Richard Belcredi: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
DragonBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: hu:Richard Belcredi
+interlink
Řádek 20: Řádek 20:
[[en:Count Richard Belcredi]]
[[en:Count Richard Belcredi]]
[[hu:Richard Belcredi]]
[[hu:Richard Belcredi]]
[[it:Richard Belcredi]]

Verze z 21. 9. 2009, 17:39

Richard hrabě Belcredi

Richard hrabě Belcredi (12. února 1823 Jimramov, Morava - 2. prosince 1902 Gmunden, Horní Rakousy) byl rakouský politik českoitalského šlechtického původu.

Život

Hrabě Belcredi studoval v Praze a Vídni práva, a v roce 1854 byl povolán jako okresní hejtman ve Znojmě, roku 1860 do Moravského Zemského sněmu a poté do sněmu říšského. V roce 1862 se stal hlavou zemské vlády Rakouského Slezska, a konečně roku 1864 tajným radou a místodržitelem Čech.

„Ministerstvo tří hrabat“

Poté co se císař František Josef I. v roce 1865 zklamán odklonil od Liberálů kolem ministerského předsedy Antona von Schmerlinga kvůli neustálým turbulencím (viz Dějiny Rakouska), věnoval se osobě Richarda Belcrediho, známého svým konzervativismem a jmenoval jej státním ministrem a ministerským předsedou.

Zprávu, že byl požádán, aby se ujal funkce státního ministra v čele vlády, přijal jako osobní oběť a ujal se jí pouze z pocitu zodpovědnosti věrného úředníka. Poté napsal své ženě: „císař je mnou přímo posedlý a prohlásil, že v této neveselé době plné nebezpečí ve mně spatřuje čestného muže, na kterého by se mohl bezvýhradně spolehnout. Kéž dostojím jeho očekávání a neodmítnu jedinou jeho naději“.