Sabra (tank)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sabra
Typ vozidlaHlavní bojový tank
Země původuIzrael
USA (M60 Patton šasí)
Historie
VýrobceIsrael Military Industries (IMI)
Vyrobeno kusů170 (pro export)
Ve službě2007-dosud
Základní charakteristika
Posádka4
Délka9,4 m (s kanonem)
Šířka3,1 m
Výška3,6 m
Pancéřování a výzbroj
Hlavní zbraň1x 120mm kanon s hladkým vývrtem
Sekundární zbraně2x 7,62 mm/5,56mm kulomet
12,7mm kulomet
60 mm minomet
Pohon a pohyb
MotorDieselový 12válec Teledyne Continental AVDS 1790-5A
Síla motoru708,4 kW (950 hp) bez zátěže
578 kW (775 hp) při plné zátěži
Max. rychlost48 km/h
Dojezd450 km
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Izraelský tank Sabra byl vyvinut jako součást modernizace a následného rozvoje tanku Magach 7C. Při modernizaci byly vyměněny téměř všechny skupiny: byl vylepšen balistický profil pancéřování, tank byl vybaven reaktivním pancířem, vyzbrojen hladkým 120mm kanónem MG253, který byl vyvinut v Izraeli společností IMI, elektrohydraulické systémy jsou nahrazeny plně elektrickými, je instalován izraelský systém řízení palby. Rovněž pohonný a převodový systém je nahrazen mnohem výkonnějším a tím je výrazně zvýšena průchodnost terénem.

Celý modernizační program byl nejprve nabídnut turecké armádě jako varianta jejich modernizačního programu, později byl tank nabízen jako součást exportního programu. Turecké Ministerstvo obrany vybralo pro svůj modernizační program následující verzi tanku Sabra (Sabra Mk.II), ve které byly odstraněny dílčí nedostatky předchozí verze. Kontrakt byl podepsán 29. března 2002 s očekávanou hodnotou 688 milionů USD. První tank Sabra MK.II byl tureckým ozbrojeným silám dodán ke zkouškám v roce 2005 a zkouškami úspěšně prošel v květnu 2006. Následně bylo modernizováno mezi lety 2007 a 2009 170 bitevních tanků. Modernizační program byl zastřešován 2nd Main Maintenance Center Command turecké armády, modernizace byla prováděna společností IMI.

Verze[editovat | editovat zdroj]

Sabra Mk.I

Mk.I je původní modernizace tanku Magach 7C. Tank Sabra byl v této verzi vybaven kanónem 120 mm, vyvinutým společností IMI, bylo zesílené pancéřování a tank byl vybaven systémem řízení palby Knight, dodaným společností Elbit Systems. Pohonná jednotka a převodový systém byl rovněž modernizován a bylo dosaženo zvýšení průchodnosti terénem. Rovněž elektrohydraulický systém tanku Magach 7C byl nahrazen izraelským plně elektrickým systémem.

Sabra Mk.II

Ve verzi Mk.II byla nízkoprofilová věž, použitá v předchozí verzi, nahrazena mohutnější věží M19 (ve stylu M60 Patton) a vybavena kulometem 12,7 mm. Tato verze je rovněž vybavena nezávislým infračerveným systémem, určeným pro potřeby velitele (CITV). Mk.II rovněž používá výkonnější pohonnou jednotku MTU Friedrichshafen a novou převodovku se čtyřmi rychlostmi vpřed a dvěma vzad. Tank Sabra je ve verzi Mk.II vybaven reaktivním pancířem. Modernizace na tuto verzi byla rovněž jako v předchozím případě zastřešována 2nd Main Maintenance Center s izraelskou podporou. Významná část modernizačních dílů je vyráběna v Turecku jako součást transferu technologií z Izraele.

Sabra Mk.III

Sabra Mk.III používá stejnou technologii pancéřování, kanón, systém varování RWR/IR (Radar Warning Receiver/Infrared Receiver) a pohonný systém jako Merkava Mk.IV. Největší změny jsou ve věži tanku, kdy se jedná změny v uložení munice a v systému řízení palby. Prototyp této verze, vyrobený společností IMI, již byl úspěšně testován a absolvoval střelby.

Výzbroj[editovat | editovat zdroj]

Hlavní výzbroj tanku Sabra tvoří kanón 120 mm s hladkým vývrtem (kanón je schopen odpalovat nové zdokonalené typy izraelské podkaliberní munice s šípově stabilizovanými průbojnými střelami, munici NATO, munici APAM se střelou s obsahem tříštivé submunice určené zejména k likvidaci živé síly a také laserem naváděné řízené střely domácí výroby "LAHAT" s tandemovou kumulativní hlavicí), sekundární výzbroj tanku tvoří kulomet 7,62 mm/5,56 mm (2x), kulomet 12,7 mm a minomet 60 mm.

Zkušenosti z nasazení[editovat | editovat zdroj]

Vysoká odolnost tanku, které dosáhl po modernizaci společností Israelian Military Industry (IMI), se prokázala při nasazení v okolí základny Ba’ashiqah, která leží přibližně 30 km severovýchodně od Mosulu v severním Iráku. Militantní skupina Islámského státu provedla útok na operující tank, který zasáhla raketou z kompletu 9K135 Kornet.[1] I přes přímý zásah byl tank jen lehce poškozen, dodatečné pancéřování na pravé přední straně věže bylo zničeno, nicméně základní pancéřování bylo nepoškozeno a střela tedy do tanku nepronikla - posádka tanku neutrpěla žádné oběti na životech nebo zranění.

Uživatelé[editovat | editovat zdroj]

Bojové nasazení[editovat | editovat zdroj]

  • konflikt Turecko-PKK
  • Libanonská válka, 2006 (Sabra Mk.I)
  • Válka v Gaze, 2008 (Sabra Mk.II)
  • Operace Pillar of Defense, 2012 (Sabra Mk.II)
  • Operace Protective Edge, 2014 (Sabra Mk.II)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BINNIE, Jeremy; DE LARRINAGA, Nicholas; GIBSON, Neil. Turkish tank survives Kornet missile strike [online]. Jane's Information Group, 2016-04-21 [cit. 2016-05-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-05-06. (anglicky) 
  2. www.armyrecognition.com [online]. [cit. 2016-03-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-03-11. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]