Křesťanské společenství: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Externí odkazy: + DP Ogrocké
Zedzed (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
Řádek 7: Řádek 7:
Německá větev spolku v ČSR byla evidována roku [[1923]]; polská větev spolku v ČSR se organizačně ustavila roku [[1927]]; sídlo měla zpočátku ve [[Stonava|Stonavě]], následně v Českém Těšíně.
Německá větev spolku v ČSR byla evidována roku [[1923]]; polská větev spolku v ČSR se organizačně ustavila roku [[1927]]; sídlo měla zpočátku ve [[Stonava|Stonavě]], následně v Českém Těšíně.


Na území Československa bylo Křesťanské společenství nuceno svou činnost ukončit v roce [[1950]]. Nadále však fungovalo v ilegalitě pod vedením [[pastor]]a [[Vladislav Santarius|Vladislava Snatariuse]]. Roku [[1990]] spolek obnovil svou činnost jako [[občanské sdružení]] pod názvem '''Křesťanské společenství – Społeczność Chrześcijańska''' (KS-SCh); v letech [[2009]]–[[2014]] měl název '''Křesťanské společenství, o. s.''' a od roku [[2014]] nese oficiální název '''Křesťanské společenství, z. s.'''
Na území Československa bylo Křesťanské společenství nuceno svou činnost ukončit v roce [[1950]]. Nadále však fungovalo v ilegalitě pod vedením [[pastor]]a [[Vladislav Santarius|Vladislava Santaria]]. Roku [[1990]] spolek obnovil svou činnost jako [[občanské sdružení]] pod názvem '''Křesťanské společenství – Społeczność Chrześcijańska''' (KS-SCh); v letech [[2009]]–[[2014]] měl název '''Křesťanské společenství, o. s.''' a od roku [[2014]] nese oficiální název '''Křesťanské společenství, z. s.'''


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 5. 4. 2016, 12:31

Tento článek je o probuzeneckém spolku. O církvi pojednává článek Církev Křesťanská společenství.
Dechový orchestr Křesťanského společenství v Oldřichovicích

Křesťanské společenství (polsky Społeczność Chrześcijańska, německy Christliche Gemeinschaft) je probuzenecký spolek, působící v luterské církvi na Těšínsku.

Spolek byl založen v důsledku duchovního probuzení v roce 1906. Po rozdělení Těšínska roku 1920 působil nadále jak na území Polska, tak i na území Československa.

Německá větev spolku v ČSR byla evidována roku 1923; polská větev spolku v ČSR se organizačně ustavila roku 1927; sídlo měla zpočátku ve Stonavě, následně v Českém Těšíně.

Na území Československa bylo Křesťanské společenství nuceno svou činnost ukončit v roce 1950. Nadále však fungovalo v ilegalitě pod vedením pastora Vladislava Santaria. Roku 1990 spolek obnovil svou činnost jako občanské sdružení pod názvem Křesťanské společenství – Społeczność Chrześcijańska (KS-SCh); v letech 20092014 měl název Křesťanské společenství, o. s. a od roku 2014 nese oficiální název Křesťanské společenství, z. s.

Externí odkazy