Vlas: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Manka (diskuse | příspěvky)
m rvv
Řádek 10: Řádek 10:
Vlasy však plní důležitou funkci i z pohledu [[biologie]]. Až na několik výjimek jsou přítomny (ve formě [[srst]]i nebo chlupů) u všech [[savci|savců]] a jejich nejdůležitější funkcí je termoregulace (ať už v teplém nebo chladném prostředí).
Vlasy však plní důležitou funkci i z pohledu [[biologie]]. Až na několik výjimek jsou přítomny (ve formě [[srst]]i nebo chlupů) u všech [[savci|savců]] a jejich nejdůležitější funkcí je termoregulace (ať už v teplém nebo chladném prostředí).


== Kulturní a historický postoj ==
vlasi je to co ma clovek na hlave
Účes vždy hrál vyznanou kulturní a společenskou úlohu. V dobách [[středověk]]u a raného [[novověk]]u (hlavně v [[18. století]]) bylo běžné že muži i ženy nosili dlouhé vlasy. Na počátku [[19. století]] a po [[první světová válka|první světové válce]] začínají [[muž]]i v západních kulturách nosit vlasy kratší, zatímco [[žena|ženy]] je mají typicky delší (byť na začátku [[20. století]] začala určitá část žen nosit též i vlasy kratší). Byl to přímý důsledek válek, během které se museli muži na [[Válečná fronta|frontě]] vypořádat s řadou nemocí a parazitů a krátký sestřih byl výhodnější z hygienického hlediska. Nošení dlouhých vlasů u mužů se začalo vracet v 60. letech [[20. století]], kdy se stalo symbolem [[hippies]] a politického protestu proti [[estabilisment]]u. Ke konci [[20. století]] se staly delší vlasy u mužů symbolem určité snahy o nonkonformitu.


== Fakta ==
== Fakta ==

Verze z 21. 9. 2008, 14:29

zvětšený vlas

Vlas je zrohovatělá organická látka. Z chemického hlediska vlasy obsahují uhlík, vodík, kyslík, dusík, železo, měď, zinek, jód, 20 různých druhů aminokyselin, proteinů, lipidů (např. cholesterin), a vodu (asi 12% hmotnosti vlasu).

V průměru mají na hlavě nejvíce vlasů světlovlasí lidé (okolo 140.000), nejméně zrzaví (asi 80.000). Každý vlasový kořínek má přitom v průběhu existence (postupně) až 12 vlasů. Průměrná tloušťka vlasu je 42-95 mikrometrů. Muži mají vlasy nejsilnější v týlu, avšak ženské vlasy jsou silnější než mužské. Člověk bez rozdílu pohlaví má pod pokožkou 2 až 5 milionů vlasových váčků. Počet a druh váčků je dán už při narození. Vlas roste přibližně 2 - 6 let a potom vypadne. Denně vypadne člověku asi 70 - 100 vlasů a to v případě, že nemá s vlasy žádné problémy. Každý den vlasy povyrostou o 0,2 - 0,45 mm.

Padání vlasů se rozděluje na vratné (dočasné) a nevratné. Příčinami vratného vypadávání může být stres, těhotenství nebo například nedostatek vitamínů. Nevratné vypadávání vlasů je důsledkem činnosti mužských hormonů testosteronu a dihydrotestosteronu. Pro omezení vypadávání vlasů je důležitá řada faktorů - zejména dostatečné prokrvení pokožky. Proto se dá vypadávání vlasů zmírnit masáží hlavy.

Různé zbarvení vlasů je dáno hlavně geneticky. Jedině tvar a vnitřní skladba melaninových zrn rozhodují o tom, zda vlasy mají barvu tmavou nebo světlou. Počet pigmentových zrn ovlivňuje pouze intenzitu zbarvení. Člověk samotný většinou klade důraz na společenskou funkci vlasů - upravuje si účes, barvu a délku vlasů.

Vlasy však plní důležitou funkci i z pohledu biologie. Až na několik výjimek jsou přítomny (ve formě srsti nebo chlupů) u všech savců a jejich nejdůležitější funkcí je termoregulace (ať už v teplém nebo chladném prostředí).

Kulturní a historický postoj

Účes vždy hrál vyznanou kulturní a společenskou úlohu. V dobách středověku a raného novověku (hlavně v 18. století) bylo běžné že muži i ženy nosili dlouhé vlasy. Na počátku 19. století a po první světové válce začínají muži v západních kulturách nosit vlasy kratší, zatímco ženy je mají typicky delší (byť na začátku 20. století začala určitá část žen nosit též i vlasy kratší). Byl to přímý důsledek válek, během které se museli muži na frontě vypořádat s řadou nemocí a parazitů a krátký sestřih byl výhodnější z hygienického hlediska. Nošení dlouhých vlasů u mužů se začalo vracet v 60. letech 20. století, kdy se stalo symbolem hippies a politického protestu proti estabilismentu. Ke konci 20. století se staly delší vlasy u mužů symbolem určité snahy o nonkonformitu.

Fakta

  • Vlas má podobnou pevnost jako kevlar. Jediné vlasové vlákno dokáže udržet 100 gramové závaží.
  • Průměr vlasu je zhruba 18 µm - 180 µm.
  • Po 85. roku života jsou vlasy téměř u všech lidí naprosto bezbarvé - z důvodu nedostatku melaninu - pigmentové buňky. Pokud tyto buňky přestanou fungovat, vlas je bílý.

Související články

Externí odkazy