Soudce Alexandr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soudce Alexandr
Žánryreality TV
filmové drama
ScénářPetr Smazal
Země původuČeskoČesko Česko
Počet řad3
Počet dílů388
Obvyklá délka45-50 min.
Premiérové vysílání
StaniceTV Barrandov
Vysíláno6. března 2017 12. července 2019
Posloupnost
SouvisejícíSoudkyně Barbara
Soudce Alexandr na ČSFD, SZ
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Soudce Alexandr je český televizní pořad z justičního prostředí,[1] premiérově vysílaný v letech 20172019 na TV Barrandov.[2][3] Celkem bylo odvysíláno 388 dílů, z toho 85 v roce 2017, 179 v roce 2018 a 124 v roce 2019.

O pořadu[editovat | editovat zdroj]

Pořad je jednou z obdob Soudkyně Barbary, je situován do soudní síně, kde se odehrávají soudní líčení dle skutečných příběhů. Případy řeší JUDr. Alexandr Záhorský, přísný, ale spravedlivý a empatický soudce, který dbá na správné chování v soudní síni. Nevhodné chování účastníků řeší pořádkovými pokutami, zpravidla nejprve ve výši 2 500 Kč, poté výši pokuty může zvyšovat (5 000 Kč, 10 000 Kč...). V některých dílech, kde je již situace mezi účastníky velmi vyhrocená, může soudce zavolat i justiční stráž, která buďto uklidní, nebo vyvede účastníky, kteří se chovají agresivně. Postavu soudce Alexandra Záhorského hraje Jan Fišar.[4]

V soudní síni mají zásadní postavení též právní zástupci, z nichž každý je typický svou povahou a způsobem, jakým se snaží dosáhnout úspěchu svého klienta. Po přechodu na nový styl natáčení v roce 2018 zmizelo několik právních zástupců, které nahradili jiní, např. JUDr. Kateřina Holá, kterou hrála Lucia Jagerčíková, se vyskytovala v seriálu pouze v roce 2017, kdy seriál začínal. Celou dobu trvání seriálu v něm působila Eva Režnarová jako JUDr. Světlana Štruncová, nebo Luboš Dvořák jako JUDr. Petr Navrátil. Nejoblíbenější herečky mezi diváky jsou sestry Eva Hráská a Marie Křížová, které hrály právničky JUDr. Evu Wolfovou a JUDr. Marii Böhmovou, známé pro svůj svérázný přístup během řízení a vzájemné hádky, pokud byly přítomny obě dvě.

Účastníci řízení se pro snadnější orientaci diváků nazývají jako navrhovatel a odpůrce. Toto označování je však již zastaralé, oficiálně se používalo do 31. prosince 2000, od té doby jsou pro účastníky soudního řízení používány termíny žalobce a žalovaný. Dalšími účastníky jsou většinou dva svědci, jeden z nich vypovídající pro stranu navrhovatele a druhý pro odpůrce. Účastníky hrají obvykle komparzisté, kteří se mnohdy vyskytují ve vícero dílech v jiných rolích.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jan Fišar JUDr. Alexandr Záhorský
Eva Blahýnková-Hráská JUDr. Eva Wolfová
Marie Křížová JUDr. Marie Böhmová
Eva Režnarová JUDr. Světlana Štruncová
Jaroslav Mendel JUDr. Ernest Sadowski
Vladimír Polák JUDr. Vladimír Němec
Luboš Dvořák JUDr. Petr Navrátil
Jiří Šafránek JUDr. Jiří Fišar
Pavel Hermanovský JUDr. Leopold Lánský, Ph.D.
Lucia Jagerčíková JUDr. Kateřina Holá
neznámá herečka JUDr. Daniela Petrová

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. EUROZPRÁVY.CZ. Doplní Barbaru Soudce Ivan? Na TV Barrandov hraje soudce obviněný z přijetí úplatku | EuroZprávy.cz. eurozpravy.cz [online]. [cit. 2019-04-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-04-27. 
  2. Barrandov nasadí nové pořady, vrací Soukupův Týden podle JS. MediaGuru.cz [online]. [cit. 2019-04-27]. Dostupné online. 
  3. Tohle Řepka s KK nerozdýchají. Soudce Alexandr se inspiroval jejich případem!. Expres.cz [online]. 2018-09-30 [cit. 2019-04-27]. Dostupné online. 
  4. CSFD.CZ. Soudce Alexandr (2017). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]