Kvílení a jiné básně: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
stránka ještě není hotová -doplním
značka: možné subjektivní formulace
 
Řádek 1: Řádek 1:
== Kvílení (sbírka)==
[[Kategorie:Beat generation]]
[[Kategorie:Beat generation]]
[[Kategorie:Americká literární díla]]
[[Kategorie:Americká literární díla]]

Verze z 1. 6. 2016, 14:12


Kvílení a jiné básně (anglicky: Howl and Other Poems) je básnická sbírka vydadá roku 1956 americkým básníkem Allenem Ginsbergem. Kvílení (angl.: Howl) je nejnámnější básní z této sbírky a nejznámnější básní od Allena Ginsberga spolu s básní A Supermarket in California. Sbírka byla vydána 1.11.1956 a je považována za jedno z nejvýznamnějších děl tzv. Beat generation (česky: Beatníci). Autor jí začal psán už v roce 1954.

Autor

Podrobnější informace naleznete v článku Allen Ginsberg. Allen Ginsberg se narodil v roce 1926 v USA. Ve svém životě to neměl vůbec lehké i kvůli tomu, že to byl homosexuál. Jeho matka už od narození velice ovlivňovala jeho život, protože trpěla duševní poruchou nazývanou paranoia. Roku 1948 získal bakalářský titul na Columbia College, kde chtěl i pokračovat. Kvůli problémům s drogami a krádežemi byl ale vyloučen. V těchto letech se seznámil s celou řadou pozdějších Beatníků a vystřídal mnoho povolání. Ve svém životě hodně cestoval. Americký básník pořádal kampaně proti vládě a účastnil se i mnohých protestů. Na jeho báseň Kvílení byla z mravnostních důvodů podána skupinová žaloba (tím pádem stanul u soudu, což byla pro něho skvělá reklama). Ginsberg byl ve svých básních vulgární, mluvil o sexu, drogách nebo alkoholu a je známo, že báseň Kvílení napsal pod vlivem drog. Umřel v 70 letech v New Yorku.

Beat generation

Podrobnější informace naleznete v článku Beat generation. Beat generation bylo umělecké a literární hnutí vznikající v druhé polovině 50. let 20. století v USA. Beatnická generace se vyznačovala bohémským způsobem života, bořila konvence a byla proti masovému chování. Mezi nejvýznamnější představitelé patří Henry Miller, Jack Kerouac, William Seward Burroughs, Charles Bukowski a Allen Ginsberg. Literatura byla obohacena o vulgarity, otevřenost projevu, odvahu a o prvky z orientálních náboženství (nejoblíbenější - zenový buddhismus). Básníky ovlivňoval a inspiroval také jazz. Báseň Kvílení, která byla zarecitována roku 1955 v San Franciscu, tuto éru naplno odstartovala.

Kvílení (báseň)

Autor jí poprvé zarecitoval na akci Six Gallery v San Franciscu 7.října 1955. Tato událost je velice slavná, protože kromě Ginsberga zde ukázalo své básně i dalších 5 autorů, což vedlo k ohromnému vzestupu a později k “nástupu” Beatníků. Báseň se zaměřuje na tehdejší generaci (autor jí napsal během jediného odpoledne!). Je zde popsáno to, jak Ginsberg tuto generaci viděl a často v básni kritizuje tehdejší společnost. Básně sice mohou působit vulgárně, ale je to napsáno upřímně.

Související články