Ambon (ostrov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o ostrově. Další významy jsou uvedeny na stránce Ambon (rozcestník).
Ambon
Ambon (vlevo) a souostroví Lease
Ambon (vlevo) a souostroví Lease
LokalizaceMoluky, Bandské moře
StátIndonésieIndonésie Indonésie
Topografie
Rozloha775 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka51 km
Nejvyšší vrcholSalahutu (1225 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel501 364 (2014)
Hustota zalidnění646,9 obyv./km²
Největší sídloAmbon
Používané jazykyindonéština
ambonská malajština
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ambon je indonéský ostrov v souostroví Moluky. Nachází se v severní části Bandského moře, jihozápadně od ostrova Seram. Hornatý ostrov s dostatkem vláhy a úrodné půdy je Ambonským zálivem na jihozápadě a menším zálivem Baguala na východě rozdělen na dva poloostrovy: větší Hitu na severu a menší Laitimor na jihu, které jsou spojené přibližně 1,8 km širokou šíjí Paso.[1] Hlavním městem a přístavem je Ambon, který je zároveň hlavním městem provincie Moluky. Hlavní letiště na ostrově – mezinárodní letiště Pattimura (AMQ/WAPP) – se nachází na severním pobřeží Ambonského zálivu.

Pro Evropany ostrov objevili počátkem 16. století Portugalci, kteří se pokusili získat kontrolu nad místním obchodem s kořením. V roce 1605 je vystřídali Nizozemci a roku 1610 se Ambon stal hlavním sídlem Holandské východoindické společnosti. V roce 1796 se ostrova zmocnili Britové, avšak v roce 1802 jej vrátili Nizozemcům. Britové se ostrova zmocnili ještě jednou, v roce 1810, ale v roce 1814 ho opět vrátili. Pod nizozemskou nadvládou ostrov zůstal až do druhé světové války, kdy byl v únoru 1942 dobyt Japonci. Po indonéské revoluci vedly náboženské a etnické spory k povstání proti centrální indonéské vládě, které vyvrcholilo vyhlášením Republiky Jižní Moluky v dubnu 1950, přičemž Ambon tvořil jeden z hlavních ostrovů mezinárodně neuznané republiky. Po indonéské invazi v říjnu 1950 se ostrov stal součástí Indonésie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ambon Island na anglické Wikipedii.

  1. JUNGSLAGER, Gerard. Forlorn Hope: The desperate battle of the Dutch against Japan, December 1941-March 1942. Amsterdam: De Bataafsche Leeuw, 2012. ISBN 978-906707660-9. S. 302. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]