědět

Děkuji za upozornění, beru na vědomí. --Meridas (diskuse) 27. 3. 2022, 15:57 (CEST)Odpovědět

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět

Zveme Vás na editaton Československo ve Hradci Králové (+ online)[editovat zdroj]

Hezký den,

v rámci wikipedické výzvy Československo Vás ve čtvrtek 23. listopadu zveme na editaton Československo. Nebudete to na něj mít daleko, bude se konat v Muzeu východních Čech v Hradci Králové v Gayerových kasárnách. Zúčastnit se lze i online!

  • 📚 Budeme společně psát články o událostech, osobách a tématech týkajících se Československa.
  • ⏱️ Začínáme v 15:30.
  • 📍 Kde? V Gayerových kasárnách.

Editaton je určen jak pro úplně nováčky, tak pro zkušené wikipedisty a wikipedistiky. Vstup je zdarma. Pokud jste nikdy na Wikipedii nic needitovali, nebojte, naučíme vás to! ❤️🤍💙 ✅ Přispějete tak mapování historie Československa na české Wikipedii, ✅ setkáte se se svými wikipedistickými druhy a družkami, ✅ prvních 100 účastníků výzvy vyhraje ponožky od Klubu Pánů z Ponožkovic, ✅ zařadíte se do soutěže o krásné knižní ceny od nakladatelství Academia a nakladatelství Historického ústavu AV ČR.

Uvažujete o tom, že se editatonu zúčastníte? Vyplňte prosím registrační formulář. Všechny další potřebné informace najdete na stránkách soutěže.

Těšíme se na Vás,

--janbery (diskuse) 14. 11. 2023, 11:58 (CET)Odpovědět