Belgický skauting

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Skauting v Belgii)
Belgický skauting 1910-1960

Belgický skauting představuje asi 15 až 20 různých organisací, sdružujících celkem asi 160 000 skautů. Téměř všechny tyto organisace jsou seskupeny podle jazyka a vyznání. Nejvyšším vyznamenáním jež je možné dosáhnout je Crown Scout.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První skautský oddíl byl založen v Bruselu v roce 1909. Angličan Harold Parfitt založil první Skautský oddíl pro Britské chlapce, patřící do britské kolonie v tomto městě. Belgičané (zejména Henri, syn Antoine Depagea) sledovali aktivity tohoto oddílu, projevili zájem o skautingu a tím započal belgický skauting.

Boy Scouts of Belgium (BSB) bylo založeno 23. prosince 1910. První celobelgický oddíl byl založen v Bruselu. Používal britské odznaky, stanovy a kroje. Tato organisace byla otevřena všem chlapcům.

Již v roce 1911 byl v BSB založen dívčí oddíl, ale první světová válka a německá okupace zabránily jejich rozvoji, takže Girl Guide Belgium GGB vzniklo až 17. prosince 1919. Také dívky používaly britské odznaky, stanovy i kroje.

Belgie byla opět obsazena Němci během druhé světové války a nacisté se pokusili sjednotit všechny mládežnické organisace v jednotné národně socialistické hnutí mládeže. Skautské schůzky a tábory byly zakázány, ale některé činnosti nadále probíhaly v utajení. Skauting byl po osvobození obnoven. BSB a GGB se sloučily do jedné organisace v červenci 1945. Obě sekce zůstaly odděleny a žádné koedukované oddíly neexistovaly až do osmdesátých let.

The Sea Scouts of Belgium (SSB) bylo založena v dubnu 1914. SSB je otevřené hnutí zaměřující se na vodní skauting, nachází se na pobřeží Severního moře jen ve vlámsky hovořící části Belgie. SSB není nijak spojeno s BSB. SSB také používá britské odznaky, stanovy a kroje.

Organisace[editovat | editovat zdroj]

Aktivní na národní nebo regionální úrovni jsou:

A také několik místních organizací, například:

  • Eclaireurs Unionistes de Belgique (YMCA-Skauti) [4]
  • Scouts de Genval
  • Scouts de Grez[5]
  • Unité scoute protestante Jean Calvin

Mezinárodní skautská střediska v Belgii[editovat | editovat zdroj]

Díky mnoha mezinárodním institucím v Belgii existuje několik mezinárodních skautských organizací působících v zemi. Mezi nimi British Scouts Western Europe (součást The Scout Association UK), Transatlantic Council člen Boy Scouts of America a Girl Scouts of the USA.

Britské oddíly jsou v Bruselu, Waterloo a v SHAPE (poblíž Monsu). Oddíly Boy Scouts of America jsou v Antverpách, Bruselu, Waterloo a SHAPE.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Scouting and Guiding in Belgium na anglické Wikipedii.

  1. a b c d Fetes locales partout en Belgique [online]. Guides and Scouts of Belgium, 2006 [cit. 2006-12-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-09-27. (francouzsky) 
  2. Beleidsnota Scouts en Gidsen Vlaanderen [online]. Scouts en Gidsen Vlaanderen, 2011 [cit. 2011-10-12]. Dostupné online. (nizozemsky) 
  3. Les Groupes [online]. Europe et Scoutisme, 2011 [cit. 2016-08-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-08-23. (francouzsky) 
  4. http://membres.multimania.fr/eub/
  5. http://www.scoutsdegrez.be/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]