Biggles – Vzdušný komodor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Myšpule (diskuse | příspěvky)
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Myšpule (diskuse | příspěvky)
Řádek 3: Řádek 3:


== Děj ==
== Děj ==
Biggles byl pověřen úkolem, aby vyřešil záhadu mizení britských obchodních lodí, směřujících do [[Austrálie (kontinent)|Austrálie]] v Bengálským zálivu . Biggles dostal pro tuto akci hodnost komodora a byl mu do velení svěřen britský konvoj a jedna falešná obchodní loď, jako návnada. Ta však byla záhy potopena a z celé posádky přežil jenom jeden námořník, který jim ještě před smrtí pověděl, že byli potopeni neznámou ponorkou. Po dopise od svého přítele Toma byl naveden na [[souostroví Mergui]] a tam také předpokládal místo tajné nepřátelské základny. Po několika problémových situacích, kdy se museli utkat s podivným nepřátelským letounem (tomuto letounu se mezitím podařilo sestřelit Toma, který zahynul), džunglí a domorodými kmeny[[Dajákové|Dajáků]] se jim podařilo lokalizovat přibližné místo výskytu základny na Sloním ostrově. Bigglesovi společně s Gingrem se podařilo do této základny ukryté v jeskyni ostrova dostat a dokonce potopili za pomoci miny i onu ponorku. Základna byla poté velmi krátce po jejich odchodu z ostrova vybombardována britským vojenským letectvem a Biggles společně s Algym a Gingrem odlétli zpět po úspěšné akci do Anglie, kde si vysloužili osobní poděkování od různých ministrů britské vlády.
Biggles byl pověřen úkolem, aby vyřešil záhadu mizení britských obchodních lodí, směřujících do [[Austrálie (kontinent)|Austrálie]] v Bengálským zálivu . Biggles dostal pro tuto akci hodnost komodora a byl mu do velení svěřen britský konvoj a jedna falešná obchodní loď, jako návnada. Ta však byla záhy potopena a z celé posádky přežil jenom jeden námořník, který jim ještě před smrtí pověděl, že byli potopeni neznámou ponorkou. Po dopise od svého přítele Toma byl naveden na [[souostroví Mergui]] a tam také předpokládal místo tajné nepřátelské základny. Po několika problémových situacích, kdy se museli utkat s podivným nepřátelským letounem (tomuto letounu se mezitím podařilo sestřelit Toma, který zahynul), džunglí a domorodými kmeny [[Dajákové|Dajáků]] se jim podařilo lokalizovat přibližné místo výskytu základny na Sloním ostrově. Bigglesovi společně s Gingrem se podařilo do této základny ukryté v jeskyni ostrova dostat a dokonce potopili za pomoci miny i onu ponorku. Základna byla poté velmi krátce po jejich odchodu z ostrova vybombardována britským vojenským letectvem a Biggles společně s Algym a Gingrem odlétli zpět po úspěšné akci do Anglie, kde si vysloužili osobní poděkování od různých ministrů britské vlády.


== Hlavní postavy ==
== Hlavní postavy ==

Verze z 22. 11. 2019, 16:31

Biggles – vzdušný komodor (v originále: Biggles – Air Commodore) je dobrodružná kniha anglického autora W. E. Johnse z roku 1937. V Česku šla do tisku v roce 1939, kdy byla přeložena z anglického originálu Antonínem Kyzlinkem. Vydalo ji nakladatelství Toužimský & Moravec v Praze.

Děj

Biggles byl pověřen úkolem, aby vyřešil záhadu mizení britských obchodních lodí, směřujících do Austrálie v Bengálským zálivu . Biggles dostal pro tuto akci hodnost komodora a byl mu do velení svěřen britský konvoj a jedna falešná obchodní loď, jako návnada. Ta však byla záhy potopena a z celé posádky přežil jenom jeden námořník, který jim ještě před smrtí pověděl, že byli potopeni neznámou ponorkou. Po dopise od svého přítele Toma byl naveden na souostroví Mergui a tam také předpokládal místo tajné nepřátelské základny. Po několika problémových situacích, kdy se museli utkat s podivným nepřátelským letounem (tomuto letounu se mezitím podařilo sestřelit Toma, který zahynul), džunglí a domorodými kmeny Dajáků se jim podařilo lokalizovat přibližné místo výskytu základny na Sloním ostrově. Bigglesovi společně s Gingrem se podařilo do této základny ukryté v jeskyni ostrova dostat a dokonce potopili za pomoci miny i onu ponorku. Základna byla poté velmi krátce po jejich odchodu z ostrova vybombardována britským vojenským letectvem a Biggles společně s Algym a Gingrem odlétli zpět po úspěšné akci do Anglie, kde si vysloužili osobní poděkování od různých ministrů britské vlády.

Hlavní postavy

  • James "Biggles" Bigglesworth
  • Algernon "Algy" Lacey
  • Ginger Hebblethwaite
  • Plukovník Raymond
  • Komandér Michael Sullivan = kapitán křižníku z konvoje
  • Tom Lowery
  • Lord Lottison
  • Ladrgrove = námořník z vnadidlové lodi

Letadla

  • Gannet
  • Storm

Externí odkazy