Sothové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sothové
Basotho
Král Moshoeshoe I., zakladatel jižního národa Basotho v Lesothu, se svými ministry.
Král Moshoeshoe I., zakladatel jižního národa Basotho v Lesothu, se svými ministry.
Populace
7 254 315 (2023)
Jižní AfrikaJižní Afrika Jižní Afrika5 103 205
LesothoLesotho Lesotho2 130 110
BotswanaBotswana Botswana11 000
SvazijskoSvazijsko Svazijsko6 000
NamibieNamibie Namibie4 000
Jazyk(y)
Sesothština, Angličtina, Afrikánština, Zuluština, Xhoština
Náboženství
Křesťanství, Tradiční africká náboženství

Sothové, také známí jako Basotho, představují významnou etnickou skupinu Sotho-Tswana s hlubokými kořeny na jižním africkém kontinentu. Obývají především oblasti Lesotha a Jihoafrické republiky.[1]

Předpokládá se, že předkové Sothů pocházeli ze severovýchodní Afriky a kolem 5. století našeho letopočtu migrovali na jih. Časem se Sothové rozdělili do různých klanů kvůli událostem známým jako Mfecane,[2] což byla série válek a migrací v 19. století, a vlivu kolonialismu.

Britové a Búrové si na konci 19. století rozdělili území Sothů mezi sebou. Lesotho vzniklo prostřednictvím osadníků na základě Aliwalské úmluvy z roku 1869, která následovala po konfliktech o toto území s králem Moshoeshoe I., vládcem jižního Sothosu.[3]

Identita jižních Sothů v Lesothu vznikla při vytvoření státu Lesotho Brity. To se stalo poté, co Búrové porazili Moshoeshoe I. ve válce v roce 1868, a on požádal Britské impérium o ochranu.[3] Nyní někteří mluvčí Sotho, kteří nebyli součástí Moshoeshoeova království při sjednocování kmenů, žijí v Gautengu. Další skupiny se nacházejí na západě KwaZulu-Natal, na severu Východního Kapska a ve většině provincie Svobodný stát.

V dnešní době Sothové stále významně ovlivňují jihoafrickou a lesotskou společnost svým přínosem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sotho people na anglické Wikipedii.

  1. Sotho | South Africa, Lesotho, Language | Britannica. www.britannica.com [online]. [cit. 2024-02-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. A Historical Look at the Mfecane in Africa. ThoughtCo [online]. [cit. 2024-02-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Lesotho - Sotho Kingdom, Moshoeshoe, Basotho | Britannica. www.britannica.com [online]. [cit. 2024-02-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]