Socha svatého Jana Nepomuckého (Andělská Hora)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Socha sv. Jana Nepomuckého (Andělská Hora)
Andělská Hora socha sv. Jana Nepomuckého
Andělská Hora
socha sv. Jana Nepomuckého
Základní údaje
Rok vzniku1767
Popis
Výška3 metry
Materiálpískovec
Umístění
Umístěnínáměstí, Andělská Hora
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Socha svatého Jana Nepomuckého se nachází na náměstí města Andělská Hora v okrese Karlovy Vary v těsné blízkosti kostela Zjevení svatého Michaela archanděla.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sochu vytvořil neznámý autor již v roce 1767. Jedná se o pozdně barokní sochu, která dříve stávala nedaleko hřbitova při cestě na jihovýchod od obce Svatobor. Její osud připomínal příběh ostatních historických staveb v okolí, a to především po nuceném vysídlení německého obyvatelstva po druhé světové válce. Nepomohl jí ani vznik vojenského újezdu Hradiště a socha v tomto období chátrala. Její pohnutou historii v roce 1956 dokonal neopatrný traktorista, který ji povalil a tím pádem velmi vážně poškodil.

Až na začátku 21. století byla socha znovu objevena a Občanským sdružením Andělská Hora za pomoci uměleckého štukatéra Jana Pekaře zrestaurována. Umístěna byla ke kostelu Zjevení svatého Michaela archanděla na náměstí a slavnostního odhalení se v roce 2008 účastnili i hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel nebo herec a moderátor Marek Eben.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o zhruba tři metry vysokou pískovcovou sochu (podstavec sochy má 1,25 metru). Zobrazuje světce jako kněze v rouchu, klerice, rochetě, almuci a s biretem na hlavě. U hlavy je umístěna pozlacená svatozář s hvězdami, v ruce pak socha drží kříž s plastikou ukřižovaného Ježíše Krista. Na podestě jsou pak znázorněni tři andělíčci.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]