Smith & Wesson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smith & Wesson
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaveřejně obchodovaná společnost
Datum založení1852
ZakladateléHorace Smith
Daniel B. Wesson
Adresa sídlaSpringfield, 011 04, USA
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Oblast činnostizbrojní průmysl
Produktypalná zbraň
Dceřiná společnostThompson Center Arms
Identifikátory
Oficiální webwww.smith-wesson.com
LEI5493004PFHUPOR1PWN79
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Smith & Wesson 60
Smith & Wesson 5008
S&W K .22.

Smith & Wesson je největší americký výrobce ručních palných zbraní, jehož tradice sahá do poloviny 19. století. Zbrojovka se tradičně zaměřovala zejména na revolvery, ale pracovala také na vývoji nábojů a pistolí.

Smith&Wesson Model 617-2

Historie[editovat | editovat zdroj]

Firmu založili v roce 1852 pánové Horace Smith a Daniel Baird Wesson, když odešli od společnosti Allen, Brown & Luther, kde oba pracovali. Usídlili se ve státě Connecticut a začali vyvíjet nový typ opakovací pistole. Ten si nechali v roce 1853 patentovat. Pistole byla tak rychlá, že si získala přezdívku The Volcanic.

Firma se však brzy dostala do finančních potíží a v roce 1854 ji byli nuceni Smith a Wesson prodat Oliveru Winchesterovi. Poté ze zbrojovky Horace Smith odešel, zatímco Wesson zůstal Winchesterovým zaměstnancem. Název firmy se změnil na Volcanic Arms Company.

V roce 1856 bylo obnoveno spojení Smitha a Wessona a firma začala znovu fungovat pod starým názvem. Díky patentu na revolver, používající jednotné kovové náboje si firma zajistila určitý monopol na trhu. Rozrostla se a roku 1859 se přestěhovala do Springfieldu ve státě Massachusetts, kde sídlí dodnes.

S počátkem Občanské války (1861) narostla poptávka po revolverech Smith & Wesson. Model 1 byl vyráběn ještě v 80. letech 19. století.

V roce 1869 byl patentován nový typ revolveru, u kterého se hlaveň sklápěla spolu s válcem a vyhazovač automaticky vyhodil vystřelené nábojnice (Model 3). Přestože jej začala používat americká armáda, Smith a Wesson cítili menší poptávku v USA a snažili se proniknout do Evropy. Zakázku si zadalo Rusko, určité množství zbraní si pak objednalo také Turecko a Japonsko. Model 3 se přestal vyrábět v roce 1913.

Koncem 70. let 19. století se firma zabývala také vývojem malých revolverů. Začala vyrábět revolver s ručním vyhazovačem, později pak revolvery z nerezové oceli. V roce 1913 reagovala na menší poptávku po revolverech výrobou pistolí.

Roku 1939 však měla zbrojovka opět finanční problémy, zachránila ji spolupráce s britskou armádou.

V padesátých letech začal Smith & Wesson vyrábět také sportovní pistole.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]