Přeskočit na obsah

Opakovač: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m vložení párové šablony
značka: editor wikitextu 2017
penis
značky: revertováno možný vandalismus editace z Vizuálního editoru
Řádek 1: Řádek 1:
{{Sloučit|PMR opakovač|sem}}
{{Sloučit|PMR opakovač|sem}}
[[Soubor:Repeater-schema.svg|náhled|Bezdrátový opakovač]]
[[Soubor:Repeater-schema.svg|náhled|Bezdrátový opakovač]]

'''Opakovač''' (anglicky ''repeater'') je elektronický [[Síťové zařízení|aktivní síťový prvek]], který přijímá zkreslený, zašuměný nebo jinak poškozený signál a opravený, zesílený a správně časovaný ho vysílá dále. Tak je možné snadno zvýšit dosah média bez ztráty kvality a obsahu signálu. Opakovače patří do první (fyzické) vrstvy [[Referenční model ISO/OSI|referenčního modelu OSI]], protože pracují přímo s elektrickým signálem.

== Digitální komunikace ==
V digitálních komunikačních systémech je za opakovač označováno zařízení, které přijímá digitální signál na elektromagnetických nebo optických přenosových médiích a regenerovaný jej vysílá do další větve média. Opakovač vyrovnává útlum způsobený elektromagnetickým polem nebo ztrátami v médiu. Opakovač odstraňuje [[šum]], tím že příchozí signál je obnoven do původní digitální podoby a poté znovu vytvořen (analogové zesilovače zesilují i šum).

Více opakovačů za sebou umožňuje prodloužit dosah signálu. U [[Ethernet]]u je z důvodu použití kolizních protokolů [[CSMA/CD]] jejich počet omezen, aby bylo možné bezpečně detekovat kolize. Použití opakovačů totiž vnáší nezanedbatelné zpoždění do celkové doby, kterou signálu trvá, než urazí cestu z jednoho konce sítě na druhý. Pokud by tato doba přesáhla určitou hranici, mohlo by dojít k nežádoucí situaci: kolize by byla detekovatelná jen v části sítě, a nikoli v celé síti (například jen "uprostřed", a nikoli "na koncích").

U wifi routerů se používá takzvaný systém WDS, který umožňuje automatizované přeposílání dat od hlavních uzlů do uzlů vedlejších. Systém WDS disponuje 3 typy propojení:
* Repeater – Slouží k propojení dvou samostatných sítí. WDS klient dál přeposílá signál jako 'posilovač'.
* Bridge – Slouží k propojení dvou samostatných sítí. WDS klient dál signál nepřeposílá.
* Crude – Chová se jako Repeater, ale je zpětně kompatibilní s různými výrobci.

U wifi routerů s módem(y) repeater se vyskytuje i mód "Universal Repeater". V porovnání s tradičním WDS (Wireless Distribution System) Universal Repeater poskytuje vyšší výkon, kompatibilitu a snadněji se nastavuje. <ref>[http://www.aximcom.com/en/technology/universal-repeater.html Universal Repeater] {{Wayback|url=http://www.aximcom.com/en/technology/universal-repeater.html |date=20111022233045 }} Informace čerpána 23.9.2011</ref>

== Bezdrátové komunikace ==
U bezdrátových systémů se repeater skládá z radio přijímače, zesilovače, vysílače, izolátoru a dvou antén. Vysílač generuje signál na odlišné frekvenci od signálu na vstupu (rozdíl mezi těmito frekvencemi se nazývá [[odskok]], [[angličtina|angl.]] ''frequency offset''; jde tedy o [[Převáděč (radiokomunikace)|převáděč]]), což je nezbytné k ochraně vstupu před zarušením od zesíleného signálu na výstupu. Izolátor v tomto případě poskytuje dodatečnou ochranu.

Opakovače se strategicky umisťují na střechy vysokých budov, vrcholky kopců a podobně. Takto se dá jednoduše zvýšit výkon i pokrytí bezdrátové sítě.

== Satelitní komunikace ==
Repeater, častěji nazýván [[transponder]] (česky ''retranslátor''), přijímá signál a přeposílá jej, často na odlišných frekvencích do cílové lokace.

== Mobilní komunikace ==
Zařízení pro posílení [[GSM]] signálu v místech, kde není nebo není dostatečně silný (např. sklepy budov, garáže, [http://digiweb.ihned.cz/c6-10053280-20881520-i00000_d-gsm-repeater-ma-zlepsit-gsm-signal-ve-vozech-ceskych-drah vlaky]…).

== Optická vlákna ==
Repeater je složen z fotobuňky (přijímače), zesilovače a světlo emitující ([[LED]]) nebo infra-diody ([[IRED]]). Optický signál nejprve převede na elektronický a po z restaurovnání opět na optický, který je vysílán dále do optického vlákna. Optické opakovače pracují s mnohem menšími výkony, než opakovače bezdrátové, a také jsou mnohem jednodušší a levnější. Přesto jejich výroba vyžaduje mnohem vyšší přesnost a kvalitu k minimalizaci vnitřního šumu elektronických obvodů.

== Radiotechnika ==
Opakovače jsou využívány i komerčními radio stanicemi, nebo [[Radioamatérství|radioamatéry]] k oddělení signálu v jejich frekvenčním rozsahu od jednoho přijímače ke druhému.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 6. 2. 2023, 13:30

Bezdrátový opakovač

Reference


Externí odkazy