Odeon: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m + {{Interwiki konflikt}}; kosmetické úpravy
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 1 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q1143046)
Řádek 19: Řádek 19:
[[Kategorie:Starověká řecká architektura]]
[[Kategorie:Starověká řecká architektura]]
[[Kategorie:Starověká římská architektura]]
[[Kategorie:Starověká římská architektura]]

[[ru:Одеон]]

Verze z 3. 6. 2013, 05:59

Tento článek je o antické stavbě. Další významy jsou uvedeny na stránce Odeon (rozcestník).
Odeon v Kou

Výraz Odeon (latinsky odeum, řecky ᾠδεῖον), někdy též Odeion, původně označoval antickou stavbu, jež sloužila pro vystoupení a pěvecké a hudební soutěže, jakož i umělecký přednes. Nejčastěji byla kruhového půdorysu a od amfiteátru se lišila tím, že byla zastřešena.

Nejstarší známou stavbou tohoto druhu byla od Theodora ze 7. nebo 6. století př. n. l. na spartském tržišti postavena Skias. V Athénách nechal Periklés okolo roku 447 př. n. l. zbudovat Odeon na jihovýchodním úbočí Akropole, jež byl roku 86 př. n. l. zbourán, ale brzy znovu vystavěn. Druhý Odeon na agoře spatřily Atény již od doby Marka Vipsania Agrippy, třetí od Heroda Attického na jihozápadním svahu hradu.

Kromě toho jsou některé další známé stavby tohoto typu též v Efezu (postaven Vediem Antoniem), Korintu, v Patře a jiných městech Řecka.

V Římě byl postaven jeden odeon (Odeum) během vlády císaře Domitiana.

V novověku slovem Odeon označujeme větší stavbu věnovanou hudbě, divadlu a tanci, jako např. Odeon v Mnichově, či Odéon v Paříži.

Jméno později přešlo na někdejší promítací sály kinematografických představení, viz též Nickelodeon. Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Odeon na Wikimedia Commons

Šablona:Interwiki konflikt