Wikipedista:Daniel Pospíšil/Pískoviště: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/pereny - komentář uživatele "neregistrovaný" z 15.01.2007 18:01
značka: editor wikitextu 2017
trvalka - Verze z 22. 2. 2008, 11:45: https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Trvalka&diff=2280340&oldid=2229610&diffmode=source
značka: editor wikitextu 2017
Řádek 1: Řádek 1:
pereny je plné synonymum pro termín trvalky ve smyslu "vytrvalé, tj. víceleté zahradní květiny", termín "trvalky" je ovšem širší a čeština ho používá v mnoha oborech lidské činnosti, pereny jsou počeštěným tvarem latinského perenae - vytrvalý. tento výraz je přesnější a používaný zejména v odborných zahradnických kruzích (podobně jako konifery, alpinky, annuely aj.). teprve po r.1948 se pereny dostaly na druhé místo v odborném jazyce. dnes se pozvolna vrací na své původní místo spolu s květinami, které označuje.
Pojem pereny je plné synonymum pro termín trvalky ve smyslu "vytrvalé, tj. víceleté byliny či zahradní květiny". Termín "trvalky" je ovšem nejen mladší, ale i širší a čeština ho používá v mnoha oborech lidské činnosti, vznikl především ze snahy odstranit z jazyka cizí slovo. Pereny jsou počeštěným tvarem latinského perenae - vytrvalý. Výraz pereny je ovšem přesnější a proto používaný zejména v odborných zahradnických kruzích (podobně jako konifery, alpinky, annuely aj.). Teprve po r.1948 se pereny dostaly na druhé místo v odborném jazyce. Dnes se pozvolna vrací na své původní místo spolu s květinami, které označuje.
čeština zná i starší výraz pro pereny - trvalky. tím je pojem "ostálky". z širšího použití vymizel v průběhu meziválečného období a tento pojem se používá jako české jméno pro rod Zinnia, jinak ovšem klasickou letničku.
Čeština zná i starší výraz pro pereny - trvalky. Tím je pojem "ostálky". z širšího použití vymizel v průběhu meziválečného období a tento pojem se používá jako české jméno pro rod Zinnia, jinak ovšem klasickou letničku.

Verze z 9. 8. 2020, 23:23

Pojem pereny je plné synonymum pro termín trvalky ve smyslu "vytrvalé, tj. víceleté byliny či zahradní květiny". Termín "trvalky" je ovšem nejen mladší, ale i širší a čeština ho používá v mnoha oborech lidské činnosti, vznikl především ze snahy odstranit z jazyka cizí slovo. Pereny jsou počeštěným tvarem latinského perenae - vytrvalý. Výraz pereny je ovšem přesnější a proto používaný zejména v odborných zahradnických kruzích (podobně jako konifery, alpinky, annuely aj.). Teprve po r.1948 se pereny dostaly na druhé místo v odborném jazyce. Dnes se pozvolna vrací na své původní místo spolu s květinami, které označuje. Čeština zná i starší výraz pro pereny - trvalky. Tím je pojem "ostálky". z širšího použití vymizel v průběhu meziválečného období a tento pojem se používá jako české jméno pro rod Zinnia, jinak ovšem klasickou letničku.