Mackenzie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m řádková verze {{Commonscat}}
Řádek 36: Řádek 36:


== Využití ==
== Využití ==
[[Vodní doprava]] je v povodí řeky možná v celkové délce 2200 km od možná od [[Waterways]]u na řece [[Athabasca (řeka)|Athabasca]] do přístavu [[Taktojaktuk]] na pobřeží [[Severní ledový oceán|Severního ledového oceánu]]. Největší obydlená místa, která leží na řece jsou [[Aklavik]], [[Inuvik]], [[Norman Wells]] (centrum [[ropa|ropného]] průmyslu), [[Fort Norman]], [[Fort Providence]].
[[Vodní doprava]] je v povodí řeky možná v celkové délce 2200 km od [Waterways]]u na řece [[Athabasca (řeka)|Athabasca]] do přístavu [[Taktojaktuk]] na pobřeží [[Severní ledový oceán|Severního ledového oceánu]]. Největší obydlená místa, která leží na řece jsou [[Aklavik]], [[Inuvik]], [[Norman Wells]] (centrum [[ropa|ropného]] průmyslu), [[Fort Norman]], [[Fort Providence]].


== Literatura ==
== Literatura ==

Verze z 15. 12. 2014, 16:15

Tento článek je o kanadské řece. Další významy jsou uvedeny na stránce Mackenzie (rozcestník).

Šablona:Infobox - řeka

Řeka Mackenzie ve Fort Simpson, v dálce soutok s řekou Liard, NWT
Osada Tsiigehtchic (Arctic Red Riverv pozadí soutok Mackenzie (zprava) s Arctic Red River (zleva)

Mackenzie (anglicky Mackenzie River, francouzsky Fleuve Mackenzie, indiánským jazykem Dene Deh Cho, v české transkripci De Čo) je řeka na severozápadě Kanady v provincii Severozápadní teritoria. Je 1738 km dlouhá. Celý tok včetně zdrojnic (Otročí řeka, Peace a Finlay) má celkem 4241 km, což ho řadí na 12. místo mezi nejdelšími řekami světa. Povodí má rozlohu 1 805 200 km². Byla pojmenována po Alexandrovi Mackenziem, který řeku objevil a splavil v roce 1789 při svém pokusu o objevení cesty k Tichému oceánu.

Průběh toku

Řeka odtéká z Velkého Otročího jezera západním směrem a později se stáčí k severu. Dolina řeky je vyplněna vrstvami nivních a ledovcových usazenin, je silně bažinatá a porostlá smrkovým lesem. Ústí do Beaufortova moře Severního ledového oceánu, přičemž vytváří deltu o rozloze 12 000 km².

Přítoky

Vodní režim

Zdroj vody je smíšený (sníh a déšť). Průměrný průtok vody činí 14 000[1] m³/s. Zamrzá v září až v říjnu a rozmrzá v květnu a na dolním toku na začátku června. Nejvyšších vodních stavů dosahuje na jaře a v létě.

Využití

Vodní doprava je v povodí řeky možná v celkové délce 2200 km od [Waterways]]u na řece Athabasca do přístavu Taktojaktuk na pobřeží Severního ledového oceánu. Největší obydlená místa, která leží na řece jsou Aklavik, Inuvik, Norman Wells (centrum ropného průmyslu), Fort Norman, Fort Providence.

Literatura

V tomto článku byly použity informace z Velké sovětské encyklopedie, heslo „Макензи“.

Poznámky

  1. podle VSE

Související články

Externí odkazy

Šablona:Link FA