Křesťanské společenství: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
meziváleč. období v ČSR
→‎Externí odkazy: + DP Ogrocké
Řádek 10: Řádek 10:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* [http://www.ks-sch.cz/ Oficiální stránky KS]
* [http://www.ks-sch.cz/ Oficiální stránky Křesťanského společenství, z. s.]
* [http://is.muni.cz/th/252559/pedf_m/Diplomova_prace.pdf Ogrocká Krystyna: ''„Být solí země…“ Z dějin probuzeneckých hnutí církve evangelické v česko-polském pohraničí''] (diplomová práce, 2013)


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 30. 7. 2014, 13:05

Tento článek je o probuzeneckém spolku. O církvi pojednává článek Církev Křesťanská společenství.
Dechový orchestr Křesťanského společenství v Oldřichovicích

Křesťanské společenství (polsky Społeczność Chrześcijańska, německy Christliche Gemeinschaft) je probuzenecký spolek, působící v luterské církvi na Těšínsku.

Spolek byl založen v důsledku duchovního probuzení v roce 1906. Po rozdělení Těšínska roku 1920 působil nadále jak na území Polska, tak i na území Československa.

Německá větev spolku v ČSR byla evidována roku 1923; polská větev spolku v ČSR se organizačně ustavila roku 1927; sídlo měla zpočátku ve Stonavě, následně v Českém Těšíně.

Na území Československa bylo Křesťanské společenství nuceno svou činnost ukončit v roce 1950. Nadále však fungovalo v ilegalitě pod vedením pastora Vladislava Snatariuse. Roku 1990 spolek obnovil svou činnost jako občanské sdružení pod názvem Křesťanské společenství – Społeczność Chrześcijańska (KS-SCh); v letech 20092014 měl název Křesťanské společenství, o. s. a od roku 2014 nese oficiální název Křesťanské společenství, z. s.

Externí odkazy