Wikipedie:Žádost o komentář/Neoprávněné smazání stránky správcem Vrbou/Diskuse:Chuchelský most: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
"vůbec nezná" znamená 0, nikoliv 2
Danny B. (diskuse | příspěvky)
@ ŠJů 08:40, 22. 2. 2007 (UTC)
Řádek 18: Řádek 18:


::P. S. ke googlu: dva výskyty je sice možná poměrně málo, ale rozhodně je nelze popsat slovy, že „Google vůbec nezná“. --[[Wikipedista:ŠJů|ŠJů]] 08:40, 22. 2. 2007 (UTC)
::P. S. ke googlu: dva výskyty je sice možná poměrně málo, ale rozhodně je nelze popsat slovy, že „Google vůbec nezná“. --[[Wikipedista:ŠJů|ŠJů]] 08:40, 22. 2. 2007 (UTC)

Ne, Google skutečně výraz "Chuchelský most" nezná. Zná akorát jedním výskytem v jakési naprosto nesouvisející diskusi "chuchelský most", což je rozdíl. To je jako říci o Železničním (Smíchov-Vyšehrad), Palackého, Jiráskově a Legií "smíchovské mosty". Něco jiného je název, něco jiného je lokalizace. V případě Branického mostu jde tedy jednoznačně o ničím nepodložený vlastní výzkum, v případě přemostění Strakonické ulice vzhledem k jeho novotě a zatím chybějícímu "netechnickému" místnímu pojmenování nelze predikovat vývoj, jakkoliv je pravděpodobný. Nesouhlasím proto s rozcestníkem a naopak souhlasím s tím, co navrhoval Mirekk (což jsem ostatně chtěl navrhnout i já) ještě navíc s tím, že článek o tom novém mostě by měl být na ''Mimoúrovňová křižovatka Chuchle'' (uvědomme si, že na kdejaké dálnici a silnici je mnoho takových mostů a vše to jsou mimoúrovňové křižovatky) a nikoliv na zcela uměle vykonstruovaném a notně šroubovaném ''Přemostění Strakonické ulice v Malé Chuchli'', kde to pravděpodobně nikdo hledat nebude. Přesměrování z toho klidně ponechat. Šablony Přesnost a Vlastní výzkum proto vracím, neboť nepozbyl důvod k jejich přítomnosti.<br />{{Wikipedista:Danny B./podpis}} 11:30, 22. 2. 2007 (UTC)

Verze z 22. 2. 2007, 13:30

Google to vůbec nezná.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 15:31, 13. 2. 2007 (UTC)

V textu je uvedeno, že se jedná o neoficiální pojmenování. V současnosti platí technický název mostu MÚK Strakonická - Malá Chuchle (Mimoúrovňová křižovatka Chuchle). Zatím nedostal oficiální název, běžně se mu však říká chuchelský most a tak bude zřejmě brzy i pojmenován. Google přece nemusí znát všechny místní názvy, zvlášť ty nové.
[1] a [2]

Mirekk 15:53, 13. 2. 2007 (UTC)

Ano, to je celkem možné, nicméně označení Branického mostu za Chuchelský vidím poprvé. A až se ten nový na Strakonické bude jmenovat Chuchelský, tak potom bude v pořádku tady mít o něm článek místo toho "politicky korektního", rovněž nedoloženého, Přemostění Strakonické ulice v Malé Chuchli. Minimálně teď by se to mělo jmenovat podle toho, co píšete vy.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 16:05, 13. 2. 2007 (UTC)

S tím Branickým mostem se mi to taky nezdá. Navrhuji zrušit rozcestník a ponechat stránku Chuchelský most jen s přesměrováním na stránku o tomu mostu v Malé Chuchli (pod tím technickým názvem by ho asi nikdo nehledal). Mirekk 16:27, 13. 2. 2007 (UTC)
Rampám a přemostěním v rámci mimoúrovňových křížení se obvykle názvy neudělují, takže se označují obecným označením. Nepojmenované (a často i pojmenované) mosty je zcela běžné označovat podle toho, kde se nacházejí (podle města, obce, čtvrti atd.), takže pokud jeden z chuchelských mostů je jediným přemostěním hlavní levobřežní výpadovky v Malé i Velké Chuchli a druhý z mostů je jediný vltavský most v Chuchli, je to očekávatelné označení. I pouhé dva nalezené výskyty v Googlu dosvědčují, že se takové označení alespoň občas vyskytuje, a já osobně mohu dosvědčit, že se mostu Inteligence říkalo Chuchelský most už před třiceti lety, když jsem v Chuchli měl příbuzné. Ale asi pravobřežníci měli větší vliv na magistrátě :-). Ostatně železniční mosty se v Praze obvykle nepojmenovávají. Udělení jména Branický most bylo motivováno především snahou vytlačit vžitý politicky kompromitující název most Inteligence, jinak by zřejmě most zůstal bez názvu dodnes.
Naopak jsem nenalezl mimo Wikipedii ani jeden doklad, že by se jako Chuchelský most označovalo přemostění Strakonické v rámci mimoúrovňového křížení místních komunikací. Ale protože jde (prozatím) o největší silniční most v Chuchli a nelze předpokládat, že by někdy byl oficiálně pojmenován, je to očekávatelné označení, pod nímž by ho někdo mohl hledat. (Tu politickou korektnost do toho mícháš trochu násilně, Danny.) Proto i pouhá zdroji nezdůvodněná editace Mirkak je pro mě dostatečným důvodem k tomu, aby pomocí tohoto označení bylo možné most také najít.
Doporučuji k povšimnutí most přes Labe v Roudnici nad Labem, kterému se dnes běžně říká Roudnický most. Ačkoliv v muzeum je vystaven originál listiny, že byl po svém postavení navěky pojmenován podle tehdejšího starosty Špindlerův most a ten název nikdo nezrušil, v praxi i na mapách zcela jasně převážilo a vžilo se neutrální „obecné“ označení. Takže ani oficiální název nemusí být vždy názvem nejběžnějším a očekávaným.
S těmi šablonami to trochu přeháníte, pánové, ne? Rozcestník není definice ani jmenovací dekret a už vůbec ne výstavka nespokojených šablon, rozcestník je pomůcka k vyhledání článků. I pokud by snad někdy byl některý most oficiálně pojmenován jako Chuchelský, měla by v jeho úvodu být šablona Různé významy odkazující na rozcestník s dalšími chuchelskými mosty. --ŠJů 18:13, 13. 2. 2007 (UTC)
P. S. ke googlu: dva výskyty je sice možná poměrně málo, ale rozhodně je nelze popsat slovy, že „Google vůbec nezná“. --ŠJů 08:40, 22. 2. 2007 (UTC)

Ne, Google skutečně výraz "Chuchelský most" nezná. Zná akorát jedním výskytem v jakési naprosto nesouvisející diskusi "chuchelský most", což je rozdíl. To je jako říci o Železničním (Smíchov-Vyšehrad), Palackého, Jiráskově a Legií "smíchovské mosty". Něco jiného je název, něco jiného je lokalizace. V případě Branického mostu jde tedy jednoznačně o ničím nepodložený vlastní výzkum, v případě přemostění Strakonické ulice vzhledem k jeho novotě a zatím chybějícímu "netechnickému" místnímu pojmenování nelze predikovat vývoj, jakkoliv je pravděpodobný. Nesouhlasím proto s rozcestníkem a naopak souhlasím s tím, co navrhoval Mirekk (což jsem ostatně chtěl navrhnout i já) ještě navíc s tím, že článek o tom novém mostě by měl být na Mimoúrovňová křižovatka Chuchle (uvědomme si, že na kdejaké dálnici a silnici je mnoho takových mostů a vše to jsou mimoúrovňové křižovatky) a nikoliv na zcela uměle vykonstruovaném a notně šroubovaném Přemostění Strakonické ulice v Malé Chuchli, kde to pravděpodobně nikdo hledat nebude. Přesměrování z toho klidně ponechat. Šablony Přesnost a Vlastní výzkum proto vracím, neboť nepozbyl důvod k jejich přítomnosti.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 11:30, 22. 2. 2007 (UTC)