South Wimbledon (stanice metra v Londýně)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
South Wimbledon
South Wimbledon
South Wimbledon
StátSpojené království
MěstoWandsworth
Vznik13. září 1926
LinkyNorthern Line
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památky1358037
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

South Wimbledon je stanice metra v Londýně, otevřená roku 1926. Nachází se v tarifních zónách 3 a 4.[1] Leží v londýnském obvodu Merton a jedná se o nejjižněji položenou stanici londýnského metra, která se nachází pod zemí. Nachází se na lince:

Rok Počet cestujících
2011 3,75 mil
2012 3,70 mil
2013 3,79 mil
2014 4,28 mil

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla součástí prodloužení City and South London Railway (C&SLR) na jih. Tento projekt byl navržen v listopadu roku 1922 jako součást poválečného rozvoje metropole. Plány se setkaly s odporem u Southern Railway, která v důsledku stavby očekávala pokles počtu pasažérů. V červenci roku 1923 byl ujednán kompromis. Prodloužení C&SLR bylo povoleno a výstavba začala. Byl vystavěn úsek mezi stanicemi Clapham Common a Morden. Stanice South Wimbledon byla společně s ostatními stanicemi tohoto úseku otevřena 13. září 1926, a to původně pod názvem Merton Grove. Od roku 1928 se používal název South Wimbledon (Merton). Dnešní název bez závorky se ujal v padesátých letech.

Budova stanice[editovat | editovat zdroj]

Staniční budovu South Wimbledon navrhl architekt Charles Holden, stejně jako ostatní stanice na novém úseku C&SLR. Byl to jeho první významnější projekt pro londýnské metro. Staniční budova byla postavena z portlandského vápence a je památkově chráněná.[2] Po obou stranách od vstupu se nacházejí obchody. Nad hlavním vchodem je vyobrazen znak londýnského metra.

Podzemní nástupiště s kolejemi v obou směrech jsou přístupná po eskalátorech. Stanice není bezbariérově přístupná.[1][3] V docházkové vzdálenosti se nachází zastávka londýnských tramvají Morden Road.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Standard tube map [online]. Transport for London [cit. 2023-11-20]. Dostupné online. 
  2. London Regional Transport Station,including adjacent shops to left and right, MORDEN ROAD SW19 [online]. historicengland.org.uk [cit. 2023-11-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. South Wimbledon Tube Station [online]. ianvisits.co.uk [cit. 2023-11-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]