Seznam postav vystupujících v Jú jú hakušo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Následující postavy jsou z anime/manga seriálu Jú jú hakušo.

Kromě názvů postav jsou zde uvedeny i japonské kandži znaky/katakana, jména seijú (česky: dabér), případně další triviální informace. (poznámka k výslovnosti: dvojhláska -ei, následující po souhlásce se čte jako -é (sei → sé, kei → ké))

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

Júsuke Urameši

Nejpoužívanější duchovní technika: Úder síly (Rei Kó Ha 霊光波, Reigan 霊丸 což anglicky znamená Spirit Sphere)
Popis: Júsuke je delikvent a nejdrsnější rváč ze střední školy Sarajašiki. Poté, co Júsuke sebevražedně zachránil malého chlapce před smrtí, se stává duchovním detektivem světa duchů. Po rodinné stránce, Júsuke kromě své alkoholické matky Acuko nemá téměř nikoho.

Kazuma Kuwabara

Popis: Kuwabara je "místní" rváč. Původně Júsukeho rival, později se s Júsukem skamarádí, ale jistá nevraživost mezi nimi stále pokračuje. Je velice natvrdlý, cholerický, ale i spontánní a má bláznivé nápady. Nosí elvisovský druh účesu. Často přichází do konfliktu s Hieim (Hiei nesnáší stupiditu). Kuwabara má sestru Šizuru, která někdy připomíná spíš jeho rodiče než sestru, neboť má na něj veliký vliv. Kuwabara měl původně slabost pro Botan, grim reapera (smrťák), ale jen do doby kdy se setkal s Jukinou (雪菜). Od té doby je do Jukiny zamilovaný.

Kurama (Šúiči Minamino)
  • Kandži: 蔵馬 (warehouse horse) / 南野 秀一 (Šúiči Minamino)
  • Hepburn: Shuichi Minamino
  • Jméno seijú: Megumi Ogata (緒方 恵美)
  • Zajímavost: Postavu Kurama v Japonštině dabuje žena.

Popis: Kurama - původně nechvalně proslulý a obávaný jokai kicune zloděj známý též jako Jó-Ko Kurama či Liščí démon Kurama, později když byl zahnán ze Zásvětí do lidského světa lovci a pak se převtělil do člověka, Šúiči Minamina. Je velice klidnou, rozvážnou, soustředěnou, vyrovnanou, svědomitou postavou; povahou je víceméně sentimentální extrovert. Působí dojmem bišónen (v překladu: krásný chlapec), fanoušci si ho někdy pletou se ženou, kvůli jeho "jemnému" vystupování. Na střední škole Meió Širicu Gakuen (盟王私立学園), kam dochází, je považován za zázračné dítě.

Hiei Džaganši

Popis: Hiei je mužský ohnivý démon, narozen u ženských ledových démonů Juki-onna (氷女 ice maiden). Jeho matka, Hina (氷菜) ho musela opustit, neboť rod Juki-onna zakazoval mít dítě mužského pohlaví (tyto děti se nazývaly Imiko, což je něco jako ohavné nechtěné dítě). I když měl traumatické dětství, v normálním zdraví ho udržoval přívěsek vyrobený z matčiny hiruiseki (氷涙石 ice tear stone - zmrzlá slza). V zápalu boje ale tento přívěsek - jediná vzpomínka na matku, domov - ztratil. Aby našel ztracený hirui, nechává si všít Džagan (邪眼 Evil Eye - zlé třetí oko). Tímto orgánem chce najít ztracený domov; zjišťuje, že má dvojče - Jukinu, jezerní pannu. Nyní má před sebou další cíl - najít svoji sestru. Co se týče osobnosti, tak se jedná o člověka se vzpurnou, chladnou, bezcitnou povahou (v hloubi své duše je ale přece jen trochu osamělý a doufá po nějakém skutečném přátelství) a jenž nejradši "jede na vlastní pěst". Nejvíc je otevřen Júsukemu a Kuramovi. S Kuwabarou si nerozumí (doslova ho bere za idiota).

Spojenci[editovat | editovat zdroj]

Genkai
  • Kandži: 幻海 (illusion sea)
  • Jméno seijú: Hisako Kjóda (京田尚子)(starší), Megumi Hajašibara (林原 めぐみ)(mladší)

Popis: Genkai je poustevník a mistryně v bojových umění, která bydlí ve velkém chrámu uprostřed přírody. Kdysi společně s jejím partnerem mladším Togurem patřila mezi nejsilnější lidské bojovníky vůbec a byla známá jak v Zásvětí tak i v lidském světě. Kdysi předávno byla pozvána společně s Togurem na turnaj černých bojových umění (Dark Tournament) a vyhrála ("první cena" je splněné přání) - Toguro si přál silné navždy mladé tělo jókai (démonická bytost). Kvůli tomuto činu se na něj Genkai rozhněvala, opustila ho a zařekla se, že už se nikdy podobného turnaje nezúčastní. Je autorka Duchovní vlny (修の拳, Šú no Ken?, Spirit Wave či Fist of Mastery), účinné techniky schopná pohlcovat zlou sílu (a tak obrátit protivníkovu sílu proti němu). Při útocích může ovládnout, neboť má "duchovní jádro", což pomáhá zaktivovat její buňky a tak nakrátko "omládne". Protože už je moc stará, chtěla mít jistotu, že po ní zbude nějaký následovník, proto zorganizovala "turnaj", na který přišel i Júsuke Urameši a rovněž i Kazuma Kuwabara.

Vedlejší postavy[editovat | editovat zdroj]

Acuko Uramešiová
  • Kandži: 浦飯 温子 (Urameši Acuko)
  • Hepburn: Atsuko Urameshi
  • Jméno seijú: Jóko So'umi (沢海 陽子)

Popis: Acuko je Júsukeho alkoholická matka, jenž v jednom kuse doma sleduje televizi či chodí s kamarádkami na mejdany. Júsukemu dala život ve svých patnácti letech, ačkoliv je zřetelné že se o něj moc nestará, chce naopak jen to nejlepší a nechce aby dopadl jako ona.

Keiko Jukimurová
  • Kandži: 雪村 螢子 (Jukimura Keiko)
  • Hepburn: Keiko Yukimura
  • Jméno seijú: Juri Amano (天野 由梨, vlastním jménem 吉川 智子 - Tomoko Jošikawa)
  • Věk: 14 let
  • Datum narození: 31. ledna
  • Krevní skupina: A

Popis: Keiko je Júsukeho kamarádkou z dětství. Júsuke a Keiko to jsou jako dva protiklady - Keiko je jedničkářka, Júsuke je mladistvý delikvent s nezájmem o školu, ale jsou k sobě blíž než by se řeklo. Keikiny hobby jsou: vaření a uklízení.

Duchovní svět / "Nebe"[editovat | editovat zdroj]

Koemma (Emma, Jr.)
  • Katakana: コエンマ Katakana/Kandži: コ閻魔 ("malý Emma"),
  • Jméno seijú: Majumi Tanaka (田中 真弓, její vlastní jméno je 阿部 真弓 Majumi Abe)

Popis: Koemma je syn Emmy (閻魔) (Emma v anglicky přeložené manze, Jama [ Sanskrtsky यम] v anglické verzi anime) je vládce duchovního světa a je zodpovědný za jmenování Júsuke Uramešiho jako duchovního detektiva světa duchů. Koemma se před Júskem ukázal jako batole, což vyvolalo několik dobíravých poznámek ze stran Júsukeho. Ve skutečnosti, on je 50x starší než Júsuke (má kolem 700 let), kterému tehdy bylo 14 let a nehledě k tomu všemu, má zřejmě mnohem víc širokých vědomostí než Júsuke. Jeho práce ve Světě Duchů ("nebe") je rozhodování nad tím kdo půjde do nebe a kdo půjde do pekla. Někdo tvrdí, že to má spíš být práce Krále Emmy (閻魔大王 - Emma Dai-Ó), neboť to je Bůh, ale on je příliš zaměstnaný svými obchodními výpravami.

Antagonisti[editovat | editovat zdroj]

Tým Toguro (戸愚呂)[editovat | editovat zdroj]

Bratři Togurovi (戸愚呂兄弟)
  • Kandži: 戸愚呂弟 (Toguro otóto) (mladší)
  • Jméno seijú: Teššó Genda (玄田 哲章)
  • Kandži: 戸愚呂兄 (Toguro ani) (starší)
  • Jméno seijú: Kacumi Suzuki (鈴木 勝美)

Popis: Dříve pracovali na černém trhu s dušemi. Poté o jejich služby projevil zájem bohatý pan Tarukane (垂金). Měli donutit Jukinu, jezerní pannu brečet (neboť každá její slza se po dopadu změní v cenově nedocenitelný korálek). Bratři Togurovi se také později zúčastnili soutěže černých bojových umění o pohár (Dark Tournament).

Mladší Toguro je velmi svalnatý a silný démon (zaprodal svoji duši, kvůli v podstatě neomezené síle), který vypadá jako Arnold Schwarzenegger/Duke Nukem/Sylvester Stallone v jedné osobě. Fascinoval ho Júsuke Urameši, což vedlo k pozvání Júsukeho na souboj černých bojových umění, pořádaný v Zásvětí.
Starší Toguro je nepřející, sadistický, chladný starší bratr. Jeho tělo je v podstatě také nezničitelné, neboť dokáže pohybovat i se svými orgány, jelikož je velmi ohebné. Mladší bratr i on sám má také schopnost se regenerovat.

Karasu (鴉)
  • Jméno seijú: Rjó Horikawa (堀川 りょう)

Popis: Karasu (krkavec) je démon, kterého již velmi velmi dávno porazili bratři Togurovi. Je tichý, soustředěný, ale na druhou stranu chladnokrevný a sadistický. Nosí roušku a společně s dlouhými vlasy připomíná Michaela Jacksona. Jeho schopnost je dotykové položení výbušnin na povrch subjektu. Pokud si Karasu odstraní roušku tak se může sám sebe použít jako účinná výbušná bomba. Mimo jiné podle Karasuových slov Karasu velice rád zabíjí to co miluje, alespoň tak se vyjádřil, když bojoval s Kuramou.