Čusovaja

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o řece. O městě nazývaném Čusovaja v letech 1874–1933 pojednává článek Čusovoj.
Čusovaja
Řeka v létě 2007
Řeka v létě 2007
Základní informace
Délka toku592 km
Plocha povodí23 000 km²
Průměrný průtok222 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
RuskoRusko Rusko (Permský kraj, Sverdlovská, Čeljabinská oblast)
Úmoří, povodí
bezodtoká oblast, Kaspické moře, Volha, Kama
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čusovaja (rusky Чусовая) je řeka v Permském kraji, Sverdlovské a Čeljabinské oblasti (prameny) v Rusku. Je 592 km dlouhá.[1] Povodí má rozlohu 23 000 km².[1] Na horním toku se nazývá Poludennaja Čusovaja (rusky Полуденная Чусовая).

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení na Středním Urale. Na horním toku je dolina řeky široká. Na středním toku se střídají úzké kaňonovité doliny s širšími s mírnými břehy. Na dolním toku je to typická rovinná řeka. Je levým přítokem Kamy na 693 říčním kilometru.[1] Ústí do Čusovského zálivu Kamské přehrady, pod jejímž vzdutím se ocitl i její soutok se Sylvou.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdroj vody je smíšený s převahou sněhového. Průměrný roční průtok vody činí 222 m³/s, maximální 4 570 m³/s a minimální 8,4 m³/s. Kulminuje od poloviny dubna do poloviny června. V létě dochází k šesti až sedmi vzestupům hladiny v důsledku dešťů. Zamrzá na konci října až na začátku prosince a rozmrzá v dubnu až na začátku května. Pro dolní tok jsou charakteristické ledové zátarasy, které zvedají hladinu až o 2,8 m. Hlavní přítoky jsou zprava Meževaja Utka, Serebrjanka, Kojva, Usva a zleva Revda, Lysva.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Řeka se široce využívá na zásobování vodou. Z Volčichinské přehradní nádrže (37 km²) je voda vedena do Hornoisetské přehradní nádrže za účelem zásobování Jekatěrinburgu a okolí. Na přítocích je dalších 15 malých přehradních nádrží. Řeka je splavná v délce 500 km a je na ní rozvinutá vodní doprava od města Čusovoj. Dále na ní leží město Pervouralsk. Je zde rozvinutá vodní turistika.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Registr vodních toků Ruské federace – Čusovaja [online]. [cit. 2017-01-30]. Dostupné online. (rusky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]