Krokový volič: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m +Nadpis
Odstranění přeškrtaných slov, oprava textu
Řádek 10: Řádek 10:
== Použití v telefonních ústřednách ==
== Použití v telefonních ústřednách ==


Na principu krokových voličů byly založeny synchronní telefonní ústředny P51, užívané od padesátých let v ČSSR. Na vstupu ústředny je krokový voličtřídič ( v provedení tuzemské P51 byly třidiče dva - první destikrokový a druhý 25 krokový s přednastaveným volným východem, oba pracovali jako hledače, první třidič hledal linku, kde účastník vyzvednul mirotelefon, druhý třidič byl přednastaven na volný první skupinář ). Ten redukuje počet vstupních linek pro další propojování. Každé číslo volené rotační číselnicí (ta přerušuje proud v lince) pak přímo synchronně lineárně vystavuje krokový volič – <s>hledač</s> ( správný termín je "skupinář" ). V mezidobí, než bude prováděna volba dalšího čísla, <s>hledač</s> skupinář v rotačním směru nalézá volný východ. Kolik je v tel. čísle číslic, tolik ( -2 pro linkový volič ) je v ústředně stupňů – <s>hledačů</s> skupinářů. Poslední dvojčíslí se voli v posledním stupni opět lineárně-rotačním krokovým voličem – tzv. linkovým voličem. Běžná [[rotační číselnice]] ve skutečnosti dávala při každé volbě o dva pulsy více, než bylo volené číslo. Získaný čas dvou pulsů (které se ani do linky nevysílaly) byl právě nutný k tomu, aby krokový volič – hledač měl čas najít volný východ do dalšího stupně volby.
Na principu krokových voličů byly založeny synchronní [[Ústředna P51|telefonní ústředny P51]], užívané od padesátých let v ČSSR. Na vstupu ústředny je koncentrační pole, které redukuje větší počet vstupních linek na menší počet spojovacích cest pro další propojování. Koncentrační pole je realizováno krokovými voličitřídiči (v provedení tuzemské P51 byly třídiče dva - první desetikrokový a druhý 25krokový s přednastaveným volným východem; oba pracovaly jako hledače, první třídič hledal linku, kde účastník zvedl mikrotelefon, druhý třídič byl přednastaven na volný první skupinář). Volný první skupinář vysílá k účastníkovi oznamovací tón a účastník může volit číslo. Každá číslice volená rotační číselnicí (ta přerušuje proud v lince) pak přímo synchronně lineárně vystavuje krokový volič – skupinář. V mezidobí, než bude prováděna volba dalšího čísla, skupinář v rotačním směru nalézá volný východ. V ústředně je tolik stupňů skupinářů, kolik je v telefonním čísle číslic. Poslední dvojčíslí se volí v posledním stupni také lineárně-rotačním krokovým voličem – tzv. linkovým voličem. Běžná [[rotační číselnice]] ve skutečnosti dávala při každé volbě o dva pulsy více, než bylo volené číslo. Získaný čas dvou pulsů (které se ani do linky nevysílaly) byl právě nutný k tomu, aby krokový volič – hledač měl čas najít volný východ do dalšího stupně volby.


Krokové voliče byly základním stavebním prvkem telefonních ústředen před nasazením [[křížový spínač|křížových spínačů]], což jsou jednoduché spínače uspořádané v matici, kde propojují zvolený řádek a sloupec. Protože křížové voliče provádějí jednodušší pohyby, je spojovací pole z nich vytvořené mnohem spolehlivější než pole z krokových voličů. Křížové <s>voliče</s> spínače byly používány v ústřednách nazývaných asynchronní, neboť samotné propojování se již nedělo v reálném čase samotné volby.
Krokové voliče byly základním stavebním prvkem telefonních ústředen před nasazením [[křížový spínač|křížových spínačů]], což jsou jednoduché spínače uspořádané v matici, kde propojují zvolený řádek a sloupec. Protože křížové voliče provádějí jednodušší pohyby, je spojovací pole z nich vytvořené mnohem spolehlivější než pole z krokových voličů. Ústředny osazené křížovými spínači jsou asynchronní, neboť samotné propojování se již nedělo v reálném čase samotné volby.


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 19. 1. 2019, 01:45

Krokový volič

Krokový volič (anglicky Strowger switch, Step-by-Step nebo SXS) je mnohacestný elektromagnetický přepínač používaný v telefonních ústřednách první generace, který vynalezl Almon Strowger.

Detaily patentu

Patent US 447918 popisuje:

  • Zařízení u telefonního účastníka, které vytváří řady impulzů odpovídajících číslicím 1–9 a 0 (které je reprezentována 10 impulzy). Zařízení se původně skládalo ze dvou telegrafních klíčů a později se vyvinulo v rotační číselnici.
  • Krokový volič se dvěma pohyby v telefonní ústředně. Obsahuje pro každý pól kontaktní raménko, které se může pohybovat ve svislém směru a vybírá jednu z deseti řad kontaktů; po výběru řady raménko otáčením vybírá jeden z deseti kontaktů v řadě. Jeden krokový volič tak umožňuje vybrat jednu ze sta možností. Krokování je řízeno proudovými pulsy přicházejícími z telegrafního klíče ovládaného volajícím telefonním účastníkem, později pomocí rotační číselnice.

Použití v telefonních ústřednách

Na principu krokových voličů byly založeny synchronní telefonní ústředny P51, užívané od padesátých let v ČSSR. Na vstupu ústředny je koncentrační pole, které redukuje větší počet vstupních linek na menší počet spojovacích cest pro další propojování. Koncentrační pole je realizováno krokovými voliči – třídiči (v provedení tuzemské P51 byly třídiče dva - první desetikrokový a druhý 25krokový s přednastaveným volným východem; oba pracovaly jako hledače, první třídič hledal linku, kde účastník zvedl mikrotelefon, druhý třídič byl přednastaven na volný první skupinář). Volný první skupinář vysílá k účastníkovi oznamovací tón a účastník může volit číslo. Každá číslice volená rotační číselnicí (ta přerušuje proud v lince) pak přímo synchronně lineárně vystavuje krokový volič – skupinář. V mezidobí, než bude prováděna volba dalšího čísla, skupinář v rotačním směru nalézá volný východ. V ústředně je tolik stupňů – skupinářů, kolik je v telefonním čísle číslic. Poslední dvojčíslí se volí v posledním stupni také lineárně-rotačním krokovým voličem – tzv. linkovým voličem. Běžná rotační číselnice ve skutečnosti dávala při každé volbě o dva pulsy více, než bylo volené číslo. Získaný čas dvou pulsů (které se ani do linky nevysílaly) byl právě nutný k tomu, aby krokový volič – hledač měl čas najít volný východ do dalšího stupně volby.

Krokové voliče byly základním stavebním prvkem telefonních ústředen před nasazením křížových spínačů, což jsou jednoduché spínače uspořádané v matici, kde propojují zvolený řádek a sloupec. Protože křížové voliče provádějí jednodušší pohyby, je spojovací pole z nich vytvořené mnohem spolehlivější než pole z krokových voličů. Ústředny osazené křížovými spínači jsou asynchronní, neboť samotné propojování se již nedělo v reálném čase samotné volby.