Konfederace politických vězňů České republiky: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
pietní akty, účast in situ
Řádek 7: Řádek 7:
| místo = [Praha]
| místo = [Praha]
}}</ref>
}}</ref>

Účastní se řady pietních aktů, které spolupořádá, souvisejících s bojem za demokracii v naší zemi (kolem 27.6. u Pomníku obětem zločinů komunismu v Praze na Újezdě, u symbolického hrobu dr. Milady Horákové na Vyšehradě, 7. března a 14. září ve výroční dny prezidenta Osvoboditele [[T.G. Masaryk]]a na pietním místě [[Lány]].


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 14. 9. 2015, 15:49

Konfederace politických vězňů České republiky (KPV ČR) je sdružením bývalých politických vězňů komunistického režimu v Československu. Kromě toho sdružuje také osoby, které z politických důvodů opustily Československo a dostaly politický azyl, a osoby, které se zapojily do odboje proti komunistickému režimu. Organizace od roku 1990 prosazuje úplné rehabilitace a materiální odškodnění bývalých politických vězňů-nekomunistů, uplatňuje svůj politický vliv ve prospěch zákazu činnosti KSČM a ve prospěch cenzury této strany, usiluje o zákaz působení bývalých členů KSČ a politicky aktivních přívrženců vlády KSČ ve státních a veřejných funkcích. Spolupracuje k dosažení svých cílů s politickými stranami pravice a politického středu. Konfederaci politických vězňů (KPV) ustavil 30. ledna 1990 na pražském Výstavišti sjezd 5000 bývalých politických vězňů nástupnickou organizací K 231. O přejmenování KPV na KPV ČR na webu organizace není informace. Klub bývalých politických vězňů (K 231) vznikl v roce 1968, ale byl potlačen po invazi vojsk do Československa.[1]

Účastní se řady pietních aktů, které spolupořádá, souvisejících s bojem za demokracii v naší zemi (kolem 27.6. u Pomníku obětem zločinů komunismu v Praze na Újezdě, u symbolického hrobu dr. Milady Horákové na Vyšehradě, 7. března a 14. září ve výroční dny prezidenta Osvoboditele T.G. Masaryka na pietním místě Lány.

Související články

Reference

  1. Konfederace politických vězňů České republiky. Kdo jsme [online]. [Praha]: Konfederace politických vězňů České republiky, 2006 [cit. 2009-02-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy