Sam Taylor-Johnson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sam Taylor-Johnson
Rodné jménoSamantha Louise Taylor-Wood
Narození4. března 1967 (57 let)
Croydon
Alma materGoldsmiths
Povolánífilmová režisérka, fotografka, tiskařka, filmová producentka, televizní producentka, režisérka, filmařka a výtvarnice
RodičeDavid Taylor
Manžel(ka)Jay Jopling (1997–2008)
Aaron Taylor-Johnson (od 2012)
DětiAngelica Mara Jopling
Jessie Jopling
Wylda Rae Taylor-Johnson
Romy Hero Taylor-Johnson
Oceněnídůstojník Řádu britského impéria
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Samantha „Sam“ Taylor-Johnson, přechýleně Taylor-Johnsonová (* 4. března 1967 v Croydonu jako Samantha Taylor-Wood) je anglická filmařka, fotografka a výtvarnice.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 4. března 1967 v anglickém Croydonu.[1] Své výtvarné fotografie začala vystavovat na počátku 90. let. Během spolupráce s Henry Bondem nazvané 26. října 1993 společně Henry Bond a Taylor-Wood zopakovali role Yoko Ono a Johna Lennona z aranžované portrétní fotografie Annie Leibovitzové, kterou tehdy v roce 1980 pořídila několik hodin před smrtí Johna Lennona. Je řazena ke generaci umělců známých jako Young British Artists (Mladí britští umělci).

Nejznámější je zřejmě její série nazvaná Plačící muži (Crying Men), která obsahuje mnoho herců ze světa smetánky Hollywoodu, takových jako jsou například Robin Williams, Sean Penn, Laurence Fishburne nebo Paul Newman.[2] Jejím manželem je herec Aaron Taylor-Johnson.

Filmová tvorba[editovat | editovat zdroj]

V roce 2009 režírovala celovečerní film Nowhere Boy, který byl založený na zkušenosti z dětství se skladatelem a zpěvákem kapely The Beatles Johnem Lennonem. Mezi největší režisérské úspěchy Taylor-Johnsonové patří první díl filmového zpracování erotického bestselleru E. L. James Padesát odstínů šedi, který v roce 2015 vydělal na tržbách 571 milionů dolarů.[3] Režisérka měla původně natáčet i další dvě pokračování. Kvůli neshodám s autorkou románů ale od práce odstoupila. Později podle svých slov litovala, že přistoupila na natáčení prvního filmu.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sam Taylor-Wood na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]