Marianna Benti Bulgarelli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marianna Benti Bulgarelli
(La Romanina)
Marianna Benti Bulgarelli
Marianna Benti Bulgarelli
Narození1684
Řím, Papežský stát
Úmrtí26. února 1734
Řím, Papežský stát
Povoláníoperní pěvkyně
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marianna Benti Bulgarelli(ová) pro místo svého narození zvaná La Romanina (1684 Řím26. února 1734 tamtéž), byla italská operní zpěvačka-sopranistka období baroka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Debutovala v Římě snad v roce 1703. Roku 1712 byla angažována v janovském divadle Teatro Sant'Agostino a v letech 17141715 zpívala v Teatro San BartolomeoNeapoli a v obou městech měla veliký úspěch. V letech 1716 až 1718 účinkovala v Teatro San Grisostomo v Benátkách.

V roce 1719 se vrátila zpět do Neapole, kde zpívala jako primadona v kantátě Gli orti esperidi (Zahrady hesperidek), na text Pietra Metastasia, který zhudebnil Nicola Porpora. Autor textu kantáty zůstával v anonymitě, což ji znepokojovalo, a proto se rozhodla, že musí zjistit jeho totožnost. Když objevila autora, přesvědčila Metastasia, aby opustil svou dosavadní právnickou činnost a přijala jej ve svém vlastním domě. Díky její podpoře a na její radu se Metastasio rozhodl věnovat se plně psaní libret. Ve svém domě pak hostil nejvýznamnější hudební skladatele a zpěváky té doby.

V roce 1724 Marianna, stále v angažmá v San Bartolomeo, zpívala v opeře Didone abbandonata, kterou na text jejího mladého chráněnce zhudebnil Domenico Sarro. Podle mnohých kritiků byl text inspirován přímo zpěvačkou.[1] Poté v roce 1725 La Romanina účinkovala v Teatro San Cassiano v Benátkách a roku 1726 v Neapoli.

V roce 1728 se rozhodla ukončit svou divadelní kariéru a definitivně se usadila v Římě. Poté, co se Metastasio stal císařským dvorním básníkem u vídeňského dvora roku 1729, po pěti letech, v roce 1734, se rozhodla, že odcestuje za ním, zemřela však během cesty. Celý svůj majetek odkázala Metastasiovi.

Role[editovat | editovat zdroj]

Zpívala v operách největších skladatelů, například:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marianna Bulgarelli na italské Wikipedii.

  1. "Dizionario di Musica", di A.Della Corte e G.M.Gatti, edito da Paravia & C., Torino, 1956, voce "Benti-Bulgarelli Marianna", str. 66

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]