Mionová katalýza: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
překlep, chybí písmeno
m Oprava překlepu - (zančíme μT => značíme μT)
Řádek 1: Řádek 1:
Mionová katalýza je způsob provedení [[jaderná fúze|jaderné fúze]] za pomoci [[mion|mionu]] (μ) jako katalyzátoru.
Mionová katalýza je způsob provedení [[jaderná fúze|jaderné fúze]] za pomoci [[mion|mionu]] (μ) jako katalyzátoru.


Největšímu zájmu se těší mionová katalýza při D-T fúzní reakci (slučování deuteria s tritiem). Během ní se nejdříve vytvoří atom [[tricium|tritia]], kde je elektron v obalu nahrazen [[mion|mionem]]. (takovýto atom zančíme μT). Vzhledem k tomu, že má mion velikou hmotnost, tedy se drží blíže k jádru atomu. Tento atom k sobě může zachytit jádro deuteria a tím vytvořit iont μDT. Zde jsou opět díky hmotnosti mionu obě jádra držena velmi blízko sebe, takže může s velikou pravděpodobností dojít ke sloučení obou jader za pomoci [[tunelový jev|tunelového jevu]]. Při tom se uvolní 17,6 [[elektronvolt|MeV]] energie a z atomu μDT vyletí vysokoenergetický neutron a mion, který se může opět sloučit s tritiem. Celý proces se tedy může opakovat, ovšem jen po omezenou dobu, neboť mion má poločas rozpadu pouze 2,2 μs.
Největšímu zájmu se těší mionová katalýza při D-T fúzní reakci (slučování deuteria s tritiem). Během ní se nejdříve vytvoří atom [[tricium|tritia]], kde je elektron v obalu nahrazen [[mion|mionem]]. (takovýto atom značíme μT). Vzhledem k tomu, že má mion velikou hmotnost, tedy se drží blíže k jádru atomu. Tento atom k sobě může zachytit jádro deuteria a tím vytvořit iont μDT. Zde jsou opět díky hmotnosti mionu obě jádra držena velmi blízko sebe, takže může s velikou pravděpodobností dojít ke sloučení obou jader za pomoci [[tunelový jev|tunelového jevu]]. Při tom se uvolní 17,6 [[elektronvolt|MeV]] energie a z atomu μDT vyletí vysokoenergetický neutron a mion, který se může opět sloučit s tritiem. Celý proces se tedy může opakovat, ovšem jen po omezenou dobu, neboť mion má poločas rozpadu pouze 2,2 μs.


Schematicky můžeme tento proces napsat jako
Schematicky můžeme tento proces napsat jako

Verze z 3. 11. 2010, 17:48

Mionová katalýza je způsob provedení jaderné fúze za pomoci mionu (μ) jako katalyzátoru.

Největšímu zájmu se těší mionová katalýza při D-T fúzní reakci (slučování deuteria s tritiem). Během ní se nejdříve vytvoří atom tritia, kde je elektron v obalu nahrazen mionem. (takovýto atom značíme μT). Vzhledem k tomu, že má mion velikou hmotnost, tedy se drží blíže k jádru atomu. Tento atom k sobě může zachytit jádro deuteria a tím vytvořit iont μDT. Zde jsou opět díky hmotnosti mionu obě jádra držena velmi blízko sebe, takže může s velikou pravděpodobností dojít ke sloučení obou jader za pomoci tunelového jevu. Při tom se uvolní 17,6 MeV energie a z atomu μDT vyletí vysokoenergetický neutron a mion, který se může opět sloučit s tritiem. Celý proces se tedy může opakovat, ovšem jen po omezenou dobu, neboť mion má poločas rozpadu pouze 2,2 μs.

Schematicky můžeme tento proces napsat jako

μ + T → μT + e
μT + D → μDT
μDT → He + n + μ (+ 17,6 MeV energie)

Tato reakce ovšem nelze použít jako zdroj energie, neboť v současné době je energetická náročnost výroby mionu větší, než množství energie které jsme schopni za pomoci tohoto mionu uvolnit.

Jelikož se jedná o fúzní reakci, která se obejde bez vysoké teploty, tak bývá často označována jako studená fúze. Nicméně termín studená fúze se obvykle používá pro snahu o specifický způsob prevední fúze za pomoci elektrolýzy, který vzbudil veliký mediální rozruch, ačkoliv nebyl prokázán.

Související články


Šablona:Pahýl - fyzika