Seznam dílů seriálu Daria

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je seznam dílů seriálu Daria. Americký animovaný seriál Daria vznikl v roce 1997 a stanice MTV ho vysílala do roku 2002. V České republice ho uvedla nejprve kabelová stanice Supermax. Byly natočeny také dva televizní filmy.

Přehled řad[editovat | editovat zdroj]

Řada Díly Premiéra v USA Premiéra v ČR
První díl Poslední díl První díl Poslední díl
1 133. března 199721. července 1997
2 1316. února 19983. srpna 1998
3 1324. února 199918. srpna 1999
4 1325. února 20002. srpna 2000
Is It Fall Yet? 27. srpna 2000
5 1319. února 200125. června 2001
Is It College Yet? 21. ledna 2002

Seznam dílů[editovat | editovat zdroj]

První řada (1997)[editovat | editovat zdroj]

Č. v seriáluČ. v řaděPůvodní názevČeský názevRežiePremiéra v USAPremiéra v ČRProdukční kód
11EsteemstersSebevědomí Ken Kimmelman a Paul Sparagano3. března 1997101
Daria a Quinn se přestěhovaly do Lawndale a jdou poprvé do školy. Quinn je okamžitě oblíbená díky svému vzhledu, Dariu ostatní ignorují. Daria zesměšňuje psychologický test, a tak ji školní psycholožka pošle na kurz na zvýšení sebevědomí. Tam (přednáší profesor O'Neill) se seznámí s Jane. Daria se s ní spřátelí a přesvědčí ji, aby složily závěrečnou zkoušku. Pan O'Neill je s jejich výsledky tak spokojený, že je nechá pronést řeč na školním shromáždění. Daria přitom okázale poděkuje své sestře Quinn, která předtím rozhlašovala, že je jedináček. Daria pak vezme rodinu na akci s tematikou UFO. 
22The InvitationPozvání Karen Disher10. března 1997102
Daria pomůže Brittany s kreslením perspektivy při hodině výtvarné výchovy. Brittany ji za odměnu pozve na večírek. Darie se zprvu nechce, ale pak na něj přece jen jde, protože se dozví, že tam půjde Quinn. Quinn přijde na večírek s Joeym, Jeffym a Jamiem, kteří o ni usilují, ale moc jim to nejde. Jane není na seznamu hostů, ale dostane se dovnitř, když pracovníkovi ochranky ukáže svůj skicák. Večírek nechá Dariu a Jane celkem lhostejnými, a tak jdou zase pryč. Joey, Jeffy a Jamie se zatím poperou kvůli Quinn. Dariu a Quinn nakonec odveze Charles Rutthaimer III. 
33College BoredUnuděna univerzitou Margaret E. Rutherford17. března 1997103
Helen a Jake se rozhodnou, že jejich dcery se musejí zúčastnit přípravného kurzu na vysokou školu. Jednou z podmínek je prohlídka. Rozhodnou se navštívit middletonskou školu. Helen a Jake opustí průvodkyni a nechají ji s Dariou a Quinn. Quinn pak odejde zkoumat studentský život a Daria zatím zůstane s průvodkyní. Ukáže se, že má větší znalosti než většina zdejších studentů a pomáhá jim za peníze s jejich seminárními pracemi. Nakonec všechny vyhodí z univerzitního areálu. Daria nemůže kurz dělat kvůli školnému a Quinn s tím skončí, když zjistí, že nestačí randit s lektorem, ale měla by opravdu studovat. Daria pak přestane pomáhat vysokoškolským studentům, protože peníze, které za to dostala, jí zabavila Helen. 
44Cafe DisaffectoKavárenské nepokoje Eric Fogel24. března 1997104
Je vykradena internetová kavárna alt.lawndale.com. Pan O'Neill proto ve své hodině vede diskusi o internetu. Ukáže se, že internet lidi spíš rozděluje, než spojuje, a tak se pan O'Neill rozhodne zřídit novou (neinternetovou) kavárnu. Studenti pak vybírají peníze na kavárnu prodejem drobného zboží. Daria a Jane odmítnou prodat čokoládu obézní ženě s cukrovkou, za což jsou pokárány a Daria musí při otevření nové kavárny přečíst povídku. Napíše povídku o Melody Powers, která vraždí komunisty. Její čtení vyústí v protikomunistickou demonstraci a zavření kavárny. Kavárna je pak opět vykradena. 
55MalledV obchoďáku Ken Kimmelman a Paul Sparagano31. března 1997105
Quinn chce zajet do "Obchodního centra tisíciletí", kde by mohla utrácet. Rodiče ji tam odmítnou odvézt. Následně se tam ovšem koná exkurze v rámci hodin ekonomie. Po cestě se Darie udělá špatně. V obchodním centru se zjistí, že vedení obchodu je tajně sleduje. Výměnou za mlčení dostanou kupóny na zboží. Studenti dostanou úkoly a rozdělí se. Daria narazí na Quinn, která je v obchodě s Klubem štramand (jsou za školou). Daria a Jane zkusí uplatnit svoje poukazy. Jane za něj nakonec dostane peníze, Daria je v prodejně tentononců prohlášena desetitisícím zákazníkem. Klub štramand zajistí Jane a Darie odvoz domů a rodiče mezi tím změnili názor. 
66This Year's ModelLetošní model Karen Disher7. dubna 1997106
Do školy přijdou Claude a Romanica, zástupci modelingové agentury Amazon. Quinn se chce stát modelkou a je přijata do modelingového kurzu. Rodiče tam s ní pošlou Dariu, aby na ni dohlédla. V kurzu se studenti učí chodit jako modelky a dívky pak chlapcům masírují hrudě. Ředitelka Liová je z toho zděšena a kurz zruší. Později hodlá vyhlásit vítěze, který získá smlouvu s modelingovou agenturou. Dovnitř však vtrhne generál Buck Conroy z časopisu Brutální žoldák a zahájí svoji náborovou akci. Ředitelka Liová protestuje, ale generál má její pozvánku a nabízí jí finanční odměnu. Vítězem soutěže se stal Kevin a ukáže se, že pozvánku generálu Conroyovi zřejmě poslala Daria. 
77The Lab BratLaboratorní krysák Chris Prynoski14. dubna 1997107
Ve škole se probírá motivace. Profesorka Barchová přitom často odbíhá k slovním výpadům proti mužům, zvlášť svému bývalému manželovi. Studenti mají za úkol provést experiment s pozitivní/negativní motivací na krysách v bludišti. Jsou rozděleni do párů. Kevin má pracovat s Dariou, Brittany s Blifčakem. Když Kevin dorazí k Darie, místo práce sleduje fotbalový kanál v televizi. Quinn se ho neúspěšně snaží balit. Daria zatím postaví bludiště. Brittany ze žárlivosti ukradne Darie krysu a nechá ji svému mladšímu bratrovi. Daria na to přijde a „vymění“ s Brittany krysu za Kevina. Daria projekt úspěšně dokončí, navzdory tomu, že krysa je nyní vystrašená a nehne se z kouta. 
88Pinch SitterNáhradnice Karen Disher9. června 1997108
Quinn se snaží přesvědčit spolužáka, aby za ni vzal hlídání dětí, protože sama chce v té době jít na rande. Když neuspěje, snaží se k tomu přesvědčit Dariu. Ta zprvu také odmítá, ale pak úkol přijme, aby nemusela na rodinnou terapii. Jake, Helen a Quinn se terapie zúčastní a Quinn na ní dostane oranžový plánovač se stejnobarevnou rtěnkou. Její rande je ale přesto neúspěšné. U Guptyových Daria zjistí, že jejich děti jsou abnormálně poslušné a zbavené vlastního myšlení. Zavolá Jane a spolu pak dětem předkládají různé informace a učí je, že nemusí věřit všemu, co jim ostatní řeknou. Nakonec Daria splní úkol profesora DeMartina napsáním referátu o odprogramování vymytých mozků s podtitulem "Můj večer u Guptyových". 
99Too CuteAž moc roztomilý Eric Fogel16. června 1997109
Studentka Brooke si nechala udělat plastickou operaci nosu u doktorky Sharové a její nos teď spolužákům připadá roztomilý. Quinn má starosti, že by si měla také nechat operovat nos, rodiče jí to ale nedovolí. Kevin zatím plní úkol profesorky Barchové - vypadá ošklivě a sleduje, jak na něj budou lidé reagovat. Zatímco referuje o svých výsledcích, ředitelka Liová pošle Dariu doprovodit Quinn domů, protože Quinn tvrdí, že je jí špatně. Quinn však namísto toho s Dariou zamíří k doktorce Sharové, se kterou probere možnosti plastické operace. Daria dostane od doktorky na rozloučenou prsní implantát. Další den Quinn zjistí, že zbytek Klubu štramand si již nechal operovat nosy bez jejího vědomí. Daria Quinn řekne, že její nos vypadá dost dokonale a operaci nepotřebuje. V Klubu štramand se pak Quinn dozví, že Brooke nyní vypadá hrozně, protože její nos se propadl. Quinn tak o plastické operaci přestane uvažovat. Kevin mezitím vyřešil úkol profesorky Barchové - platí kolemjdoucím, aby říkali, že se jim líbí. 
1010The Big HouseVězení Karen Disher30. června 1997110
Rodiče dopadnou Dariu a Quinn při pozdním příchodu domů a rozhodnou se zavést nová pravidla týkající se pozdních příchodů. Quinn je velmi brzy poruší. Rodiče zorganizují "rodinný soud", kde odsoudí Quinn i Dariu k domácímu vězení. (Dariu nespravedlivě.) Quinn však doma blokuje telefonní linku neustálým telefonováním a Daria v noci trénuje hraní na harmoniku. Tím obě dcery ztrpčují rodičům život. Daria pak nespravedlivý trest poruší a zajde s Jane na hokejový zápas. Rodiče na to přijdou a uspořádají další rodinný soud. Daria se však obhájí tím, jak nesnesitelné je jejich domácí vězení pro rodiče. Ti jí tak další trest neudělí. 
1111Road WorrierStarosti na silnici Eric Fogel7. července 1997111
Jane lepí sochu pomocí lepicí pistole Stickmata 5000. Ozve se silný akord a její socha se rozpadne. Jane s Dariou jdou do sklepa. Trent tam hraje s Jessem - mají kapelu jménem Mystická spirála. Trent a Jesse se vydávají na festival Alternapalooza a berou s sebou Jane a Dariu. Na tentýž festival se vydává také Klub štramand a další spolužáci. Všichni se zastaví v motorestu. Během další cesty se Daria musí jít vymočit do křoví a dodávka se porouchá, takže zůstanou až do večera u silnice. Klub štramand zatím místo na koncert vyrazí do nákupního centra. Dodávku se podaří opravit s použitím Janiny lepicí pistole, ale v té době už festival skončil, takže se vydávají domů. 
1212The Teachings of Don JakeUčení Dona Jakea Karen Disher14. července 1997112
Jakovi praskne céva v oku, protože je příšerně vystresovaný z účtů. Helen se proto rozhodne, že celá rodina včetně dcer vyrazí na výlet do klidné přírody. Jane a Trent zatím (neochotně) vyráží na setkání členů rodiny Lanů. Morgendorfferovi si před spaním vypráví strašidelné historky, přespí ve stanech a ráno snídají lesní bobule. Pak se vydají na procházku. Rodiče a následně i Quinn se začnou chovat jako blázni a pobíhat po lese, Daria zůstane v pořádku, protože bobule nejedla, a zavolá záchrannou službu. Jane a Trent zatím opustí rodinný sraz a vrátí se domů. Další den, když už jsou všichni v pořádku, dostane Jake účet za záchranu helikoptérou a prasknou mu cévy v obou očích. 
1313The Misery ChickTragická holka 21. července 1997113

Na Lawdaleskou střední školu se vrátí Tommy Sherman, slavný fotbalový hráč. Proslavil se tím, že při každém zápase běžel přes celý stadion, mávaje divákům, a narazil do brankové tyče. Má po něm být pojmenována nová tyč. Jodie se nedaří napsat přijatelný uvítací projev, a tak se přijde poradit s Dariou. Tommy Sherman zatím po škole uráží, koho může, a snaží se svést Brittany. Dariu nazve ubožačkou. Jane mu předpoví brzkou smrt a o chvilku později na něj spadne nová tyč a zabije ho.

Koná se vzpomínková akce, kde je Sherman oslavován jako ideální vzor pro mládež. Ostatní to ovšem nutí k zamyšlení, a tak si chodí povídat s Dariou, kterou normálně přehlížejí. Nejprve Kevin, pak Brittany, pak O'Neil. Jane se zatím Darie vyhýbá. Když se pak setkají, Daria jí vysvětlí svoji frustraci: není tak depresivní, jak se zdá ostatním, pouze nad věcmi přemýšlí. Daria s Jane se uklidní a situace se vrátí do normálního stavu.

Sandi chce, aby jí Daria poradila, jak se vyrovnat s tím, že její kočka Fluffy se předávkovala make-upem. Daria jí poradí, ale nechá si za to zaplatit. 

Druhá řada (1998)[editovat | editovat zdroj]

Č. v seriáluČ. v řaděPůvodní názevČeský názevRežiePremiéra v USAPremiéra v ČRProdukční kód
141Arts 'N CrassPotvorná výchova 16. února 1998201

Jake je nešťastný, protože ztratil klienta (a tím pádem i práci). Daria mu navrhne, že se může pustit do domácích prací. Ředitelka Liová ve škole oznámí, že se škola zúčastní celostátní výtvarné soutěže na téma "studentský život na prahu tisíciletí". Jane ve spolupráci s Dariou vytvoří plakát zobrazující nádhernou dívku, ale s básničkou odhalující, že dívka kvůli svému vzhledu musí vyzvracet večeři.

Ředitelka Liová se Dariu a Jane pokusí přesvědčit, že jejich básnička je nevhodná. O'Neil pak na její pokyn volá jejich rodičům. Jake toho dne k večeři připraví jakési těstoviny. Helen zatím zkusí s Dariou o plakátu promluvit, ale ničeho nedosáhne.

O'Neil básničku upravil, s čímž Daria a Jane nesouhlasí, ale ředitelka Liová upravený plakát hodlá přihlásit do soutěže i proti jejich vůli. Daria a Jane zničí plakát, zatímco je vystavený, aby jej ředitelka Liová nemohla přihlásit. Liová je chce potrestat, ale když zavolá Helen, ta jí vysvětlí, že zákon porušila ona. 
152The Daria HunterLovkyně Daria 23. února 1998202
163Quinn the BrainIntoška Quinn 2. března 1998203
174I Don'tSvatba Tony Kluck9. března 1998204
185That Was Then, This Is DumbMinulost, hloupý host 16. března 1998205
196MonsterFiflena Eric Fogel23. března 1998206
207The New KidNováček Tony Kluck29. března 1998207
218GiftedNadání 29. června 1998208
229IllNemoc 6. července 1998209
2310Fair EnoughPotrhlý trh 13. července 1998210
2411See Jane RunO co běží, Jane? 20. července 1998211
2512Pierce MeDárek 27. července 1998212
2613Write Where It HurtsNapiš, kde to bolí 3. srpna 1998213

Třetí řada (1999)[editovat | editovat zdroj]

Č. v seriáluČ. v řaděPůvodní názevČeský názevRežiePremiéra v USAPremiéra v ČRProdukční kód
271Through a Lens DarklyOhledy na pohledy 24. února 1999301
282The Old and the BeautifulStaří a krásní 3. března 1999302
293Depth Takes a HolidaySvátky musí zpátky 10. března 1999303
304Daria Dance PartyDaria plesá na plese 17. března 1999304
315The Lost GirlsZtracený případ 24. března 1999305
326It Happened One NutBylo to to pravé ořechové 7. července 1999306
337Daria!Bouře 17. února 1999307
348Lane MiserablesTaková normální rodinka Guy Moore14. července 1999308
359Jake of HeartsSrdceryvný Jake 21. července 1999309
3610SpeedtrappedV zajetí rychlosti Joey Ahlbum28. července 1999310
Daria konečně získá řidičský průkaz. Když to s ní Jane oslavuje, Mystická spirála právě odjíždí do Fremontu uspořádat koncert. Helen a Jake na víkend odjíždějí z domu a pověří Dariu, aby zatím dohlédla na Quinn. Zatímco je u nich na návštěvě Klub štramand, zavolá Jane, že jsou s kapelou ve vězení a potřebují, aby Daria dovezla peníze na zaplacení pokuty. Daria se vydává na cestu, ale přisedne si k ní Quinn. Po cestě vezmou stopaře - kovboje jménem Travis. Když dorazí na místo, Quinn se přizná, že utratila peníze za nové šaty a zbytek nechala Travisovi. Vrátí se do baru, ale Travis už tam není. Quinn se ve spolupráci s Dariou podaří přesvědčit místní kovboje, aby se na ně složili a vybere dost peněz. U šerifa se však zjistí, že Jane s kapelou už nejsou ve vězení. Cestou zpět znovu potkají stopujícího Travise, ale Daria jej málem přejede. 
3711The Lawndale FileAkta Lawndale 4. srpna 1999311
3812Just Add WaterVida, voda Ken Kimmelman a Paul Sparagano11. srpna 1999312
3913Jane's AdditionNapadaný nápadník 18. srpna 1999313

Čtvrtá řada (2000)[editovat | editovat zdroj]

Č. v seriáluČ. v řaděPůvodní názevČeský názevRežiePremiéra v USAPremiéra v ČRProdukční kód
401Partner's Complaint 25. února 2000401
412Antisocial Climbers 3. března 2000402
423A Tree Grows in Lawndale 10. března 2000403
434Murder, She Snored 17. března 2000404
445The F Word 31. března 2000405
456I Loathe a Parade 7. dubna 2000406
467Of Human Bonding 14. dubna 2000407
478Psycho Therapy 28. června 2000408
489Mart of Darkness 5. července 2000409
4910Legends of the Mall 12. července 2000410
5011Groped by an Angel 19. července 2000411
5112Fire! 26. července 2000412
5213Dye! Dye! My Darling 2. srpna 2000413

Film Is It Fall Yet? (2000)[editovat | editovat zdroj]

Původní názevČeský názevRežieScénářPremiéra v USAPremiéra v ČR
Daria the Movie: Is It Fall Yet?[1] Karen Disher a Guy Moore[2]Glenn Eichler a Peggy Nicoll[2]27. srpna 2000[2]

Pátá řada (2001)[editovat | editovat zdroj]

Č. v seriáluČ. v řaděPůvodní názevČeský názevRežiePremiéra v USAPremiéra v ČRProdukční kód
531Fizz Ed 19. února 2001501
542Sappy Anniversary 26. února 2001502
553Fat Like Me 5. března 2001503
564Camp Fear 12. března 2001504
575The Story of D 19. března 2001505
586Lucky Strike 26. března 2001506
597Art Burn 2. dubna 2001507
608One J at a Time 21. května 2001508
619Life in the Past Lane 28. května 2001509
6210Aunt Nauseam 4. června 2001510
6311Prize Fighters 11. června 2001511
6412My Night at Daria's 18. června 2001512
6513Boxing Daria 25. června 2001513

Film Is It College Yet? (2002)[editovat | editovat zdroj]

Původní názevČeský názevRežieScénářPremiéra v USAPremiéra v ČR
Daria: Is It College Yet?[3] Karen Disher[4]Glenn Eichler a Peggy Nicoll[4]21. ledna 2002[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Daria the Movie: Is It Fall Yet? [online]. Česko-Slovenská filmová databáze [cit. 2021-06-18]. Dostupné online. 
  2. a b c Daria in 'Is It Fall Yet?' [online]. IMDb.com [cit. 2021-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Is It College Yet? [online]. Česko-Slovenská filmová databáze [cit. 2021-06-18]. Dostupné online. 
  4. a b c Daria in 'Is It College Yet?' [online]. IMDb.com [cit. 2021-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]