Bill of Rights (1689): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
rekat
m úprava, je to listina
Řádek 1: Řádek 1:
'''Bill of Rights''' („''Zákon o právech''“) bylo písemné potvrzení práv anglického parlamentu, vydané roku [[1689]] [[Vilém III. Oranžský|Vilémem Oranžským]] a jeho manželkou [[Marie II. Stuartovna|Marií II.]] při jejich korunovaci na anglického krále.
'''Bill of Rights''' („''Listina o právech''“) bylo písemné potvrzení práv anglického parlamentu, vydané roku [[1689]] [[Vilém III. Oranžský|Vilémem Oranžským]] a jeho manželkou [[Marie II. Stuartovna|Marií II.]] při jejich korunovaci na anglického krále. V této listině bylo mimo jiné potvrzeno, že král nesmí bez souhlasu [[parlament]]u zvýšit [[Daň|daně]], poslanec parlamentu se zodpovídá výlučně a jen před parlamentem a ne před králem či královskými soudy ([[poslanecká imunita]]). Král smí mít v dobách míru vojsko jen se souhlasem parlamentu.


Bill of Rights platí dodnes jako základ [[parlamentní demokracie]].
V této listině bylo mimo jiné potvrzeno, že král nesmí bez souhlasu [[parlament]]u zvýšit [[Daň|daně]], poslanec parlamentu se zodpovídá výlučně a jen před parlamentem a ne před králem či královskými soudy ([[poslanecká imunita]]). Král smí mít v dobách míru vojsko jen se souhlasem parlamentu.

'''Bill of Rights''' platí dodnes jako základ [[parlamentní demokracie]].


[[Kategorie:Ústavní právo Spojeného království]]
[[Kategorie:Ústavní právo Spojeného království]]

Verze z 21. 11. 2009, 12:16

Bill of Rights („Listina o právech“) bylo písemné potvrzení práv anglického parlamentu, vydané roku 1689 Vilémem Oranžským a jeho manželkou Marií II. při jejich korunovaci na anglického krále. V této listině bylo mimo jiné potvrzeno, že král nesmí bez souhlasu parlamentu zvýšit daně, poslanec parlamentu se zodpovídá výlučně a jen před parlamentem a ne před králem či královskými soudy (poslanecká imunita). Král smí mít v dobách míru vojsko jen se souhlasem parlamentu.

Bill of Rights platí dodnes jako základ parlamentní demokracie.