Sloup se sochou Panny Marie Svatohorské (Poděbrady)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sloup Panny Marie Svatohorské
(Mariánský sloup)
Obnovený sloup s kopií sochy zhotovenou sochařem Janem Kracíkem dle fotografií
Obnovený sloup s kopií sochy zhotovenou sochařem Janem Kracíkem dle fotografií
Základní údaje
Rok vzniku1758 (rekonstrukce 2013)
Kód památky26247/2-1927 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec
Umístění
UmístěníPražská, Poděbrady
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sloup Panny Marie Svatohorské (jinak též Mariánský sloup) je barokní pískovcová socha umístěná roku 1758 poblíž Havířského kostelaPoděbradech. Byla zhotovena na památku ušetření města před pruským vojskem. Socha je od roku 1965 chráněna jako kulturní památka.[1]

Stavba[editovat | editovat zdroj]

Sloup s inundačním mostem v pozadí

Po porážce v bitvě u Kolína v červnu 1757 se pruská vojska stahovala z Čech. V Poděbradech měla malou posádku a sklady střelniva, jejichž zapálení, které by město mohlo zničit, se obyvatelé velmi obávali. Vše dobře dopadlo a hejtman poděbradského panství Ignát Opelt nechal jako poděkování na své náklady při cestě do Havířského kostelíka postavit sochu Panny Marie. Socha byla dokončena roku 1758.[2]

V pozdějších letech byl sloup několikrát vyvrácen povodněmi. Poprvé se to stalo již roku 1775. Roku 1890 sloup prošel větší opravou, v rámci které byla socha pootočena čelem k městu a pozlacena. Roku 1968 byl sloup povalen otáčejícím se popelářským vozem.[3] Sloup byl uložen do areálu technických služeb, na místě zůstal jen podstavec.[4] Socha se ztratila.

Sloup se sochou byly obnoveny až o 45 let později při revitalizaci celého prostoru. Akademický sochař Jan Kracík podle fotografií zhotovil kopii sloupu se sochou Panny Marie. Obnovený mariánský sloup byl vysvěcen v listopadu 2013.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Základy sloupu během rekonstrukce

Socha Panny Marie Svatohorské s dítětem je zhotovena v podživotní velikosti. Je umístěna na jednoduchém dvoudílném hranolovém podstavci zakončeném profilovanou římsou, na kterém je umístěn vysoký štíhlý sloup s ozdobnou hlavicí.[4] Na podstavci je vyryt latinský nápis připomínající ohrožení města v roce 1757.[2] Text nápisu zní: Podivuhodně čti, zde Prušák rozbiv tábor, nám neuškodil a statky neohrozil. MDCCLXVII.[5] Na druhé straně byl vyryt český nápis připomínající obnovu sloupu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-10-14]. Identifikátor záznamu 137410 : sloup se sochou P. Marie Svatohorské. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c HRABĚTOVÁ, Jana. Poděbradské „poklady“ 7. díl [online]. Poděbradské noviny, 2017-07-04 [cit. 2023-06-06]. Dostupné online. 
  3. SLOUKA, Jiří. Mariánské a morové sloupy Čech a Moravy. [s.l.]: Grada, 2010. 
  4. a b HRABĚTOVÁ, Jana. Památky Nymburska: soupis nemovitých památek na okrese Nymburk. Poděbrady: Polabské muzeum, 1998. 85 s. 
  5. HRABĚTOVÁ, Jana. Poděbrady: Průvodce po přírodních a historických zajímavostech města a okolí, po muzeích a místech, vztahujících se k významným osobnostem. Poděbrady: Polabské muzeum v Poděbradech, 1999. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]