Předseda vlády: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele „88.146.138.20“ (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je „Thijs!bot
Řádek 21: Řádek 21:
*[[Seznam premiérů Česka]]
*[[Seznam premiérů Česka]]
*[[Seznam premiérů Československa]]
*[[Seznam premiérů Československa]]
bla bla :P :D


== Literatura ==
== Literatura ==

Verze z 5. 3. 2010, 13:23

Na tento článek je přesměrováno heslo Premiér. O dalších významech pojednává článek Premiér (rozcestník).

Předseda vlády je v parlamentním systému hlavou nejvyššího exekutivního orgánu ve státě: vlády. Ve frankofonních zemích je označován jako premiér, v anglosaských zemích jako první ministr, v německy mluvících zemích jako ministerský předseda. Funkce zástupce předsedy vlády je označována jako místopředseda vlády, náměstek předsedy vlády nebo vícepremiér.

Postavení předsedy vlády

V parlamentních systémech, kde převažuje moc vlády nad parlamentem, se hovoří o tzv. premiérském parlamentarismu. Ten lze dále rozdělit na silný britský typ a slabý německý typ, který se někdy nazývá také jako kancléřský typ parlamentarismu. V opačném případě, kdy má rozhodující pravomoci parlament a nikoli vláda, se hovoří o tzv. parlamentarismu s převahou zákonodárného sboru.

Parlamentní režim lze také klasifikovat podle vazeb mezi premiérem a zbytkem vlády. Politolog Giovanni Sartori tak definuje předsedu vlády jako:

  • prvního nad nerovnými - premiér je nejdůležitějším představitelem výkonné moci, vůdcem strany a téměř není možnost jej sesadit parlamentním hlasováním, protože dostatečná většina poslanců je jeho stranickými podřízenými, navíc jmenuje a odvolává ministry na základě vlastní vůle
  • prvního mezi nerovnými - premiér nemusí být výlučně šéfem strany, přesto je parlamentem ztěží sesaditelný, může provádět změny členů vlády a sám zůstávata v úřadu
  • prvního mezi rovnými - premiérova existence je spojena s jeho ministry, pokud rezignují oni, tak končí i on, má nad nimi malou moc a přijímá složení vlády, které je mu vnuceno

V premiérském parlamentarismu hraje předseda vlády hlavní roli a ovlivňuje systém tím, že dominuje vládě a vláda následně parlamentu.

Práci ministrů řídí vláda. Předseda vlády však může ministra odvolat buď sám, nebo jeho odvolání navrhnout hlavě státu. Hlava státu v některých systémech musí takové žádosti vyhovět, v jiných nemusí. V takových případech pak předseda vlády obvykle sám rezignuje.

V systémech s čistou dělbou moci předseda vlády neexistuje a hlavou exekutivy je hlava státu, například v USA, kde je prezidentský systém. Hybridními modely jsou poloprezidentské systémy, kde prezident není jen formální hlavou státu, ale má silné ústavní pravomoci, o něž se dělí s premiérem, např. ve Francii, Rusku či do roku 1997 v Polsku. Pokud vládne ve Francii prezident z jedné strany politického spektra (např. pravicový) a premiér z druhé (levicový) hovoří se o kohabitaci.


Související články

Literatura

  • Sartori, G. (2001): Srovnávací ústavní inženýrství. Zkoumání struktur, podnětů a výsledků. Praha. Sociologické nakladatelství.