Muckraking: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Reeloo (diskuse | příspěvky)
m styl. upravy;
m dopl podle en, typo, 17. stoleti neni stredovek, "nejslavnejsi kniha po Bibli" je prevzato z en, chtelo by to nejak mistne a casove vymezit n. ozdrojovat, vim (nebo zmenit)
Řádek 1: Řádek 1:
'''Muckraking''' (ve volném překladu z angličtiny „kydání hnoje“) je termín označující společensky angažované investigativní [[reportáž]]e, odhalující politickou [[korupce|korupci]], nekalé praktiky velkých korporací, bídné poměry v chudinských čtvrtích atp. Později zobecněl a používá se (v americkém prostředí) dosud, ale původně a v literární historii označuje specificky hnutí amerických novinářů na přelomu 19. a 20. století. Nejznámějším zástupcem je [[Upton Sinclair]] pro svůj román ''Džungle'' (v prvorepublikovém překladu ''Jatky'', v chicagském krajanském nakladatelství dokonce jako ''Oběti jatečních upírů'') z r. 1906 o poměrech na jatkách v Chicagu, dále např. [[Lincoln Steffens]] a Ida Tarbellová.
'''Muckraking''' (ve volném překladu z angličtiny „kydání hnoje“) je termín označující společensky angažované investigativní [[reportáž]]e, odhalující politickou [[korupce|korupci]], nekalé praktiky velkých korporací, bídné poměry v chudinských čtvrtích atp. Osoba provádějící muckraking se označuje jako '''muckraker'''. Později zobecněl a používá se (v americkém prostředí) dosud, ale původně a v literární historii označuje specificky hnutí amerických novinářů na přelomu 19. a 20. století. Nejznámějším zástupcem je [[Upton Sinclair]] pro svůj román ''Džungle'' (v prvorepublikovém překladu ''Jatky'', v chicagském krajanském nakladatelství dokonce jako ''Oběti jatečních upírů'') z r. [[1906]] o poměrech na jatkách v Chicagu, dále např. [[Lincoln Steffens]] a Ida Tarbellová.


Název ''muckraking'' zavedl prezident [[Theodore Roosevelt]] roku 1906 v citaci ze středověké náboženské alegorii [[John Bunyan|Johna Bunyana]] ''Poutníkovo putování''.
Název ''muckraking'' poprvé použil ve svém projevu tehdejší americký prezident [[Theodore Roosevelt]] roku 1906 jako citaci z náboženské alegorie [[John Bunyan|Johna Bunyana]] ''Poutníkovo putování'' (z let [[1678]] a [[1684]]), údajně (ve své době) pravděpodobně nejslavnější knihy po [[Bible|Bibli]].


== Související články ==
* [[Investigativní žurnalistika]]


{{Pahýl - literatura}}
{{Pahýl - literatura}}

Verze z 28. 7. 2009, 14:38

Muckraking (ve volném překladu z angličtiny „kydání hnoje“) je termín označující společensky angažované investigativní reportáže, odhalující politickou korupci, nekalé praktiky velkých korporací, bídné poměry v chudinských čtvrtích atp. Osoba provádějící muckraking se označuje jako muckraker. Později zobecněl a používá se (v americkém prostředí) dosud, ale původně a v literární historii označuje specificky hnutí amerických novinářů na přelomu 19. a 20. století. Nejznámějším zástupcem je Upton Sinclair pro svůj román Džungle (v prvorepublikovém překladu Jatky, v chicagském krajanském nakladatelství dokonce jako Oběti jatečních upírů) z r. 1906 o poměrech na jatkách v Chicagu, dále např. Lincoln Steffens a Ida Tarbellová.

Název muckraking poprvé použil ve svém projevu tehdejší americký prezident Theodore Roosevelt roku 1906 jako citaci z náboženské alegorie Johna Bunyana Poutníkovo putování (z let 1678 a 1684), údajně (ve své době) pravděpodobně nejslavnější knihy po Bibli.


Související články

Šablona:Pahýl - literatura