Nathaniel Hawthorne: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Dílo: Scarlet letter: Víc informací. Možná pokračování příště. (???). Rozhodně se o tom dá napsat hodně.
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: tr:Nathaniel Hawthorne
Řádek 60: Řádek 60:
[[sv:Nathaniel Hawthorne]]
[[sv:Nathaniel Hawthorne]]
[[tg:Натаниел Ҳоторн]]
[[tg:Натаниел Ҳоторн]]
[[tr:Nathaniel Hawthorne]]
[[vi:Nathaniel Hawthorne]]
[[vi:Nathaniel Hawthorne]]
[[zh:纳撒尼尔·霍桑]]
[[zh:纳撒尼尔·霍桑]]

Verze z 8. 11. 2008, 10:19

Šablona:Upravit - literatura

Nathaniel Hawthorne

Nathaniel Hawthorne (narozený jako Nathaniel Hathorne; * 4. červenec 1804, Salem - † 19. květen 1864, Plymouth) byl americký spisovatel románů a povídek.

Dílo

- povídky jsou s podivnou poeticko-fantastickou atmosférou

  • Mateřské znaménko (The Birth-Mark, 1843)
  • Šarlatové písmeno (The Scarlet Letter, 1850),- symbolicko-alegorický příběh mladé ženy Hester Prynne o křesťansko-židovském pojetí viny a hříchu. Hester byla poslána manželem z Anglie do Nového světa napřed. Manžel se k ní měl připojit později. Avšak ten při své cestě do Ameriky zmizel beze stopy. Lidé věřili, že zahynul. Mezitím Hester Prynne, která věřila, že je vdova, otěhotněla s protestantským duchovním. Místními úředníky (děj se odehrává v Bostonu) jí bylo přikázáno nosit na oděvu v oblasti živůtku vyšité šarlatové písmeno "A" jako adulteress (anglicky "cizoložnice"). Poté se usadila na okraji města a v lese a pomáhala lidem. Tato její vznešená a ušlechtilá činnost nabyla symbolickému významu. Její písmeno "A" totiž získalo další význam: A jako angel (anglicky "anděl"). V ději vystupuje i její manžel Roger Prynne. Nezahynul na moři, nýbrž byl rok vězněn Indiány. Vydává se za lékaře. Za svou manželku se stydí a proto vystupuje pod smyšleným jménem Roger Chillingworth.
  • Dům se sedmi štíty (The House of the Seven Gables, 1851)
  • Mramorový faun (The Marble Faun, 1860)

Externí odkazy

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Nathaniel Hawthorne Plné texty děl autora Nathaniel Hawthorne na projektu Gutenberg (anglicky) Dílo [[:s:{{{jazyk}}}:{{{dílo}}}|{{{dílo}}}]] ve Wikizdrojích (ISO 639-1? V jazyce "{{{jazyk}}}") CHYBA: {{Wikicitáty}} — Chybí některý z parametrů „dílo“, „kategorie“, „osoba“, „téma“. Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Nathaniel Hawthorne na Wikimedia Commons

Šablona:Pahýl - biografie