Sundarbans: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
správná výslovnost podle pravidel bengálské výslovnosti
Bez shrnutí editace
Řádek 16: Řádek 16:
}}
}}


'''Sundarbans''' (bengálsky সুন্দরবন [šundorbon]) je les na hranicích [[Bangladéš]]e, kde se rozkládají největší [[mangrovy]] na světě. Les pokrývá plochu okolo 10 000 km², přičemž větší část se rozprostírá na území Bangladéše.
'''Sundarbans''' (bengálsky সুন্দরবন [šundorbon]) je les na hranicích [[Bangladéš]]e a [[Indie]], kde se rozkládají největší [[mangrovy]] na světě. Les pokrývá plochu okolo 10 000 km², přičemž větší část se rozprostírá na území Bangladéše.


Pro svou jedinečnou hodnotu a přírodní bohatství je Sundarbans od roku [[1997]] zapsán na [[světové dědictví|Seznamu světového dědictví]] [[UNESCO]].
Pro svou jedinečnou hodnotu a přírodní bohatství je Sundarbans od roku [[1997]] zapsán na [[světové dědictví|Seznamu světového dědictví]] [[UNESCO]].

Verze z 13. 3. 2021, 18:39

Tento článek je o bangladéšském parku. O indickém národním parku pojednává článek Národní park Sundarbans.
Sundarbans
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státBangladéšBangladéš Bangladéš
Souřadnice
Typpřírodní dědictví
Kritériumix, x
Odkaz798 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1997 (21. zasedání)

Sundarbans (bengálsky সুন্দরবন [šundorbon]) je les na hranicích Bangladéše a Indie, kde se rozkládají největší mangrovy na světě. Les pokrývá plochu okolo 10 000 km², přičemž větší část se rozprostírá na území Bangladéše.

Pro svou jedinečnou hodnotu a přírodní bohatství je Sundarbans od roku 1997 zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Externí odkazy