Skiritis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Skiritis nebo Sciritis (starořecky: ἡ Σκιρῖτις) byla drsná a neúrodná hornatá krajina na severu starověké Lakónie mezi řekou Evrotas na západě a řekou Oenus na východě. Rozprostírá se severně od nejvyššího hřebene hor, které tvořily přirozenou hranicí mezi Lakónií a Arkádií. Název (σκίρον, σκεῖρον, σκληρόν) měl pravděpodobně vyjádřit divokou a drsnou povahu této země. Na severu pak navazovalo území Meanalie a na západě území Parrhasie. Původně byla součástí Arkádie, ale v rané fázi si ji podmanil Lakedaimón. Svobodní občané, skiriti (starořečtina: Σκιρῖται), byli  Sparťany podrobeni a získali status perioiků.[1][2] Podle Xenofóna byli podrobeni Spartě ještě před dobou Lykurga.[3] Stalo se tak kvůli strategickému významu pro Spartu – cesta na sever vede přes Skiritis. Jedinými městy v krajině byly podle všeho Scirus a Oeum, které Xenofón nazval Ium. To je jediné město v krajině, zmíněné v historických dobách. Scirus bylo možná totožné s městem Scirtonium (Σκιρτώνιον) v oblasti Aegytis.[4][5]Jejich poloha není známa. Oeum nebo Oion (starořecky: Οἰόν nebo Οἶον), také známé jako Ium nebo Ion (Ἰόν), bylo ve starověké Lakónii hlavním městem krajiny Sciritis. Ovládalo průsmyk, kterým vedla silnice z Tegei do Sparty.

Podle Štěpána z Byzance („Stephanos von Byzanz“) byli Skiriti arkádského původu. V Xenofónově ústavě státu Lakedaimón měli významnou roli. Jako jediní mohli jít na bojišti před králem a vykonávat tam průzkumnou a strážní službu spartské armády. Podle Thukydida, který v knize V (67 a 68) popisuje strukturu spartské armády a bitvu u Mantinei, bojovali v počtu 600 muřů na ohroženém levém křídle falangy.[6] V knize IV, Část 2 „Kyropädie“ (výchova Kýra „Erziehung des Kyros“) je Xenofón srovnává s hyrkánskou jízdou, kterou Asyřané nešetřili ani v nebezpečných situacích ani v obtížných podnicích. Podobně i Lakedaimóni nasazovali své Skirity. Při první invazi Thébanů do Lakónie kolem roku 368 před Kristem se Skiriti spolu s perioiky z Caryae a Sellasie proti Spartě vzbouřili, v důsledku čehož byla jejich země následně Lakedaimony zpustošena.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Oeum na anglické Wikipedii, Sciritis na anglické Wikipedii a Sciritis na katalánské Wikipedii.

  1. Stephanus of Byzantium. Ethnica. s.v. Σκίρος
  2. Thucydides. History of the Peloponnesian War. 5.33.
  3. Xenophon De Rep. Lac. 100.12.
  4. Pausanias. Description of Greece. 8.27.4.
  5. Stephanus of Byzantium. Ethnica. s.v.
  6. Thucydides. History of the Peloponnesian War. 5.67-68.
  7. Xenophon. Hellenica. 7.24.1