Přeskočit na obsah

Skotská kavárna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skotská kavárna
Poloha
AdresaLvov, UkrajinaUkrajina Ukrajina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skotská kavárna (polsky Kawiarnia Szkocka, ukrajinsky Шотландська кав'ярня) byla kavárna ve Lvově. Sídlila v prvním patře domu na Fredrově náměstí (nyní Třída Tarase Ševčenka 27).

Budovu inspirovanou britskou architekturou projektoval Zbigniew Brochwicz-Lewiński a byla dokončena roku 1909. V období mezi světovými válkami byla kavárna intelektuálním centrem města. Scházeli se zde studenti i pedagogové nedaleké Lvovské univerzity, spisovatelé z Klubu konstrukcionalistů i filozof Roman Ingarden. Podnik proslavila především Lvovská škola matematiků, k níž patřili Stefan Banach, Stanisław Ulam, Hugo Steinhaus, Karol Borsuk, Stanisław Mazur, Kazimierz Kuratowski a Bronisław Knaster. Diskutovali zde nad příklady, které počítali na mramorových stolcích, později vznikla proslulá Skotská kniha obsahující matematické problémy.[1] Za jejich vyřešení se nabízely žertovné ceny, např. živá husa za otázku podprostorů Banachova prostoru, kterou získal v roce 1972 Per Enflo. Kavárnu také při své cestě do Lvova v roce 1927 navštívil John von Neumann.

Po vypuknutí druhé světové války se kavárenská společnost rozpadla a Skotská kniha byla přenesena do Vratislavi.[2] Po válce v budově sídlila restaurace a banka, roku 2011 byla opravena a byl v ní zřízen hotel Atlas Deluxe. V roce 2021 byla na zdi odhalena pamětní deska připomínající lvovskou matematickou školu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KLEVEMAN, Lutz C. Lvov: Zapomenutý střed Evropy. [s.l.]: Argo, 2023. S. 118-127. 
  2. MARCZEWSKI, Edward. Poznámky o vědeckém středisku [online]. Časopis pro pěstování matematiky, 1953. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]