Přeskočit na obsah

Šeng-nan: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značky: možné problémové formulace přepnuto z Vizuálního editoru
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
{{Přeložit|20210501150920}}
{{Přeložit|20210501150920}}
Dobrý den, děkuji Vám za informace v článku {{#ifexist:Sheng nan|[[Sheng nan]]|''Sheng nan''}}. Bohužel obsahuje text, který není v českém jazyce a je nutno ho přeložit, nebo strojově přeložený text, který vyžaduje důkladnou jazykovou korekturu. Pokuste se prosím přeložit alespoň část textu, jež by tvořila ucelený článek. Po týdnu se rozhodneme, zda neupravené části takového článku úplně odstranit; tento proces se nazývá [[Wikipedie:Odložené smazání|Odložené smazání]]. Děkuji za pochopení.
----
<small>Hello, thank you for adding the article {{#ifexist:Sheng nan|[[Sheng nan]]|''Sheng nan''}}. Unfortunately, the text is not in the Czech language and must be translated. Please try to translate at least part of the text; after one week, a decision will be made whether to keep or delete the untranslated sections. Also, please do not use automated translations, since they are often of poor quality. Thank you for your understanding.</small> Bagrov Bogdan
{{Kategorizovat}}
{{Kategorizovat}}
{{DISPLAYTITLE:<Sheng nan 剩男>}}
{{DISPLAYTITLE:<Sheng nan 剩男>}}

Verze z 6. 5. 2021, 12:31

Dobrý den, děkuji Vám za informace v článku Sheng nan. Bohužel obsahuje text, který není v českém jazyce a je nutno ho přeložit, nebo strojově přeložený text, který vyžaduje důkladnou jazykovou korekturu. Pokuste se prosím přeložit alespoň část textu, jež by tvořila ucelený článek. Po týdnu se rozhodneme, zda neupravené části takového článku úplně odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. Děkuji za pochopení.


Hello, thank you for adding the article Sheng nan. Unfortunately, the text is not in the Czech language and must be translated. Please try to translate at least part of the text; after one week, a decision will be made whether to keep or delete the untranslated sections. Also, please do not use automated translations, since they are often of poor quality. Thank you for your understanding. Bagrov Bogdan

Sheng nan (čínsky 剩男, český přepis: šeng nan, pchin-jin: shèngnán) je odborný název, který znamená nepotřebný, zbytečný muž většinu starší 30 let .

 V dnešní době rozdíl mezi počtem mužů a žen v Číně obrovský.[1] Poměr mužů a žen v Číně je jedním z nejmeně vyvážených na celém světě. Podle statistik na každých 100 čínských žen připadá 114 mužů. Tento rozdíl v reálu tvoří „přebytek“ 30 milionů mužů.[2]
Termín Šeng nan je těsně spojen s politikou jednoho dítěte. Genderové nerovnosti ztěžují hledání páru, a rozdíl mezi pohlavími roste jako z vody. Populace Číny v roce 2020 tvořila cca 1,42 miliardy obyvatel. Z toho 749 miliony tvořili muži a 694 milionů žen.[3] Rozdíl bude každým rokem narůstat a proto se  počet mužů, kteří nebudou mít možnost najít si ženu, bude také zvýšovat.
Číňané se tradičně navzájem poznávají ve studentském sboru, a tam si většinou také najdou partnera. Smolařům s hledáním partnera  pomáhají rodiče. V Šanghaji existuje tzv "manželský trht ", rodiče nesezdaných dospělých chodí do parku, aby si vyměnili informace o svých dětech. Lepí reklamy s osobními údaji svých 30-40 letech potomků a komunikují s ostatními účastníky „trhu“ v naději, že najdou někoho s vhodným věkem, vzděláním a prosperitou. To se často děje bez vědomí dětí. 
Čínský nový rok téměř vždy byl skvělým obdobím, kdy si staří mládenci mohli najít partnera. Protože během prázdnin od konce ledna až do poloviny února bylo zvykem návštivit příbuzné a přátele.
Tradiční způsoby hledání snoubenců postupně ustupují online seznamování. Čína je moderní stát, a proto se seznámování posunulo na novou úroveň. V dnešní době aplikace pro hledání partnera nahradily klasické návštěvy. V roce 2014 v Číně nejpopulárnější tři aplikace: Bilin, Momo a Tantam. Uživatelé Momo tvoří přibližně 60 milionů lidí [4] , z toho ženy tvoří jen 35%. Věk uživatelů se pohybuje od 17 až 25 let.
  1. BUDDEN, Rob. Why millions of Chinese men are staying single. www.bbc.com [online]. [cit. 2021-04-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. www.seznamzpravy.cz [online]. [cit. 2021-04-30]. Dostupné online. 
  3. World Population Clock: 7.9 Billion People (2021) - Worldometer. www.worldometers.info [online]. [cit. 2021-04-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Form F-1. www.sec.gov [online]. [cit. 2021-04-30]. Dostupné online.