Kaviár: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Idioma-bot (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 17: Řádek 17:


==Nepravý kaviár==
==Nepravý kaviár==
Jako nepravý kaviár jsou označovány všechny druhy, které nejsou vyrobené z jiker jeseterovitých ryb. Jedná se o jikry [[candát]]a, [[losos]]a, [[kapr]]a, [[lipan]]a, [[tuňák]]a a dalších mořských i sladkovodních ryb. Z málo vyvinutých jiker a těch, které během solení a úpravy popraskaly, se vyrábí méně kvalitní lisovaný kaviár.
Jako nepravý kaviár jsou označovány všechny druhy, které nejsou vyrobené z jiker jeseterovitých ryb. Jedná se o jikry [[candát]]a, [[losos]]a, [[kapr]]a, [[lipan]]a, [[tuňák]] strasne mrte moc dalších mořských i sladkovodních ryb. Z málo vyvinutých jiker a těch, které během solení a úpravy popraskaly, se vyrábí méně kvalitní lisovaný kaviár.


[[Image:Blinier.jpg|right|thumb|225px|Bliny s kaviárem]]
[[Image:Blinier.jpg|right|thumb|225px|Bliny s kaviárem]]

Verze z 15. 10. 2009, 18:18

Ruský kaviár z lososa na kousku chleba s máslem

Kaviár jsou rybí jikry a v mnoha zemích je považovaný za pochoutku. Kaviár patří k dobrůtkám, které si dopřáváme výjimečně, většinou na chlebíčcích nebo v kombinaci s vejci natvrdo. Méně často se nám stává, abychom ho jedli, jak to známe z filmů a literatury, po lžičkách (předepsané jsou perleťové nebo slonovinové) nebo dokonce po lžících a zapíjeli šampaňským. Cena kaviáru záleží na druhu ryby a na množství použité soli a konzervačních látek. Čím méně těchto látek obsahuje, tím je jeho cena vyšší a doba trvanlivosti kratší.

Když už si chceme tuto lahůdku dopřát, mnohdy váháme, zda sáhnout po černém kaviáru, který je z jeseterovitých ryb nebo po červeném, z ryb lososovitých. Prim hraje samozřejmě černý kaviár.

Produkce

Největším zdrojem pravého černého kaviáru je Kaspické moře (více než 90% celosvětové produkce), dále také Černé moře, dolní tok Dunaje a povodí řeky Amur.

Hlavními exportéry pravého kaviáru jsou Rusko, Ázerbájdžán, Kazachstán, Turkmenistán a Írán.

Sedm druhů kaviáru

Pravý kaviár

Jako pravý kaviár se označuje ten, který je z jeseterovitých ryb. Jikry jesetera jsou drobné a mají šedočernou až černou barvu. Nejdražší, nejchutnější a největší pravý kaviár pochází z vyzy velké. Může za to velký úbytek jeseterovitých ryb v důsledku velkého výlovu v poslední době. Pravý kaviár je v dnešní době stále vzácnější. Jeho kvalitu poznáte podle toho, že je velkozrnný, pevný, pružný, světlý a bez zápachu. Původní barva pravého kaviáru je bílá, postupně šedne a černá. Čím je tmavší, slanější a kašovitější, tím je starší a méně kvalitní. Nejlepší červený kaviár je světle oranžové barvy, kypře zrnitý a téměř nebo zcela neslaný. Jasně červeného kaviáru si cení labužníci méně.Pravý kaviár můžeme nahradit kaviárem lilkovým. Není to samozřejmě ono, ale proč nezkusit tuto zajímavou směs na toasty anebo jako přílohu k masu.

Nepravý kaviár

Jako nepravý kaviár jsou označovány všechny druhy, které nejsou vyrobené z jiker jeseterovitých ryb. Jedná se o jikry candáta, lososa, kapra, lipana, tuňák strasne mrte moc dalších mořských i sladkovodních ryb. Z málo vyvinutých jiker a těch, které během solení a úpravy popraskaly, se vyrábí méně kvalitní lisovaný kaviár.

Bliny s kaviárem

Jak se jí

V lepších podnicích se kaviár podává na stůl v dóze nebo stříbrné kaviárové míse, z níž si každý ze stolovníků odebere přiměřené množství na talíř. Nožem si ho pak nandá na tmavý chléb, toast nebo po ruském způsobu na bliny - jsou to lívanečky z řídkého vykynutého těsta, které ještě horké pomažeme máslem, obložíme kaviárem (nejlépe červeným) a pokapeme smetanou či šlehačkou. U nás jsme spíše zvyklí kaviár ochutit citronovou šťávou. Když budeme sousto důstojně zvedat k ústům, musíme dávat pozor, aby se nám drahocenné kuličky nerozkutálely a nezmizely pod stolem. Kdo si ke kaviáru dá vodku jako preventivní opatření proti bílkovinovému šoku nebo případným zažívacím potížím, rozhodně neudělá chybu.

Recepty s kaviárem

Kaviár z baklažánu

rusky Баклажанная Икра, ázerbájdžánsky Badımcan kürüsü

Suroviny: 3 lilky, 1 cibule, pažitka, olej, rajský protlak, česnek, pepř nebo pálivá paprika, sůl

Postup: Lilky omyjeme, odkrojíme konce a pečeme v troubě asi půl hodiny. Necháme vychladnout, rozřízneme je podél, dužinu vydlabeme lžící a nadrobno posekáme. Pokrájenou cibulku necháme na oleji zesklovatět, přidáme rajský protlak, lilek a dusíme 15 minut. Pak přidáme utřený česnek se solí, 1 až 2 lžíce vinného octa, pepř a papriku. Podáváme studené. Místo lilků můžeme použít patizony nebo tykev chřestovou, které dusíme nakrájené na kousky.


Externí odkazy

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“.