Akcent (hebrejština): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
založení
 
m Stránka Přízvuk v hebrejštině přemístěna na stránku Akcent(hebrejština): akcent má širší význam, který se pro tento případ hodí více
(Žádný rozdíl)

Verze z 5. 9. 2009, 22:47

Přízvuk (akcent) v hebrejštině je jednou z charakteristik výslovnosti hebrejštiny – označuje jednak přízvučnou slabiku slova, zároveň má však také melodickou a interpunkční funkci. Přízvuk také do jisté míry ovlivňuje kvalitu vokálů ve slově.

Funkce akcentu

  • Melodická funkce – akcenty určují melodii při přednesu textu.
  • Přízvučná funkce – až na několik výjimek vyznačují akcenty slabiku s hlavním či vedlejším přízvukem. Přízvuk většinou leží na poslední slabice slova (ultima) – pak se přízvuk nazývá milra (מלרע, dosl. „zdola“), méně často na předposlední slabice (penultima) – mil'el (מלעיל, dosl. „shora“).[1] V moderní hebrejštině se oproti klasické hebrejštině vyskytují také slova, která mají přízvuk i na jiných slabikách.
  • Interpunkční funkce – akcenty spojují a rozdělují větu do logických celků (sousloví, části vět apod.). Odtud se pak akcenty dělí na konjunktivní (spojovací) a distinktivní (rozlučovací). Systém přízvuků v próze se liší od systému v poezii. Nicméně společné je oběma systémům to, že každý verš je rozdělen na polovinu, každá polovina pak může být rozdělena na další poloviny atd.[2]

Odkazy

Poznámky

  1. MEYER, Rudolf. Hebräische Grammatik. Berlin, New York: de Gruyter, 1992. ISBN 3-11-013694-5. str. 72.
  2. BLAU, Joshua. A Grammar of Biblical Hebrew. 2. vyd. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 1993. ISBN 3-447-03362-2. str. 19-21.

Šablona:Portál Hebraistika

Související články